Nieuws Personeel

Zeven op de tien Nederlanders zijn verminderd productief op het werk

Ruim zeven op de tien (71%) Nederlandse werknemers geven aan last te hebben van barrières op het werk waardoor zij minder productief zijn. Respondenten die aangeven barrières te ervaren, noemen slecht management, inefficiënte systemen en processen het vaakst. Dat blijkt uit het onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP.

The Workforce View (onderzoek) 30 augustus 2019

Werkgevers personeel behouden vasthouden waardering tips 1

ADP onderzocht hoe ruim 10.000 werknemers uit Europa, waaronder 1.400 Nederlanders, denken over actuele thema’s die spelen op de werkvloer en de toekomst van werk.

Opvallend is dat afleidingen uit de privésfeer, zoals social media en de privételefoon, volgens de respondenten minder vaak aan de orde zijn. Daarentegen zijn storende collega’s, trage computersystemen, de hoeveelheid meetings en interne mail veel vaker een probleem.

In vergelijking met andere Europese landen hebben Nederlandse werknemers wel het minste last van belemmeringen die de productiviteit beïnvloeden op de werkvloer. Voornamelijk in Spanje, Duitsland (beide 84%) en Italië (82%) ervaren medewerkers nog vaker struikelblokken als het gaat om de productiviteit.

Lees ook: Doe de Energy Scan en word 'Het Vitaalste Bedrijf van Nederland'

Oudere werknemers

De leeftijd van werknemers is bepalend bij het ervaren van barrières voor de productiviteit. Van de Nederlandse respondenten die aangeven überhaupt geen belemmeringen te ervaren, is 40% 55 jaar of ouder. In de leeftijdsgroep tussen de 25 en de 34 jaar oud is dat heel anders; 85% van de respondenten uit die categorie noemt één of meerdere punten op die hun productiviteit in de weg zitten.

,,Zeker nu iedereen na de vakantieperiode weer fris en opgeladen is begonnen, is het een goed moment om als werkgever actief aan de slag te gaan met het aanpakken van dit soort productiviteitsbelemmeringen”, zegt Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland. ,,Het mes snijdt aan twee kanten; niet alleen het financiële effect van een verhoogde productiviteit is van belang, maar het vergroot ook de betrokkenheid en het werkgeluk van je medewerkers."

Lees ook: Column Marco Aarnink: medewerkers zijn de sleutels naar succes

The Workforce View in Europa 2019 verkent de meningen van werknemers over de toekomst van werk. Het onderzoek is in opdracht van ADP uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau Opinion Matters. In totaal gaven 10.585 werkende volwassenen uit acht Europese landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Spanje en Zwitserland) hun mening.