Nieuws Personeel

Wildgroei aan kapsalons

Tosca de Jong | Foto: 19 januari 2016

Kapsalon1065

Kapsalons, ze schieten als paddenstoelen uit de grond in de Utrechtse binnenstad. Op dit moment zijn er volgens de Kamer van Koophandel maar liefst 66 geregistreerde kappers in het centrum. In vijf jaar tijd kwamen er twaalf bij. De oude garde kijkt vol verwondering naar dit 'onverklaarbare fenomeen'.

"Het valt toch enorm op? Waar komen al die kappers ineens vandaan?'' vraagt kapper Jaco van der Horst, eigenaar van Kurz by Jaco in de Schoutenstraat, zich af. Alleen al in de Voorstraat zitten nu negen kapsalons. Bij Jaco in de straat komt er in maart nog één bij. Er zit dan zowel links als rechts van hem een 'concurrent'. Bijna drie kappers op een rij in de vrij kleine straat.

"Komt er in de Schoutenstraat nog één bij? Dat wist ik nog niet. Ik schrik daar best wel van", zegt Ralph Elsendoorn van kapsalon Hairdepartment in de Korte Jansstraat in het AD.

Wildgroei"Er begint een wildgroei te ontstaan in de stad", zo constateert Elsendoorn. "Het kappersvak is tegenwoordig een vrij beroep. Je hebt geen vakdiploma meer nodig, dus een slager kan óók een kapsalon openen."

Ook het ontbreken van een vestigingsbeleid vanuit de gemeente maakt het volgens Elsendoorn erg makkelijk om een kapsalon te beginnen.

Grens"De gemeente moet het voortouw nemen. In de horeca trekken ze ook een grens. Het is niet normaal dat je in een straat als de Voorstraat struikelt over de kappers", zegt hij.

Elsendoorn heeft gelukkig niet veel last van al die 'concurrenten', zo vertelt hij. ,,Wij zitten in het hogere segment en we proberen ons te onderscheiden door bijvoorbeeld nieuwe producten aan te bieden. Er komen steeds meer budgetsalons bij. Daar sta je binnen tien minuten weer buiten. Dat is geen goede ontwikkeling. Er is geen sprake meer van een ambacht."

Van der Horst is nu al erg benieuwd hoe zijn nieuwe buurman het hoofd boven water zal houden. "Er klopt iets niet met al die nieuwe kapsalons. De huren zijn torenhoog in het centrum.''

Waar komt dat geld vandaan?Hij vraagt zich af hoe ze in staat zijn hun nering goed uit te kunnen oefenen. "Zeker de goedkopere kappers, waar je voor 18 euro klaar bent, moeten wel heel veel knippen willen zij de huur kunnen en het personeel kunnen betalen. Laat staan winst maken. Waar komt dat geld vandaan?"

Ook is hij het eens met collega Ralph Elsendoorn, als het gaat om het ambacht van het kappersvak. "Iedereen mag en kan zich kapper noemen. Terwijl het vak pas na de kappersvakschool begint. Ik volg nog altijd cursussen."

De gemeente Utrecht ziet geen reden om in te grijpen. "In de stad bestaan veel jonge mensen die een eigen onderneming willen starten. Wij juichen dit toe, want hierdoor wordt werkgelegenheid gecreëerd. Kappers, pedicures, makelaars of uitzendbureaus, ze zijn allemaal welkom", zegt woordvoerder Karen Salden.

Gert-Jan Deben van de ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie), herkent de stijging van het aantal kapsalons dat zich voordoet. "Iedereen met een schaar en een leeg pand kan bij wijze van spreken een kapsalon beginnen."

De ANKO is de laatste jaren in gesprek met gemeentes om ze er op te attenderen, actief om te gaan met het aantal kappers in hun gemeente. "Vaak weten wethouders helemaal niet hoeveel kappers er in hun plaats gevestigd zijn. Ook met de gemeente Utrecht gaan we hierover graag in gesprek."