Nieuws Politiek

bunq verstrekt gratis bankrekening en simkaart aan gevluchte Oekraïners

De stichting People for People biedt Oekraïense vluchtelingen gratis een bankrekening aan. Verder deelt de stichting, een initiatief van de ondernemers Ali Niknam (bunq), Joris Beckers (Picnic), en Robert Vis (MessageBird) aan de Poolse grens simkaarten uit om het thuisfront op de hoogte te brengen.

Van onze redactie 3 maart 2022

Oekraine demonstratie vrouw putin vlag

De stichting People for People helpt Oekraïense bij hun vlucht. Deelnemer bunq biedt een gratis bankrekening aan. Foto: ANP.

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

De drie initiatiefnemers achter de stichting begonnen maandag met steun te bieden aan Oekraïners die hun land uit proberen te vluchten. Vanuit zijn woonplaats New York vertelt Ali Niknam, ceo van bunq, dat kunnen betalen een probleem is als je in Polen staat. ,,Onze contactman daar meldde dat sommige vluchtelingen niet kunnen betalen omdat hun pas niet meer werkt. Een team van bunq heeft in raptempo dat opgelost. Wij bieden nu gratis bankrekeningen aan. Het systeem accepteert nu het Oekraïnse paspoort. Verder zijn er veiligheidsmaatregelen ingebouwd, zodat er geen misbruik van kan worden gemaakt. Zo kunnen zij geld aanhouden, middels een IBAN deelnemen aan het Europese betalingsverkeer, en geld uitgeven via een virtuele bankpas.”

De rekeningen zijn drie maanden geldig en er kan maximaal 20.000 euro op worden gestort. Er worden gedurende die periode ook geen maandelijkse kosten voor gevluchte Oekraïners in rekening gebracht.

Lees ook: Topmannen bunq, Picnic en MessageBird slaan handen ineen voor Oekraïne

De contactpersoon in Polen verstrekt ook simkaarten, vertelt Niknam. ,,Ze kunnen moeilijk contact leggen met het thuisfront en dit biedt ze zo een mogelijkheid.”

Sinds de drie ondernemers begonnen met People for People hebben zich honderden andere ondernemers en particulieren zich gemeld. Niknam: ,,We gaan samenwerken met iPermit. Zij verwerken voor ons de visumaanvragen voor kennismigranten en familie.”

De tekst gaat onder de foto verder.

Ali Niknam, ceo van bunq en een van de drie initiatiefnemers achter de stichting People for People

Stichting heeft organiserend vermogen nodig

De twee ander deelnemende bedrijven (Picnic en MessageBird) kijken hoe zich, los van geld, zinnig steun kunnen geven. Wat heeft People for People nog verder nodig? ,,Meer lokale en betrouwbare mensen in de landen die grenzen aan Oekraïne”, meldt Niknam. ,,We hebben nu iemand in Polen, maar ook graag in Roemenië, Hongarije en Slowakije. Verder hebben we organiserend vermogen nodig. Kundige mensen die de directeur van de stichting, Pieter Jan van Krevel (oud-cfo TransIP/red.) kunnen ondersteunen: rechter- en linkerhanden. Als laatste een geniaal idee om de mensen aan de verkeerde kant van de grens snel hierheen te halen.”

Lees ook: Winkeliers aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg steunen met actie Oekraïne

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws