Nieuws Personeel

Zzp’ers en robots gaan niet samen

Jonathan Witteman 7 januari 2016

Robotinziekenhuis

Flexibel personeel denkt minder mee over technologische vernieuwingen bij een bedrijf. “Zzp’ers krijgenminder bijscholing dan werknemersmet een vast contract”, aldus Salomons in een interview met de Volkskrant.

Flexibilisering schaadt de technologische vooruitgang op de werkvloer. Hoe meer bedrijven werken met zzp’ers, oproepkrachten en tijdelijke contracten, des te minder ze de vruchten plukken van robots en andere nieuwe technologieën. Wie innovatief wil zijn, kan dus beter werken met vast personeel.

Dit concludeert econoom Anna Salomons, universitair hoofddocent in Utrecht, op basis van Amerikaans en Nederlands onderzoek over de betrokkenheid van werknemers bij technologische vooruitgang. Baanzekerheid is daarbij een belangrijk ingrediënt, schrijft Salomons in de recentelijk verschenen studie ‘De robot de baas’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Waarom is veel flexibilisering slecht voor technologische vooruitgang op het werk? “Vooropgesteld: er zitten natuurlijk niet alleen nadelen aan een flexibele arbeidsmarkt. Maar uit de inmiddels omvangrijke hoeveelheid wetenschappelijke literatuur blijkt dat als je de productiviteit van je bedrijf wilt verbeteren,je moet zorgen dat niet te veelmensen flexibel werken. Want mensen met een tijdelijk contract hebben geen sterke stimulans om zich bij te scholen of om slimme manieren te verzinnen om met nieuwe technologie te werken. Hun betrokkenheid is minder groot, en bovendien lopen ze een groter risico op ontslag, waardoor ze minder geneigd zijn initiatieven te nemen. Zomaar een nieuw apparaat op de werkvloer zetten maakt een bedrijf niet productiever. Je hebt mensen nodig om het bedrijf slimmer te organiseren of om aan de hand van nieuwe technologie ook nieuwe goederen en diensten te verzinnen.”

Lees verder in de Volkskrant