Nieuws Personeel
Zelfs uit Japan is er interesse in Grolsch

Aan het rijtje gegadigden voor de overname van bierbrouwer Grolsch is weer een nieuwe naam toegevoegd: de Japanse bier- en voedingsgroep Asahi Group. Dat bericht het AD dinsdag.
Persbureau Bloomberg meldde dat de Japanners serieus kijken naar een mogelijke overname van de Nederlandse brouwer en zijn Italiaanse branchegenoot Peroni. Het bericht is niet door de Japanners bevestigd.
Grolsch staat in de etalage omdat moeder SAB Miller zelf overgenomen wordt door AB Inbev. Die combinatie wordt zo groot dat ze merken moet afstoten, anders kunnen mededingingsautoriteiten de overname verbieden.
Nauwelijks geïnvesteerdEr lijkt voldoende belangstelling voor Grolsch, dat bij SAB Miller toch een wat verweesd bestaan leidt. Bij de overname van Grolsch had de brouwer nog grootse plannen. Grolsch moest een premium merk worden dat wereldwijd zou worden uitgerold, een concurrent van Heineken. Maar in werkelijkheid werd nauwelijks in het merk geïnvesteerd. Nu zingen de namen rond van kopers als bierbrouwer Carlsberg en Miller Coors en private-equityfondsen als KKR en Cinvest.
En daar komt plots belangstelling uit Azië bij. De Japanse interesse is te begrijpen, zeggen analisten. Japan kampt met een vergrijzende bevolking en de bierconsumptie daalt. Expansie in het buitenland is daarom een logische keuze. "Asahi heeft een paar jaar geleden nog een biermerk in Brazilië overgenomen,'' zegt Richard Withagen, analist bij Kepler Cheuvreux.
Grolsch zou goed in de ambities van Asahi passen. Met de aankoop zet de Japanse brouwer stevig voet op Europese bodem. Asahi-bier is hier mondjesmaat verkrijgbaar. De beschikbaarheid is wat groter dankzij de toenemende populariteit van de Japanse keuken. De Japanners kunnen de distributiekanalen gebruiken om hun eigen bier hier als een speciaalbier in de markt te zetten. Want dat is een marktsegment dat sterk groeit de laatste jaren.
VoordelenWithagen ziet niet direct de voordelen voor Grolsch. Asahi is geen wereldspeler van formaat, dus Grolsch internationaal uitrollen ligt niet direct voor de hand. Grolsch laten groeien in Japan, is ook geen eenvoudige operatie. ,,Asahi heeft natuurlijk de distributiekanalen om Grolsch in Japan te verspreiden. Maar de biermarkt in Japan is moeilijk, om het zacht uit te drukken. Alcohol wordt zwaar belast bijvoorbeeld. Dat heeft er in Japan toe geleid dat de laatste jaren veel alcoholarme biertjes op de markt zijn gebracht. Die zijn goedkoper dan de traditionele bieren. Het segment alcoholarm bier is dan ook flink gegroeid ten koste van het andere bieraanbod.''
Withagen kijkt ook op van de overnameprijs van 3 miljard euro die Asahi op tafel zou willen leggen voor Grolsch en het Italiaanse Peroni. ,,Een absurd hoog bedrag. Ik zie niet zo snel hoe ze dat terug kunnen verdienen.''