Personeel

Zo zorgt horecaondernemer Margriet ervoor dat iedereen zich veilig voelt in haar restaurant

 
Margriet van Heesch is uitbater van restaurant Hart van de Betuwe.
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

Al jaren heeft Margriet van Heesch, uitbater van restaurant Hart van de Betuwe, een RI&E. Nu ze de zaak grondig gaat renoveren, houdt ze daarbij natuurlijk rekening met de veiligheid voor haar personeel én voor de gasten. ,,Meer daglicht in de keuken, antislip-vloeren, veiligere werkkleding, maar óók: een lift en minder zware kratten voor de leveranciers en een nieuwe AED (hart-defibrillator) buiten voor de gasten. Je doet het allemaal voor hen, en dus voor je bedrijf.''

Wat is een RI&E?

Met een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) breng je alle arbeidsrisico's binnen je bedrijf of organisatie in kaart, zodat je aan de slag kunt met het wegnemen of verkleinen van deze risico's. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Een RI&E is wettelijk verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst. Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen. In de afgelopen jaren zijn toezicht en handhaving vanuit de Nederlandse Arbeidsinspectie geïntensiveerd, dus wees voorbereid.

Met 43 man op de loonlijst is restaurant Hart van de Betuwe in hartje Tiel een 'klein' horecabedrijf, waar veiligheid hoog in het vaandel staat. ,,Wij willen graag een sociaal bedrijf zijn waar mensen zich thuis voelen," zegt Margriet van Heesch, die samen met haar man Michel de zaak runt. ,,Natuurlijk, gasten moeten hier graag willen komen, maar ook onze eigen werknemers moeten zich hier prettig voelen. Zij zorgen uiteindelijk voor de sfeer in het bedrijf. Ik geloof echt dat gasten kunnen proeven of iemand met plezier een uitsmijter heeft staan bakken of niet. Als wij zorgen voor een veilige werkomgeving, zie je dat terug bij je personeel."

Om die veilige werkomgeving voor iedereen te kunnen waarborgen, biedt de RI&E uitkomst. ,,Het duurde even voor we de RI&E hadden omarmd, maar de meerwaarde is inmiddels zo groot dat we bijna wekelijks ermee aan de slag blijven."

Horecaondernemers moeten actief de kar trekken. Pak je zaak grondig aan, want je kunt het maar één keer goed doen. Een RI&E helpt je daarbij

De boel goed op orde

Een RI&E moet je natuurlijk wel bijhouden, wat in de horeca niet meevalt. ,,Elke horecaondernemer heeft altijd te weinig tijd, maar je moet die tijd máken. We moeten allemaal actief de kar trekken om overeind te blijven. Pak je zaak grondig aan, want je kunt het maar één keer goed doen, en echt: een RI&E helpt je daarbij. Het is een toegevoegde waarde, een investering die zichzelf altijd terugbetaalt. Personeelskrapte is een groot probleem in de horeca, wees dus zuinig op de mensen die je hebt. Als zij zich veilig voelen op de werkvloer, heb je een goede basis om je personeel aan je te binden. Het succes van de onderneming is uiteindelijk het enthousiasme van de ondernemer zelf. Als die niet enthousiast is, krijg je je mensen ook niet gemotiveerd."

Bloedfanatiek

Als kind uit een ondernemende familie zit ondernemen in het bloed, dat onvermijdelijk ook stroomt bij de beide dochters van Margriet. ,,Mijn jongste dochter werkt in Australië in een W Hotel van Marriott, terwijl mijn oudste dochter bij ons in de zaak werkt. Als familie doen we bijna vijftig jaar horeca in Tiel. Na de verkoop van ons vorige bedrijf hebben we onder andere een nieuwe zaak opgezet waarbij we de boel nu gaan renoveren en de keuken verbouwen. Met een lichtkoepel meer daglicht in de keuken, overal antislip-vloeren, veiligere werkkleding, maar óók: een lift en minder zware kratten voor de leveranciers en een nieuwe AED (hart-defibrillator) buiten voor de gasten. Toegegeven: je moet het je wel kunnen permitteren, maar je doet het uiteindelijk allemaal voor hen én voor je bedrijf. Een RI&E hoort gewoon bij het ondernemer zijn."

Renoveren en verbouwen betekent in dit geval dat er echt compleet nieuwe apparatuur wordt aangeschaft, met de nieuwste technische snufjes. ,,De techniek staat niet stil. Zeker in de keuken moet je ervoor zorgen dat medewerkers goed kunnen werken. De tijden dat iemand twaalf uur lang in de bloedhitte staat te buffelen achter een gasfornuis of boven een frituurpan zijn echt voorbij. Je moet die technologie ook omarmen. Als je dingen automatiseert, kun je makkelijker schuiven met je medewerkers. Minder uren achtereen werken komt iedereen ten goede."

Ik geloof echt dat gasten kunnen proeven of iemand met plezier een uitsmijter heeft staan bakken of niet. Als wij zorgen voor een veilig werkomgeving, zie je dat terug bij je personeel

Gezonde balans

Hart van de Betuwe staat al jaren in de top-100 van beste terrassen van Nederland. Voor Margriet reden steeds weer haar best te blijven doen. ,,Je wilt zo'n verkiezing natuurlijk heus wel winnen," zegt ze. ,,Maar daar gaat het niet om, want als ondernemer wil je gewoon geld verdienen. Het belangrijkste is daarom een gezonde balans te vinden tussen voldoende werknemers op de vloer die graag voor jou werken, en er ook nog iets aan overhouden. Voor mij blijft de drive altijd bestaan om het elke dag nóg weer iets beter te doen. Bij de verbouwing en renovatie houden we dan ook vooral rekening met hoe we het voor iedereen zo aangenaam en veilig mogelijk kunnen maken. Op het terras, maar ook op de werkvloer."

Veiligheid komt overal om de hoek kijken: bij het legen van de vetput, bij het weten waar brandblussers hangen, zorgen dat licht ontvlambare schoonmaakmiddelen niet te dicht op elkaar staan, want die kunnen voor brandgevaar zorgen. ,,Hoe gevaarlijk die agressieve stoffen kunnen zijn, zagen we toen iemand hier eens zonder veiligheidsbril de oven schoonmaakte en chemische vloeistof in zijn oog kreeg. We hadden naar aanleiding van een vorige Arbo-inspectie een oogdouche in huis en hij had gelukkig lenzen in, anders was de oogschade aanzienlijk geweest. Gelukkig is het goed afgelopen. Zo'n bril moet iedereen voortaan dus verplicht op."

Tip van Flip(je)

Door een Arbo-expert in de arm te nemen, gaat het up-to-date houden van de RI&E nu nog makkelijker dan voorheen. Samen met haar administratieve rechterhand op kantoor zorgt Margriet ervoor dat alles klopt en in orde blijft. ,,Zij vindt HR erg leuk, daar hoort ook het personeelsbeleid bij. Drie keer per week nemen we de lopende zaken door, en eens per twee weken specifiek de RI&E: welke puntjes verdienen extra aandacht, hoe lossen we die op? Zijn er problemen met het personeel? We hadden altijd intern een vertrouwenspersoon bij wie onze mensen terechtkonden, maar via KHN (Koninklijke Horeca Nederland) hebben we nu ook een externe deskundige ingeschakeld van de Arbo-dienst zodat er voor onze medewerkers geen enkele drempel is om contact op te nemen mochten zich vervelende situaties voordoen. Samen nemen we dan de problemen door, en we lopen door de zaak heen. Wat kunnen we nog verbeteren, en hoe kunnen we dat het beste doen? Ik baal echt als er dingetjes niet kloppen, maar ik ben ook trots als de veiligheid juist wél in orde wordt bevonden. "

Tot slot de Tip van Flip(je) uit de Betuwe: ,,Praat ook eens met andere ondernemers, bijvoorbeeld via je branchevereniging. Je kunt zo veel van elkaar leren! Op financieel gebied, maar ook qua inkoop, veiligheid, verzekering. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden en zelf te doen als je een goede adviseur hebt. En als iemand van de Nederlandse Arbeidsinspectie komt om te controleren, neem die adviezen dan ter harte. De RI&E is niet zo vervelend als sommigen denken. Het hoort erbij en je leert ervan."

Kickstart RI&E

Begin meteen met je RI&E op www.rie.nl. Hier vind je drie video’s en concrete to do’s die je snel op weg helpen. Leer alles over de verplichting, hoe je een RI&E opstelt en wat het je oplevert.