Het kabinet besloot al eerder het vaderschapsverlof per 2019 uit te breiden van twee naar vijf volledig doorbetaalde dagen, nu doet Brussel er nog een schepje bovenop. De Europese ministers van Sociale Zaken stemden donderdag in met een voorstel van de Europese Commissie om er twee werkweken van te maken, aangevuld met zes weken betaald ouderschapsverlof.
Minister Wouter Koolmees was door zowel de Eerste en Tweede Kamer naar Brussel gestuurd met een gele kaart om het voorstel tegen te houden, maar de D66'er legde het af bij zijn collega's, die hem bij de stemming kansloos lieten. Koolmees vindt dat zaken als verlof voor vaders en moeders - evenals bijvoorbeeld pensioenen - geen Europese aangelegenheid is. Maar dat zien andere EU-landen anders. Net als de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans overigens, die het voorstel voor een minimumverlofnorm nota bene aan de lidstaten voorlegde.
Lees ook: Dit vinden werknemers van het nieuwe vaderschapsverlof
Daarmee is het tiendaagse vaderschapsverlof - dat in lesbische relaties ook voor de andere moeder geldt - overigens nog geen direct opeisbaar recht. Eerst buigt het Europees Parlement zich nog over het voorstel, daarna komt het opnieuw terug in de Europese Raad. Het ministerie van Sociale Zaken denkt dat het nog wel tot 2022 of 2023 kan duren voordat de nieuwe regels van kracht zijn.
Volgens Sociale Zaken gaat Nederland eigenlijk verder dan wat Brussel wil, omdat vanaf 2020 partners recht krijgen om in het eerste half jaar na de geboorte na de eerste vijf dagen partnerverlof nog eens vijf weken aanvullend verlof op te nemen tegen 70 procent van hun loon. ,,Het Europese ouderschapsverlof is veel minder precies vastgelegd'', aldus een woordvoerder.
Het Europese ouderschapsverlof is veel minder precies vastgelegd
Minister Wouter Koolmees