Je zou zeggen dat de extreem gestegen brandstofkosten Marwin Melis voor de nodige hoofdbrekens zorgen. Niets is minder waar. ,,Als elk goed en gerenommeerd logistiekbedrijf hebben wij met onze klanten dieselclausules in de contracten opgenomen. We berekenen de gestegen dieselprijzen door aan de bedrijven waarvoor wij werken."
,,Onze brutomarge aan het eind van het jaar is ongeveer 3 procent en de diesel is gestegen met tientallen eurocenten. Als we de gestegen kosten niet zouden doorberekenen, waren we allang failliet gegaan. Onze afnemers verwerken die prijzen ook weer door. Daarom zie je dat producten in het schap duurder aan het worden zijn.”
Lees ook: Russische olieboycot: dure diesel treft transport en landbouw
Marwin Melis (39) geeft sturing aan het familiebedrijf dat volgend jaar de respectabele leeftijd bereikt van 105 jaar. ,,Ik zit al zeventien jaar in het vak, maar wat er nu plaatsvindt, heb ik nog nooit meegemaakt.”
Melis doelt op het feit dat alles ineens bij elkaar komt: de effecten van corona, de oorlog in Oekraïne, oplopende inflatie en het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. ,,Het rare is dat we ook nog eens aan het groeien zijn. Het gaat gewoon goed met Melis. Voor een klant in deuren leveren we deze letterlijk voor de deur af bij de consument. De komende twee jaar vervangen we een deel van onze vloot door 25 nieuwe Volvo-trucks. Ik wil een modern bedrijf zijn dat vooroploopt als het gaat om bijvoorbeeld duurzaamheid, daarom die vernieuwing.”
Vergrijzing en ontgroening problemen voor logistieke wereld
Afgelopen week meldde ING-bankier Machiel Bode dat de transportsector last heeft van vergrijzing en ‘ontgroening’. Het aantal chauffeurs onder de 35 jaar lag halverwege 2021 op 18 procent, terwijl dit vijf jaar eerder nog op 24 procent lag, stelde hij. ,,Het beroep is niet aantrekkelijk genoeg voor voldoende instroom van jongeren. Voor een redelijk salaris is het namelijk nodig om genoeg uren te draaien”, aldus Bode. ,,Dat sluit niet aan bij de wens van jongeren om privé veel tijd door te kunnen brengen. Jongeren willen bijvoorbeeld in deeltijd kunnen werken of een vaste dag vrij zijn.”
Via Melis Driving Academy leiden we chauffeurs op. We kunnen er per maand twaalf opleiden, maar er stromen er te weinig binnen
Marwin Melis
Marwin Melis kan daarover meepraten. ,,Het behouden en vinden van nieuw personeel is een veel groter probleem dan de gestegen brandstofkosten”, zegt hij ferm. Vanavond heeft hij op zijn bedrijf in Duiven een informatieavond voor toekomstige chauffeurs. ,,Op kantoor kom ik geen mensen tekort, maar wel chauffeurs. Via onze eigen Melis Driving Academy leiden we zelf chauffeurs op. We kunnen er per maand twaalf opleiden, maar er stromen er te weinig binnen.”
Lees ook: Zijn arbeidsmigranten de oplossing voor het personeelstekort?
Alles om beroep van chauffeur zo leuk mogelijk te maken
Melis ontkent dat het werk in de logistiek niet flexibel is. ,,Het is een bedrijfstak die 24 uur per dag draait. Er is dus voldoende plaats voor iemand die drie dagen per week wil werken. Laatst kwam een dame die bij Albert Heijn had gewerkt hier werken. Nu werkt ze 30 uur in drie dagen bij Albert Heijn was dat vier dagen. Daarnaast doen we alles om het werk zo fijn mogelijk te laten zijn. Op vrijdagmiddag staat hier de patatwagen op het terrein om de week af te sluiten. Maar tijdens de werkdag heeft elke chauffeur zijn of haar eigen ritbegeleider, zodat problemen die zich gedurende de dag voordoen gelijk worden opgelost. We doen er echt alles aan om het beroep van chauffeur zo leuk mogelijk te maken.”
Als directeur-eigenaar heeft Melis juist in deze tijd drie opdrachten aan zichzelf gegeven: ,,Zorg goed voor je gezondheid – en daar hoort ook gezelligheid bij, verzamel mensen om je heen die het beter kunnen en werk áán je bedrijf en niet ín je bedrijf.”