Nieuws Personeel
Zelden nee in kantine

Op papier klopt het alcoholbeleid bij sportclubs wel. Maar tijdens hun bardienst tijdens hun bardienst vinden vrijwilligers het knap om streng te zijn.
Problemen met alcohol in de kantine kent De Hoef in Heesch niet. Zeggen vier mannen donderdagavond eensgezind aan de bar in Heesch, na hun wekelijkse tennistraining. Jeugd onder de 18 komt hier 's avonds niet, dus kan er ook niks drinken. Gezeur rond sluitingstijd - 'Kom op joh, nog één laatste rondje' - is er niet meer bij na enkele oproepen van het bestuur.
De vier legen hun glazen en gaan met een houdoe richting auto's. Hoeveel pils ze op hebben? "We maken het in ieder geval niet te gek, daar letten we echt wel op."
Dit had bijna elke andere club kunnen zijn, leert een rondgang in de regio. Twee jaar na de aanscherping van alcoholregels hebben clubs hun drankbeleid op papier wel op orde. "Maar ik ben er niet altijd zelf bij", zegt Hetty Donkers, die bij de tennisclub in Vorstenbosch over de bar gaat.
Net als in de gewone horeca is het grootste zorgpunt in sportkantines dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol krijgen. Maar volgens de online Instructie Verantwoord Alcohol Schenken(IVA) moeten barvrijwilligers óók mensen aanspreken die tekenen van dronkenschap vertonen, of met vier bier op in de auto stappen. Dat gebeurt in de praktijk zelden, zeggen bestuurders, dat doen vrijwilligers niet graag. Al prikkelt het verplicht IVA-certificaat wél om hierover meer te praten binnen verenigingen.
"Mensen vragen mij of ze anderen echt moeten gaan aanspreken bij hun tweede pilsje", zegt bestuurslid Hans van der Steen van De Hoef, dat momenteel een inhaalslag maakt met het verplichte certificeren van 350 barvrijwilligers. "Ze willen ook weten of ze zelf aansprakelijk zijn als er iets misgaat. Wat dat betreft vind ik de regels wel over de top. Er wordt steeds meer verantwoordelijkheid bij clubs en vrijwilligers gelegd."
Dirk (22) en Guus (23), de dienstdoende barvrijwilligers, voelen deze avond geen enkele druk: "Het is bijna vanzelf gegaan. Nog even opruimen en dan zit onze beurt er weer op."
Drie voorbeelden waar barvrijwilligers het in de praktijk lastig mee hebben
ZES PILS EN TWEE COLAZes pils en twee cola voor junioren A
Deze bestelling mag je niet zomaar meegeven aan de elftalbegeleider, al zegt hij dat het bier alleen naar 18- plussers gaat. Je moet zéker weten dat de spelers oud genoeg zijn en zonodig legitimatiebewijzen vragen.
TWEEDE WIJNTJETweede wijntje voor de automobiliste
Haar autosleutels liggen op de bar. Je kent haar en weet dat ze alleen naar huis rijdt. Als iemand nog een rondje geeft, vraagt ze een wijntje. Dat geef je niet zomaar. Je begint eerst een gesprek over hoe ze naar huis gaat.
TIENDE PILSJEDe vaste klant en zijn tiende pilsje
Hij heeft de gewoonte om hele avonden in de kantine te zitten en drinkt dan bier. Aan zijn praten is te horen dat hij tekenen vertoont van dronkenschap. Gesteund door Horecawet én clubbeleid weiger je nu.