Nieuws Politiek
GL-PvdA: 'Minimumloon naar 16 euro, miljonairstaks en lastenverzwaring grote bedrijven'
Hogere lasten voor grote bedrijven, een minimumloon van 16 euro per uur, stop op fossiele subsidies, een ‘miljonairstaks’ en lagere belasting op arbeid. Met die plannen maakt het linkse blok onder leiding van Frans Timmermans zich op voor de verkiezingen in november.

Frans Timmermans. Foto: ANP
Meld je nu aan voor onze doordeweekse nieuwsbrief!
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november is er de komende tijd bij De Ondernemer - natuurlijk - veel aandacht voor ondernemen & politiek. Meld je aan voor de doordeweekse nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, eenvoudig via deze link.
Noteer bovendien alvast maandag 20 november in je agenda: dan maken wij de gehele dag live radio vanuit Den Haag, met tal van ondernemers én (nieuwe) kopstukken uit de Haagse politiek.
De coalitie tussen GroenLinks en de PvdA komt met een verkiezingsprogramma waarbij miljonairs en grote bedrijven wat de partijen betreft een cruciale rol spelen in het financieren van extra armoedehulp, een hoger minimumloon en een beter inkomen voor de lage- en middengroepen.
Een opvallend voorstel in de plannen is de voorgestelde verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur, een stap die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor bedrijven en ondernemers in diverse sectoren. Hoewel deze verhoging kan leiden tot hogere loonkosten, wordt verwacht dat het ook de koopkracht van werknemers zal versterken, wat uiteindelijk een positief effect kan hebben op de economie als geheel.
Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Benieuwd hoe Omtzigt zich gaat opstellen naar ondernemers'
Lastenverzwaring grote bedrijven en 'miljonairstax'
Daarnaast streven de linkse partijen naar het verminderen van marktwerking in cruciale sectoren zoals de zorg, volkshuisvesting, openbaar vervoer en kinderopvang. Voor bedrijven die afhankelijk zijn van nuluren- en oproepcontracten, zullen de voorgestelde veranderingen ongetwijfeld gevolgen hebben voor hun personeelsbeleid en bedrijfsvoering. De verlaging van de loonbelasting voor mensen met lagere en middeninkomens kan echter een positieve stimulans zijn voor bedrijven die zich richten op deze doelgroepen.
Een ander belangrijk aspect van de plannen is de voorgestelde verhoging van belastingen voor grote bedrijven en miljonairs. Bedrijven die aanzienlijke winsten genereren, met name in de olie- en gassector, zullen naar verwachting meer belasting moeten betalen. Daarnaast wil GroenLinks-PvdA een miljonairsbelasting invoeren voor vermogens boven een miljoen, waarbij het eigen huis uitgezonderd is.
Lees ook: Reacties op kabinetsplannen opkrikken koopkracht: 'Verhoog de staatsschuld'
Ook staat in het programma dat de stikstofuitstoot in 2030 wat de samenwerkende partijen betreft is gehalveerd. 'Wij houden vast aan dat doel.'
GroenLinks-PvdA wil nog niet zeggen welke bedragen met de voorgenomen investeringen gemoeid zijn. Dat wordt pas duidelijk na een doorrekening van alle financiële en economische effecten door het Centraal Planbureau (CPB). Voor het zover is, krijgen eerst de leden van GroenLinks en PvdA nog de gelegenheid om wijzigingen voor te stellen aan het conceptprogramma.