Nieuws Oekraine

Festivalbranche begint nasleep van corona en oorlog in Oekraïne nu écht te voelen

Wie een rondje door Nederland maakt, zal ontdekken dat er op meerdere plaatsen al festivals worden opgebouwd. Organisatoren zijn enthousiast over het feit dat het überhaupt weer mogelijk is, maar tegelijkertijd laat de nasleep van corona én de oorlog in Oekraïne zich nadrukkelijk voelen.

Robbert Daalder 29 maart 2022

Festivalbranche materiaaltekort

Foto: ANP

Natuurlijk is er de vreugde dat alle remmen weer los kunnen. En natuurlijk is het heerlijk dat festivalorganisatoren weer mogen doen waar zij zo goed in zijn, maar het valt niet te ontkennen dat de volgende uitdagingen zich alweer hebben aangediend.

Lees ook: Ahoy staat te popelen om te vlammen: ‘Iedereen krijgt hier adrenaline van’

Hoge dieselprijzen en hout schaarste

Te beginnen met de oorlog in Oekraïne. ,,Laten we vooropstellen dat de uitdagingen waar wij mee te maken krijgen in het niet vallen bij wat de mensen in Oekraïne voor hun kiezen krijgen, maar we rollen inderdaad van het ene probleem in de andere”, zegt Rosanne Janmaat van ID&T Groep. ,,Awakenings is onze grote opener van het festivalseizoen. Dit is tijdens Pasen en dus zijn we al volop bezig met de opbouw. Het is fijn om dat weer met z’n allen te kunnen doen, maar door de oorlog in Oekraïne hebben we wel te maken met hoge kosten voor diesel en daarnaast merken we ook dat hout een schaars product is geworden door de coronacrisis. En beide hebben we toch echt nodig om onze podia te bouwen en optimaal te laten schitteren.”

"Een andere uitdaging zit ‘m in het inhuren van seizoenarbeiders uit Oost-Europa. Zij gaan zichzelf allemaal de vraag stellen of ze niet terug naar huis moeten zodra het misgaat in hun eigen land"

Rosanne Janmaat, coo ID&T Groep

Joop Soree is ceo van Event Warehouse dat het festivalseizoen met Paaspop aftrapt. Ook hij voelt het tekort aan materialen. ,,Er is een acute stop in de aanvoer van hout en metaal, maar we merken het ook in de food and beverage. Zo is de prijs van frituurolie met 80 procent gestegen. Dat is flink, al hebben we voor deze zomer nog genoeg van alles in huis om op volle toeren te kunnen draaien.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Rosanne Janmaat, coo ID&T Groep. Foto: ID&T Groep

Veiligheidsregio's creëren schaarste aan mobiele toiletten en aggregaten

Het blijft echter niet bij een tekort aan grondstoffen. Omdat iedere veiligheidsregio in Nederland tweeduizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen heeft ingericht, hebben mobiele toiletten en aggregaten een ander onderkomen dan de festivalbazen in gedachten hadden. Janmaat: ,,Het is volledig terecht dat deze voorzieningen in gebruik worden genomen door de regio’s. Dit betekent alleen wel dat wij ze moeten missen en dat bezorgt ons wel een uitdaging.”

,,Een andere uitdaging zit ‘m in het inhuren van seizoenarbeiders uit Oost-Europa. Zij gaan zichzelf allemaal de vraag stellen of ze niet terug naar huis moeten zodra het misgaat in hun eigen land. Je zou dan naar een land als Spanje kunnen kijken, waar ze met hoge werkloosheid te maken hebben. Het probleem is dat we daar alleen geen partners hebben en dus eigenlijk niet zoveel kunnen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Joop Soree, ceo Event Warehouse. Foto: Willeke Machiels

Janmaat zegt wat dat betreft blij te zijn dat de Nederlandse overheid het garantiefonds opzette tijdens de crisis. ,,Ze hebben veel dingen gedaan waar wij niet blij mee waren, maar dit heeft ervoor gezorgd dat we leveranciers altijd hebben kunnen betalen. En dat zij er dus nog altijd voor ons zijn. Een deel van de keten is overeind gebleven en daar hebben we nu profijt van. We helpen elkaar in leven te houden.”

Lees ook: TicketSwap unicorn? 'Na corona is versnelling in bedrijfsgroei terug'

Flexpools compleet leeggelopen door coronavirus

En dan is er natuurlijk ook nog het personeelstekort. Soree heeft voor het meerdaagse Paaspop in Brabant per dag zo’n zeven- tot achthonderd horecamedewerkers nodig. ,,Normaal gesproken halen we deze mensen uit onze zogenaamde flexpools, maar die zijn door Covid-19 compleet leeggelopen. Daar zaten vooral studenten die massaal vertrokken richting de teststraten van de GGD of aan flitsbezorging zijn gaan doen.”

,,Ook qua inhouse personeel is de situatie compleet veranderd. Als wij drie jaar geleden een functie online zetten, waren er tweehonderd aanmeldingen. Nu staan er zeven functies open en mogen we blij zijn als er vijftien reacties komen. Het vertrouwen in de branche is compleet weg en dat zal weer moeten groeien. Of dit ervoor kan zorgen dat festivals niet of in afgeslankte vorm doorgaan? Nee. De mensen die er nu staan, kunnen dit dragen. En bovendien weten ze allemaal dat het gaspedaal met zo’n seizoen volledig moeten worden ingetrapt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws