Nieuws Politiek
Brandstof ondanks accijnsverlaging nog altijd duur: 'Niet bezuinigen op kilometervergoeding'
Het mag duidelijk zijn dat de vandaag ingevoerde verlaging van de accijns op benzine en diesel zeer welkom is. Toch zijn de brandstofprijzen nog altijd bijzonder hoog en dus blijven veel werkgevers stoeien met de kilometervergoeding. Als het aan Edward Belgraver ligt, komt er onmiddellijk een einde aan die worsteling. De ceo van Verloning.nl is van mening dat het werkgeluk van personeel altijd op de eerste plaats moet komen. En ja, dan moet je die brandstofprijzen dus gewoon accepteren.
Laatste update: 1 april 2022 14:00

Foto: ANP
Wie afgelopen week goed zocht, vond misschien nog ergens een tankstation waar hij voor 2,25 euro per liter Euro 95 kon tanken. Om over de huidige dieselprijzen nog maar te zwijgen, aangezien deze in sommige gevallen zelfs boven de benzineprijs uitstak. Vakbond CNV riep werkgevers om deze reden recent op om soepel om te gaan met thuiswerkverzoeken vanuit het personeel. Ook zou de reiskostenvergoeding van mensen die wel naar kantoor willen komen, snel moeten worden verhoogd.
Werkgevers moeten anders omspringen met hoge benzineprijzen
Belgraver is het ermee eens dat er iets moet gebeuren aan de manier waarop we momenteel met de woekerprijzen omspringen, maar dat de oplossing in een andere hoek moet worden gezocht. ,,De door de overheid gestelde vergoedingsnorm van 19 cent per kilometer heeft ervoor gezorgd dat we als ondernemers op dit vlak totaal niet meer flexibel zijn”, vertelt de bestuurder van Verloning.nl, het bedrijf dat loon- en arbeidsadministratie verzorgt voor zzp'ers. ,,Een ruimere kilometervergoeding op eigen initiatief blijft uit omdat dit voor velen te ingewikkeld wordt qua loonadministratie en boekhouding. Er is veel angst om het anders te doen.”
Edward Belgraver, ceo Verloning.nl
Lees ook: CNV doet oproep aan bedrijfsleven: laat personeel thuiswerken bij hoge benzineprijs
Kilometervergoeding van 19 cent te lang niet meer geïndexeerd
,,Wat je ziet op de arbeidsmarkt is dat het minimumloon eigenlijk te laag is om van te leven. En omdat die 19 cent al jaren niet meer is geïndexeerd, moet je als personeel dus zelf ook nog kosten gaan maken om je werk überhaupt te kunnen doen. En laten we eerlijk zijn, die 2 euro aan thuiswerkvergoeding is eveneens bij lange na niet genoeg om kosten te dekken. Deze ontwikkeling komt het werkgeluk van de betreffende medewerker niet ten goede, is daardoor slecht voor jouw bedrijf en dus ook voor de bv Nederland.”
'Ga maar eens na wat je personeel voor extra waarde aan jouw organisatie toevoegt zodra je tegen ze zegt dat je de reiskosten gewoon vergoedt en het vooral fijn vindt dat ze er zijn'
De Rotterdamse ondernemer voorziet op de korte termijn dan ook serieuze problemen voor werkgevers die zich blijven vastklampen aan de huidige vergoedingen en wachten tot de overheid deze verruimt. ,,Een concrete oplossing zie ik vanuit Den Haag niet komen. Werkgevers, vakbonden en brancheverenigingen zullen het dus zelf moeten doen als zij hun mensen aan boord willen houden."
Schaarste op arbeidsmarkt groter gevaar dan hoge benzineprijzen
,,Want dat is waar we naartoe gaan", vervolgt Belgraver. ,,Door de schaarste op de arbeidsmarkt zullen steeds meer medewerkers zichzelf afvragen of zij nog wel op deze manier voor jou willen werken. Er komen steeds meer bedrijven die dit wél goed regelen en nieuwe krachten daardoor ook nog eens voor zich winnen.”
,,Ga als ondernemer eens bij jezelf te raden hoeveel gemotiveerd personeel eigenlijk waard is. Men wil gewaardeerd worden op purpose en emotie, niet alleen op bruto loon. Besef en bereken wat de werkelijke consequentie is van een verhoogt kilometertarief uit eigen zak. Ga maar eens na wat je personeel voor extra waarde aan jouw organisatie toevoegt zodra je tegen ze zegt dat je de reiskosten gewoon vergoedt en het vooral fijn vindt dat ze er zijn. Wat is nou 3 of 4 procent aan extra onkosten? Creëer die win-win situatie. Inderdaad, dat betekent dat we mee zullen moeten in de gekte van de huidige markt.”