Nieuws Politiek

Glastuinbouwers kijken met argusogen naar Russische aanval op Oekraïne

Ondernemers in de glastuinbouw kijken om meerdere redenen met spanning naar de Russische aanval op Oekraïne. Veel buitenlandse medewerkers komen uit Oekraïne of hebben daar familiebanden, zegt Alexander Formsma van branchevereniging Glastuinbouw Nederland. Tegelijkertijd stijgen de gasprijzen weer keihard uit vrees van verstoorde gasleveringen uit Rusland door het conflict.

Van onze redactie 24 februari 2022

Glastuinbouw kassen avond

Glastuinbouwbedrijven tussen Waddinxveen en Moerkapelle. Foto: Nico Schouten

,,Er zijn veel medewerkers met banden of familie in Oekraïne, dus voor hen is het privé een heel spannende situatie", zegt Alexander Formsma. Een aardbeienteler liet hem al weten dat er door de oorlogssituatie in Oekraïne veel onrust onder medewerkers is.

Tegelijkertijd verwacht Formsma meer problemen bij telers die hoge gasrekeningen moeten betalen. Aardgas was op de voor Europa toonaangevende beurs in Amsterdam donderdagmiddag bijna 50 procent duurder dan een dag eerder.

''De opgebouwde reserves gaan eraan. Als je rood staat kun je niet groen worden''

Alexander Formsma, branchevereniging Glastuinbouw Nederland

Ondernemer in de glastuinbouw is speelbal van de geopolitiek

Het verschilt per bedrijf hoe goed ze bestand zijn tegen die prijsstijgingen, maar ook als je voor de lange termijn gunstige afspraken maakt loopt zo'n contract een keer af. ,,Hoe goed je het ook hebt geregeld, vroeg of laat ben je overgeleverd aan de dagprijzen", zegt Formsma, die beleidsspecialist voor energie is bij de brancheorganisatie. ,,Als sector en ondernemer in de glastuinbouw ben je speelbal van de geopolitiek."

De prijzen zijn al heel het najaar en de winter hoog. Enkele telers schakelden de kassen daarom uit, andere besloten minder te belichten. Formsma wil dat er voor de korte termijn steun komt voor de sector, vooral hulp om kortlopende rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat zou ook nodig zijn voor de investeringen in de energietransitie. ,,De opgebouwde reserves gaan eraan. Als je rood staat kun je niet groen worden."

Lees ook: Ondernemers bezorgd over aanval Rusland op Oekraïne

Beurzen kleuren bloedrood

De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag diep in het rood. Beleggers dumpten hun aandelen en gingen op zoek naar veiligere havens zoals goud in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben al aangekondigd met nieuwe zware sancties tegen Rusland te komen. De olieprijzen schoten daardoor verder omhoog.

De AEX-index op Beursplein 5 leed rond het middaguur een verlies van 3,4 procent tot 703,23 punten. De hoofdindex dreigt daarmee onder de 700 punten te zakken. Dat zou voor het eerst sinds mei vorig jaar zijn. De MidKap zakte 3,7 procent tot 990,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen raakten tot 4,5 procent kwijt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws