Nieuws Politiek

Creatieve, vrije en kritische geesten denken na over (ondernemend) Nederland na corona

Ben je al gevraagd door het ministerie van Volksgezondheid? Mag je meedoen aan de brainstormsessies om het leven na corona vorm te geven? Deze vragen gonzen door het bedrijfsleven en hun belangenorganisaties. Achter de schermen zijn volgens uitgelekte mediaberichten inmiddels tientallen ‘creatieve en kritische geesten’ bezig met het in de steigers zetten van een langverwachte langetermijnstrategie.

Eduard Voorn 24 december 2021

Brainstorm vws corona toekomst

In een brainstormsessie wordt de toekomstvisie van de regering op het coronabeleid vormgegeven. Wie mogen daarbij zijn en wie staan er langs de kantlijn? Foto: Shutterstock.

De voorvrouw van de zelfstandigen Cristel van de Ven (Vereniging Zelfstandigen Nederland) is duidelijk. Nee, ze is niet gevraagd en is ook niet geneigd om daar nu aan mee te doen. ,,Laat dit kabinet eerst maar de huidige problemen van de zelfstandigen oplossen. Het is een afleiding – ‘wag the dog’ - om maar niet aan het nu te hoeven werken. Er is voor zelfstandigen te weinig steun. De versoepelde Bijzondere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) is bij een flink aantal gemeenten helemaal niet verruimd. En de levensvatbaarheidstoets speelt zelfstandig in nood parten, die zijn in een Kafka-achtige situatie beland. Laat eerst de levensvatbaarheidstoets vallen of de Tozo terugkomen en wel tot minimaal het eerste kwartaal van 2022. Daarna denk ik graag mee over de lange termijn.”

Lees ook: Jan Meerman (INretail): waar is onze minister van Economische Zaken?

Hans Biesheuvel vertelt, met enige ergernis, verrast te zijn dat hij niet is benaderd. Hij snapt het niet dat zijn organisatie ONL nu langs de kantlijn staat, ‘terwijl we de afgelopen 2 jaar constructief hebben meegedacht’. Als hij de kans krijgt om aan tafel te gaan, grijpt hij die aan. ,,Wat ik ga inbrengen? Ons visie op herstel en transitie. Ik mis in alles een nationaal herstelplan voor het mkb. Je moet namelijk als ondernemen eerst herstellen om bijvoorbeeld naar een ander businessmodel te kunnen overstappen. We komen met een hernieuwde versie van ons Ondernemersmanifest.”

INretail zet vrije geest in bij brainstormsessie

Het opvallende is dat bij winkelierskoepel INretail iemand op persoonlijke titel is gevraagd om deel te nemen aan een brainstormsessie om te komen tot een langetermijnstrategie. De woordvoerder laat weten dat het om iemand gaat ‘met een kritische, creatieve en 'eigen' blik op de situatie’. KHN is ook in gesprek over de langetermijnstrategie, maar wil er begin januari pas iets over vertellen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws