Nieuws Personeel

Winnaars Best Workplaces zorgen dat mensen de baas zijn over hun werk

Softwarebedrijf Atlassian is in Nederland verkozen tot Best Workplace 2019 in de categorie multinationals. Werknemers vinden het vooral belangrijk dat ze de ruimte krijgen om hun eigen werk in te richten, meldt het AD.

Marloe van der Schrier | Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP 27 maart 2019

Werkplaats

Medewerkers van de hoog scorende multinationals zeggen dat ze veel ruimte krijgen om hun eigen werk in te delen, veel verantwoordelijkheden hebben en dat er familiegevoel heerst binnen het bedrijf. Het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk en softwarebedrijf Salesforce complementeren de top drie. Coöperatie DELA (meer dan 250 medewerkers), Lean Consultancy Group (50 tot 249 medewerkers) en hypotheekadviseur Viisi (20 tot 49 medewerkers) voeren in andere categorieën de lijst aan.

Lees ook: Top 10 van moeilijkst te vervullen vacatures

Teamgevoel

Dit jaar waren 62 organisaties gecertificeerd als Great Place to Work en daarmee genomineerd voor de titel Best Workplace 2019. Uiteindelijk zijn er 36 organisaties die de titel mogen dragen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 38.000 mensen werkzaam bij 140 verschillende organisaties. Medewerkers bepalen aan de hand van 58 stellingen of hun bedrijf een Great Place to Work is. Ze vinden het vooral belangrijk dat ze de ruimte krijgen om hun eigen werk in te richten, hechten waarde aan onderlinge samenwerking en teamgevoel en vinden het belangrijk om zowel vrijheid als verantwoordelijkheden te hebben.

René Brouwers, directeur van de Nederlandse afdeling van Great Place to Work: ,,We vinden het vertrouwen tussen het management en de medewerkers belangrijk. Medewerkers moeten de mensen voor wie ze werken vertrouwen om het beste uit zichzelf te kunnen halen.'' De afgelopen jaren ziet de organisatie, die in 57 landen actief is, dat het hiërarchische leiderschap steeds meer verdwijnt. ,,Dat laten we achter ons'', aldus Brouwers. ,,Daarmee lukt het in deze markt niet meer om nieuw talent aan te trekken.” Als je als bedrijf wordt verkozen tot Best Workplace 2019 is dat gunstig voor het aantrekken van nog meer talent. ,,Maar het zijn de medewerkers die het bepalen.''

Lees ook: Bij dit Nederlandse bedrijf krijgt iedereen een baan, zonder sollicitatie

Pingpongtafel niet nodig

Voor veel bedrijven is het erkenning dat ze op de goede weg zitten, een kers op de taart. ,,Het is natuurlijk heel makkelijk om te kiezen voor de standaard. We regelen goede arbeidsvoorwaarden, een mooi salaris en het kantoor ziet er leuk uit met eventueel een pingpongtafel. Maar er is niets mooier dan ervoor te zorgen dat medewerkers ook daadwerkelijk het beste uit hun werk kunnen halen'', aldus Brouwers.

Daar is wereldwijd nog veel in te winnen, vindt hij. ,,De basis zit in een omgeving waar vertrouwen is. Je ziet ook in de wereldwijde politiek dat het vertrouwen ver te zoeken is, terwijl het zo’n waardevol goed is. Als je als leider onderling vertrouwen creëert, dan heb je die pingpongtafel helemaal niet nodig.''

Medewerkers moeten de mensen voor wie ze werken vertrouwen om het beste uit zichzelf te kunnen halen

René Brouwers, directeur Great Place to Work