Nieuws Politiek
Reacties op kabinetsplannen opkrikken koopkracht: 'Verhoog de staatsschuld'
Het demissionair kabinet wil 2 miljard uittrekken om de groeiende armoede te bestrijden, waarbij het erop lijkt dat accijns op drank en tabak en een mogelijke lastenverzwaring voor (grote) bedrijven als wapens worden ingezet. Goed idee of slecht signaal? Onze lezers hebben daar zo hun ideeën bij.

Foto: Shutterstock
Het demissionair kabinet wil 2 miljard euro extra uittrekken om koopkrachtdaling tegen te gaan bij lagere inkomens. We vroegen ons lezerspubliek waar dit geld vandaan moet komen, met erachter de percentages van de stemmers op het moment van schrijven:
- Hogere winstbelasting voor grote bedrijven (25 procent)
- Hogere inkomens extra belasten (34 procent)
- Accijns op benzine en sigaretten verhogen (24 procent)
- Anders, namelijk... (14 procent)
Een bloemlezing uit de reacties onder de poll, waarop je overigens nog altijd kunt reageren.
'Belast passief inkomen hoger'
,,Verhoog de staatsschuld", zegt Thomas in een bericht onder de poll over de plannen op LinkedIn. ,,We zitten met 48 procent van het BBP (Bruto Binnenlands Product, red.) ruim onder de 60 procent vanuit de EU. Andere EU-landen zitten er ruim boven. We hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn."
Dennis kan zich vinden in hogere accijnzen voor alcohol, tabak en benzine. ,,Alle drie niet goed voor milieu en welzijn." Maar stipt daarbij andere mogelijkheden aan die volgens hem nu ruimschoots onderbelicht blijven. ,,Belast (gedeeltelijk) passief inkomen hoger voor webshops, huisjesmelkers, aanbieders met een platform voor online verkoop en verhuur, online, training, coaching. Naar mijn mening niet of nauwelijks van maatschappelijke waarde."
Lees ook: Plan Cor Molenaar: alternatief terugbetalingssysteem voor coronaschulden
Volgens hem verdienen te veel mensen een (gedeeltelijk) passief inkomen en komen beroepsgroepen die er 'werkelijk toe doen', inzet en commitment tekort. Dus, zo stelt hij: ,,Werkgeverslast omlaag, online verkoop en handel omhoog."
'Vermogen zwaarder belasten, arbeid lichter'
Stijn meent dat de welvaart in Nederland uit balans is. Wat hem betreft is de oplossing vermogen zwaarder belasten en arbeid daarentegen lichter.
"Ik erger me het meest aan het gemak waarmee men het bedrijfsleven op laat draaien voor de extra uitgaven"
400 miljard per jaar
Wat Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, betreft blijft het bedrijfsleven deze keer überhaupt buiten schot. ,,Ook bij de Voorjaarsnota gingen de lasten omhoog, vorig jaar met Prinsjesdag gingen de lasten voor bedrijven omhoog. Ik erger me het meest aan het gemak waarmee men het bedrijfsleven op laat draaien voor de extra uitgaven, in plaats van elders wat minder uit te geven", fulmineert hij donderdagochtend op de radio bij BNR.
Minder uitgeven zou óók een optie moeten zijn, een die volgens hem te weinig wordt overwogen. ,,De overheid gaf toen Rutte-1 begon 250 miljard per jaar uit en inmiddels al meer dan 400 miljard. Is er op die begroting niets te vinden om op een andere plek iets minder uit te geven?"
Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Benieuwd hoe Omtzigt zich gaat opstellen naar ondernemers'
Hogere accijns alcohol en sigaretten
Volgens het AD kijkt het kabinet vooral naar verhoging van de accijnzen op alcohol en sigaretten om de koopkracht op te kunnen krikken. Met de inkomsten daarvan wil het kabinet volgend jaar de koopkracht van alle burgers wat opkrikken en armoede te lijf gaan, melden Haagse bronnen aan de krant.
Ook zouden de hogere middeninkomens meer belasting moeten gaan betalen over een deel van het inkomen. Door de hoge inflatie zouden zij over een groter deel van hun inkomen het lagere belastingtarief (van zo’n 37 procent) betalen, maar die grens wordt aangepast, waardoor ze over een iets groter deel van hun inkomen het hoogste tarief, 49,5 procent, gaan betalen.
Woensdagavond rondde het kabinet de onderhandelingen af voor de begroting die op Prinsjesdag bekendgemaakt zal worden.