Nieuws Personeel

Zwembad Blokzijl komt ogen tekort

Inwoners van Blokzijl houden samen al jaren het zwembad aan de Duinweg in de benen. Toch is er nog steeds een schreeuwend tekort aan vrijwilligers.

Eelco Kuiken 14 februari 2016

Zwemmer stockpixabay 1

Stichting Zwembad Blokzijl heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Met name mensen die toezicht houden op badderende bezoekers zijn zeer gewenst. Komt er te weinig respons, dan heeft het buitenbad een groot probleem.

Het zwembad aan de Duinweg is de trots van het stadje. Dat is niet voor niks. Toen de gemeente Steenwijkerland het bad een jaar of elf geleden afstootte, lieten de Blokzijligers dat niet gebeuren. Plaatselijk Belang Blokzijl, de naastgelegen camping Tussen de Diepen en een aantal inwoners maakten zich sterk voor het behoud. De camping nam de voorziening over en een stichting met ruim honderd vrijwilligers zorgt er sindsdien voor dat jong en oud in de zomer kunnen badderen.

InkomstenVeel sponsoren, abonnement- houders, zwemlessen en diverse donateursacties door het jaar heen zorgen voor de broodnodige inkomsten. "Met elkaar houdt de gemeenschap dit in de benen", zegt Emmie Grendelman (48) die namens de eigenaar - de camping - het zwembad runt. Ze is de enige betaalde kracht. "Schoonmaak, onderhoud of de kassa, vrijwilligers doen alles zelf. Daar zijn we trots op. Het blijft een uitdaging om het vrijwilligersbestand op peil te houden."

ToezichtDonkere wolken pakken zich echter samen. De zwembadstichting heeft dringend behoefte aan vrijwilligers. Het gaat dan vooral om mensen die toezicht houden. Vrijwillige badmeesters en -juffen dus die ingrijpen als de jeugd de boel verstiert of erger nog, kopje onder gaat. "Ik heb er nu vijf, maar het moeten er minimaal tien worden, liefst meer", zegt Emmie. "Als het bij vijf blijft, moeten deze vrijwilligers veel vaker in actie komen, want ik heb er wel drie of vier per dag nodig. Iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen voor wat voor taak dan ook, is welkom. Het team is nooit groot genoeg. Vrijwilligers hoeven niet uit Blokzijl te komen. Ik heb ook mensen uit Wanneperveen en Kraggenburg."

CursusNieuwe toezichthouders mogen niet zomaar langs de waterkant staan. Ze krijgen een grondige BHV-cursus. Mocht met misgaan, dan moeten ze wel adequaat in actie kunnen komen. "Deze cursus kost uiteraard niks", zegt Emmie. Ze hoopt van harte dat de mensen zich melden. "Voor maart moet de club compleet zijn, ook omdat de nieuwe medewerkers hun cursus nog moeten doorlopen." Het openluchtbad ligt er nu nog verlaten bij. Groenig water kabbelt in de bassins. Toch is er alweer activiteit. Man van de techniek Wolter Rook (71) die al 35 jaar de installatie verzorgt, is deze week al doende om het spul weer op te starten voor een mooie zomer. "Als alles goed gaat en daar rekenen we maar weer op, gaat het zwembad op 2 mei weer open."

Foto: Pixabay