Gerrit van Toor kan het van harte aanbevelen. Hij heeft geen seconde spijt van zijn carrièremove, al is het soms best aanpoten in de keuken van het pannenkoekenrestaurant. ,,Zeker in de weekenden als er honderden gasten zijn”, zegt Gerrit in het AD.
,,Ik heb lang gewerkt als lasser en daarna een aantal jaren als brandwacht. In die functie liep ik vaak buiten, maar door een hernia kon ik steeds slechter tegen de kou. Daarom heb ik op deze functie gesolliciteerd. Na een geslaagde proefperiode heb ik een halfjaarcontract gekregen. Van die kou heb ik nu geen last meer. In de keuken worden de pannen 250 graden, ik heb het dus altijd lekker warm.”
Wind weer in de rug
Het aannemen van zij-instromers als Van Toor is volgens uitkeringsinstantie UWV een uitstekende manier om het personeelstekort in de horeca te lijf te gaan. Want de donkere periodes van lockdowns, inflatie en de energiecrisis zijn voorbij. Hoewel er door de terugbetaalverplichting van de coronasteun nog steeds bedrijven failliet gaan, heeft de sector nu de wind weer in de rug.
Dus zoekt de horeca nu naarstig naar kelners, koks en medewerkers in de bediening. De nood is hoog: in het eerste kwartaal van 2024 stonden er alleen in de regio van Gerrit – Rotterdam en omstreken – bijna 2000 vacatures open. Werkgevers moeten creatiever worden, vindt het UWV.
Lees ook: Uit de coronaschulden: hoe horecaondernemer Frank 400.000 euro schuld wegwerkte
Aantal vacatures in horeca blijft stijgen
De koopkracht en het consumentenvertrouwen zijn gestegen en ook de vergrijzing heeft een positief effect: uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt namelijk dat ouderen het geld flink laten rollen in cafés, restaurants en hotels. Maar dan moeten die horecabedrijven natuurlijk wel genoeg mensen hebben om die rosé in te schenken en die uitsmijter te maken.
En precies daar wringt het, blijkt uit cijfers van het UWV. In de eerste maanden van dit jaar stonden er 1950 vacatures open en dat worden er, gezien de stijgende vraag, alleen maar meer. De uitkeringsinstantie verwacht dat het aantal horecabanen in onze regio op korte termijn groeit van 32.100 naar 34.400. Als die banen niet ingevuld worden, neemt de werkdruk voor het personeel toe en lopen bedrijven inkomsten mis.
Om die 2300 extra medewerkers binnen te hengelen, zullen bedrijven creatief moeten zijn, zegt het UWV. Een oproepje op het raam of een bord voor de winkel – ‘Word jij onze nieuwe collega?’ – is allang niet meer genoeg. Veel bedrijven weten dat ze meer uit de kast moeten halen: betere arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld, en minder strenge eisen aan kandidaten.
Open hiring oplossing voor personeelstekort
En kijk in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt ook eens naar andere groepen, adviseert het UWV. Dus niet alleen studenten of scholieren binnen hengelen, maar ook 50-plussers of zij-instromers uit andere sectoren, zoals Van Toor.
Open hiring zou ook een oplossing kunnen zijn. Dat is een wervingsmethode waarbij vacatures worden ingevuld zonder selectieproces. Wie geschikt denkt te zijn, kan meteen aan de slag. Deze methode wordt nergens zoveel gebruikt als in de horeca, maar omdat nog maar één op de tien bedrijven op deze manier werkt, zit daar nog veel rek in, stelt het UWV.
Lees ook: Verwerken verlies Michelinster: hoe chef Rogier van Dam Lastage terug aan ‘de ster’ wil helpen
Maak personeel mede-eigenaar
Het UWV denkt dat bedrijven het personeelstekort ook kunnen verkleinen als medewerkers extra scholing krijgen of meer uren gaan werken. Daarnaast zouden mensen met een arbeidsbeperking of buitenlandse medewerkers ingezet kunnen worden.
En, nog een nieuwe trend in de horeca: maak personeelsleden mede-eigenaar van het bedrijf. Volgens het UWV gebeurt dit met name bij grote ondernemingen met meerdere vestigingen. Medewerkers krijgen daardoor meer perspectief en meer zeggenschap. Dat vergroot de betrokkenheid en loyaliteit, waardoor ze minder snel vertrekken.