Nieuws Oekraine

Ook McDonald's, Starbucks, Coca-Cola en PepsiCo stoppen voorlopig in Rusland

In korte tijd maakten niet de eerste de besten - McDonald's, Starbucks, Coca-Cola en PepsiCo - bekend hun zakelijke activiteiten in Rusland per direct te zullen staken. De genoemde grote (westerse) bedrijven stonden de afgelopen dagen onder toenemende druk hun banden met Rusland te verbreken vanwege de invasie van Oekraïne. Vandaag kondigde Heineken aan te stoppen met de productie en verkoop van Heinekenbier in Rusland.

Van onze redactie 9 maart 2022

Laatste update: 9 maart 2022 08:57

Mcdonalds rusland oekraine gesloten

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je viadeondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Starbucks

De Amerikaanse koffieketen Starbucks levert geen-producten meer levert aan de 130 Russische franchisezaken van het merk, zoals koffiebonen of bekertjes met het bekende logo. Vorige week benadrukte topman Kevin Johnson nog dat zo'n 2000 mensen in Rusland voor hun inkomen afhankelijk zijn van Starbucks, waardoor een plots vertrek uit het land onverantwoord zou zijn. Nu het oorlogsgeweld in Oekraïne al bijna twee weken voortduurt zegt Johnson toch alle activiteiten in Rusland op te schorten. De licentiehouder voor Starbucks in Rusland zal de honderden mensen die nu zonder werk zitten steunen, beloofde Johnson in een statement.

Starbucks verdient in Rusland vooral geld met de licenties die het verkoopt om een zaak van het merk te mogen openen en runnen. Eerder meldde het bedrijf die opbrengsten volledig te doneren voor noodhulp in Oekraïne. In dat land heeft Starbucks geen filialen.

Lees ook: Geen LUKoil, HAK en wodka meer: moeten we alle Russische producten boycotten?

McDonald's

Eerder op dinsdag kondigde McDonald's aan zijn Russische vestigingen te sluiten. De druk op Amerikaanse bedrijven om Rusland te boycotten groeit.

Coca-Cola

Ook Coca-Cola voorlopig met alle zakelijke activiteiten in Rusland. Het is nog niet direct duidelijk wat dit concreet betekent voor de verkoop van producten van Coca-Cola en merken als Fanta in Rusland. In een verklaring laat de Coca-Cola Company weten 'in gedachten bij de mensen in Oekraïne te zijn, die de onbeschrijflijke gevolgen ondervinden van deze tragische gebeurtenissen'. Het bedrijf blijft de situatie volgen en beoordelen.

Pepsi-Co

En ook PepsiCo, het bedrijf achter merken als Pepsi, Doritos en Duyvis, stopt er voorlopig mee in Rusland. Dat heeft het bedrijf zojuist bekend gemaakt. Het stopt alle investeringen, promotieactiviteiten en verkopen van onder andere cola en 7Up. ,,Als voedingsbedrijf moeten we nu meer dan ooit trouw blijven aan het humanitaire aspect van ons bedrijf", staat in een interne mail. ,,Dat betekent dat we een verantwoordelijkheid hebben om onze andere producten in Rusland te blijven aanbieden, waaronder dagelijkse benodigdheden zoals melk en andere zuivelproducten, en babyvoeding.''

Lees ook: Rum-ondernemer schenkt alle winst van speciale rumfles aan slachtoffers Oekraïne

Van Apple tot BMW en Nike

Onder meer autofabrikanten als BMW, Mercedes-Benz en Volvo Cars, truckbedrijven als Daimler Truck en Volvo Trucks, elektronicabedrijf Apple, kledingketen H&M en modemerk Burberry trokken zich al terug. In Nederland besloot advocatenkantoor Houthoff donderdag alle contacten met Rusland te verbreken. Later op die dag maakte Nike bekend al zijn 100 winkels in het land tijdelijk te sluiten

Lees ook: Russische eigenaar oer-Hollands HAK 'heeft geen banden met Poetin'

LEGO

Het Deense LEGO heeft 81 eigen winkels in Rusland. ,,We hebben alle verschepingen van producten naar Rusland opgeschort in het licht van de sancties en het onzekere zakenklimaat", zegt een woordvoerder tegen de Deense nieuwssite Finans. Het bedrijf heeft ook al meer dan 16 miljoen dollar (14,4 miljoen euro) aan financiële steun toegezegd voor humanitaire hulp in Oekraïne.

Lees ook: Stijgende gasprijzen en duurder brood: zo valt de oorlog in Oekraïne de winkelstraat binnen

Estée Lauder

Cosmeticagigant Estée Lauder sluit alle eigen winkels en stopt met het verzenden van producten naar retailers in het land. Rusland is goed voor 2,7 procent van de totaalomzet van het bedrijf. Ook de Britse modeketen Next sluit er per direct de (online) deuren.

IKEA

's Werelds grootste meubelzaak IKEA heeft al zijn winkels (zeventien) en fabrieken (drie) in Rusland voor onbepaalde tijd gesloten. Daarnaast stopt het voorlopig met de productie van goederen in Rusland, net als met de import en export in en uit Rusland en Wit-Rusland. De keten noemt de oorlog in Oekraïne een 'menselijke tragedie'. Onder andere de impact op mensenlevens van de oorlog heeft het concern doen besluiten alles in Rusland te sluiten. In Belarus heeft IKEA geen eigen winkels, maar alleen leveranciers.

IKEA staakt ook alle samenwerkingen met de bijna zestig leveranciers uit de twee landen. De Zweedse winkelketen heeft vijftienduizend werknemers in Rusland en Belarus, maar 'garandeert hun gezinnen van baan- en inkomenszekerheid'. Ook toeleveringsproblemen vanwege de oorlog zijn een reden om de winkels te sluiten, zegt het bedrijf.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Shell en BP

Shell wil af van al zijn activiteiten in Rusland. De samenwerking van het olie- en gasbedrijf met Gazprom moet worden stopgezet omwille van de oorlog in Oekraïne, laat het bedrijf weten in een verklaring. Shell volgt daarmee het Britse BP en het Noorse Equinor, die dit weekend al aankondigden zich te willen terugtrekken uit Rusland.

,,We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie", zegt topman Ben van Beurden in een geschreven reactie. Volgens Van Beurden neemt het bedrijf de beslissing omdat het het geweld afkeurt. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen met lokale medewerkers en ngo's aan hulp voor getroffen mensen in Oekraïne. Shell had eind vorig jaar voor ongeveer 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) aan bezittingen in Rusland. Het bedrijf heeft onder meer belangen in een fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG) in Rusland en in de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2.

Zo ging dat nog in 2017, vijf jaar geleden dus. Een handdruk van Poetin voor Ben van Beurden, ceo van de toen nog Royal Dutch Shell Company, tijdens een meeting in het Kremlin. Foto: ANP.

Heineken

Ook Heineken stopt met de productie en verkoop van Heinekenbier in Rusland. Dat kondigde het bedrijf woensdag zelf aan in een persbericht. Dat doet de bierbrouwer uit protest tegen de Russische invasie van Oekraïne. Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws