Nieuws Politiek

Alliantie van Evenementenbouwers verbijsterd: niet genoemd in coalitieakkoord

'Toekomst' wordt 32 keer genoemd, 'cultuur' 17 keer en 'evenementen'... nul keer. Zo begint het statement dat de Alliantie van Evenementenbouwers maakt als reactie op het Coalitieakkoord.

Van onze redactie 15 december 2021

Evenement concert podium bouw

Foto: Shutterstock.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer het Coalitieakkoord en de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONS LIVEBLOG: Wat betekent coalitieakkoord kabinet-Rutte IV voor ondernemers?

De evenementensector wordt nog steeds zeer beperkt. De Alliantie van Evenementenbouwers zegt tevreden de eerdere vraag om doorlopende steunpakketten beantwoord te zien. Vooral het doorlopen van de garantieregelingen TRSEC en ATE tot en met (minimaal) het derde kwartaal van 2022 is vitaal. De sector heeft hier nadrukkelijk voor gepleit de afgelopen periode.

'Het is echter onacceptabel dat deze garantieregelingen een afbouw in subsidiepercentage gaan kennen naar respectievelijk 90 en 80 procent dekking. Het benoemde en gevraagde ‘ondernemersrisico’ van bedrijven in de branche wordt al breed en op meerdere fronten genomen', stelt de Alliantie. 'Nu de ondernemers in de evenementenbranche dus die extra risico’s niet kunnen dragen, moet het ondernemerschap ondersteund worden met 100 procent dekking van de garantieregelingen'.

  • Direct na het begin van de crisis zijn grote reorganisaties en kostenbesparingen ingezet.
  • De branche heeft gekeken naar en geïnvesteerd in nieuwe businessmodellen. Heel Nederland heeft geprofiteerd van nieuwe online en streaming-activiteiten, maar dit is duidelijk geen vervanging en ook geen businessmodel.
  • De generieke pakketten dekken een stevig deel van de loonkosten en vaste kosten, maar bieden zoals bekend niet 100% dekking; ook dat risico wordt door ondernemers zelf gelopen.
  • In de zomer heeft de sector, naar aanleiding van de uitspraken van het Kabinet ten aanzien van het verwachte einde van de crisis na de zomer, opgeschaald en opnieuw mensen aangenomen om het zomerseizoen en winterseizoen in te gaan. Ook dat is een risico geweest dat ondernemers hebben genomen.

Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers: ,,Wij roepen het nieuwe kabinet op met de grootste urgentie op om een heldere visie neer te leggen en met een plan van aanpak te komen, waarmee we uit deze beperkende maatregelen kunnen komen en voorkomen dat de maatschappij de volgende winter weer op slot moet."

'Dupe van ontbreken van een visie'

,,Het kan niet zo zijn dat deze ‘live’ branche, waar zoveel mensen behoefte aan hebben en die zo’n grote maatschappelijke en economische impact heeft, de dupe wordt van het ontbreken van een visie. We missen daadkracht op andere vlakken, buiten de invloedssfeer van de sector zelf. Hierover treden wij op zo kort mogelijke termijn in overleg met het nieuwe kabinet.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws