Nieuws Oekraine

Minister Van Gennip tegen werkgevers: 'Geef Oekraïners warm welkom'

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers op om Oekraïense vluchtelingen die graag aan de slag willen 'een warm welkom' te heten. Het kabinet kondigde eerder deze week aan dat deze mensen vanaf 1 april geen tewerkstellingsvergunning nodig hebben.

Van onze redactie 18 maart 2022

Minister Karien van Gennep SZW

Minister Karien van Gennep (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) eerder deze maand. Foto: ANP

Van Gennip stelt vast dat bij veel Oekraïners die in Nederland worden opgevangen 'de behoefte erg groot is' om aan de slag te gaan. Daarom is het zaak dat voor Oekraïners die kunnen en willen ook banen beschikbaar zijn. ,,Betrek ze ook bij het sociale leven op het werk", is haar oproep.

''Betrek Oekraïners in Nederland ook bij het sociale leven op het werk''

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

'Veel vluchtelingen hebben eerst even tijd nodig om op adem te komen'

Werken is volgens de minister ook een medicijn als je heftige dingen hebt meegemaakt. Aan de andere kant benadrukt zij dat er ook veel vluchtelingen zijn die eerst even tijd nodig hebben om op adem te komen.

Het kabinet werkt nog altijd aan een leefgeldregeling voor vluchtelingen. Van Gennip hoopt daar snel duidelijkheid over te kunnen geven. ,,We zijn aan het uitrekenen wat dat moet zijn", aldus de bewindsvrouw. Volgens staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg wordt het onderwerp besproken in de ministerraad.

Lees ook: Hotels stellen honderden kamers beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws