Het oude record van het aantal vacatures komt uit 2007 en is dit jaar met 2000 vacante posities overtroffen. In ieder kwartaal van de laatste vijf jaar is groei waargenomen. ,,Het gaat goed met de economie”, vertelt Peter van Mulligen van het CBS. ,,En bedrijven vinden het tijd om uit te breiden. Op dit moment hebben ze daar alleen te weinig personeel voor en dus worden er vacatures uitgezet.”
Een logische ontwikkeling, maar omdat de vraag momenteel vele malen groter is dan het aanbod, wordt de bedrijfsvoering echter belemmerd. Het binnenhalen van nieuw personeel is niet langer een abc’tje. Vooral in de handel en de horeca is de vraag naar personeel sterk toegenomen. Ook in de zakelijke dienstverlening, het onderwijs en de industrie kwamen er meer vacatures bij.
Lees ook: Dit mag je nooit vragen in een vacature
Vast contract
,,In de bouw zagen we dit al langere tijd, maar het gebeurt nu over de hele linie. Wat werkgevers kunnen doen om meer aanspraak op hun gewenste kandidaat te maken? Een vast contract aanbieden. Het is iets dat we in de laatste jaren steeds minder vaak zagen gebeuren. In het eerste- en tweede kwartaal van dit jaar is die lange neergaande trend echter doorbroken. Dat valt goed te verklaren, want met de huidige economie lopen werkgevers nu eenmaal minder risico.”
,,In de jacht op nieuwe mensen kan men er ook voor kiezen om simpelweg een hoger salaris aan te bieden”, vervolgt Van Mulligen. ,,Toch is dit iets wat we nog niet zo vaak zien. De stijging van de lonen ligt momenteel op zo’n 2 procent, terwijl dat tijdens de vorige krapte rond personeel opliep naar 3,5 procent. Dat vind ik wel opvallend.”
Lees ook: John de Wolf: waarom jij werkzoekende 45-plussers moet aannemen
Werkloosheid
Het aantal werklozen daalde afgelopen kwartaal met 14.000, terwijl het aantal banen verder groeide met 52.000 stuks. Het totaal aan werklozen bedroeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 354.000 personen.
Op het hoogtepunt in 2014 zat nog 7,8 procent van de mensen werkloos thuis. Sindsdien is de werkloosheid zeventien kwartalen op rij gedaald. De werkloosheid is nog wel hoger dan het laagste punt voor het begin van de crisis. In de tweede helft van 2008 ging het nog om 3,6 procent van de beroepsbevolking.