Nieuws Oekraine

Hoe tech-ondernemer Anatoliy Babic zijn geboorteland Oekraïne wil helpen vanuit Nederland

Oekraïners in Nederland zetten zich in voor hun vaderland. Zo ook tech-ondernemer Anatoliy Babic. Ooit mede-oprichter van tech-startup SciSports en tegenwoordig zelfstandig mathematical entrepreneur, maar dat werk moet nu even wijken. De Oekraïense whizzkid is een actiewebsite gestart waarmee geld wordt ingezameld voor goede doelen in het door oorlog getroffen land. ,,Ik kan aan niets anders denken.”

Jeroen Mirck 4 maart 2022

Anatoliy Babic Oekraine speech dam demonstratie oorlog rusland

Anatoliy Babic (rechts) hield afgelopen week een korte speech op de Dam. Foto: Johan Boonstra.

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Meermalen tijdens het gesprek breekt zijn stem. Hoewel Babic al sinds zijn zesde in Nederland woont, is zijn band met Oekraïne sterker dan ooit. Logisch, want hij heeft er familie en vrienden wonen, in Cherson en Kiev. ,,De impact is echt enorm”, zegt hij. Zelf emigreerde hij rond de eeuwwisseling met zijn ouders naar Nederland, omdat zijn vader als kennismigrant een wetenschappelijke aanstelling kreeg aan de TU Delft. Later zou het gezin verhuizen naar Enschede vanwege een vergelijkbare baan aan de Universiteit Twente, waar Anatoliy Babic later zelf wiskunde ging studeren.

‘Als Oekraïner in Nederland voelde ik me machteloos’

,,De eerste paar dagen kon ik nauwelijks beseffen wat er gaande was in mijn geboorteland”, vertelt Babic. ,,Ik heb vooral het nieuws gevolgd en voelde me machteloos. Vrijdag einde middag kwam de ommekeer: ik ging langs bij mijn broer die net vader was geworden en die verwees me naar Telegram. Hij meldde me aan voor drie groepen. In tegenstelling tot WhatsApp kun je dan alles teruglezen. Dat deed ik ook en toen had ik ineens een veel beter beeld. Ik besloot om in actie te komen.”

Lees ook: Topmannen bunq, Picnic en MessageBird slaan handen ineen voor Oekraïne

Dagenlang liep Babic alle demonstraties en andere actiebijeenkomsten in Nederland af. Daar sprak hij veel actieve mensen en legde hij contacten. Hij hielp menigeen met het vertalen van brieven, onder meer oproepen gericht aan de Europese Commissie. Daarnaast adviseerde hij de NS over het beter communiceren van hun actie om Oekraïners gratis te laten reizen met de trein. ,,Die boodschap heeft vooral Nederlanders bereikt.”

"De eerste paar dagen kon ik nauwelijks beseffen wat er gaande was in mijn geboorteland"

Anatoliy Babic

Ook vertaalde Babic live tijdens bijeenkomsten de woorden van Nederlandse politici. ,,Eigenlijk is dat voer voor misinformatie, want als iemand mij filmt terwijl ik opdreun wat Thierry Baudet uitkraamt, lijkt het net alsof dat mijn standpunt is. Vertalingen moeten sowieso heel secuur zijn. Spreek je over de ‘agressor’ in plaats van ‘Rusland’, dan kunnen de Russen zo’n boodschap omdraaien en doen alsof Oekraïne de agressor is.”

Volop misinformatie uit oorlogsgebied

Er wordt sowieso heel veel nepnieuws verspreid tijdens deze oorlog, constateert Babic. ,,Ook de media doen daaraan mee, door de indruk te wekken dat het Oekraïense leger bij voorbaat kansloos zou zijn. In de praktijk bleken de Russen bij hun invasie veel meer weerstand te ondervinden dan vooraf gedacht. Het Russische leger heeft een lage moraal en niet echt iets om voor te vechten, terwijl de Oekraïners vol vuur strijden voor hun land.” Bovendien wordt volgens Babic nog wel eens vergeten dat Oekraïne veel energie heeft gestoken in de opbouw van een sterk leger sinds Poetins annexatie van de Krim.

Lees ook: Winkeliers aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg steunen met actie Oekraïne

Actiewebsite opgericht voor donaties aan Oekraïne

Om zijn vaderland te helpen heeft Babic de afgelopen dagen driftig overlegd over de beste manier om hulp te bieden. Hij wilde aanvankelijk een stichting oprichten om Nederlanders geld te laten doneren, maar het oprichten van zo’n organisatie neemt simpelweg te veel tijd in beslag. Daarom is het een speciale actiewebsite geworden: steun-oekraine-nu.nl.

,,Ik geloof in een verdeel- en heersstrategie”, zegt Babic, zonder militaristische bijbedoeling. ,,Verdeel het geld over zo veel mogelijk clubjes, dan zal het ook zo veel mogelijk impact hebben. Bovendien kunnen mensen dan zelf kiezen welk goed doel ze steunen: van Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis tot vrijwilligersorganisaties in buurlanden die helpen bij de grens. Ook kun je doneren voor Oekraïense organisaties, maar het zal een hels karwei zijn om het geld daar te krijgen.”

"Ook de media verspreiden nepnieuws, door de indruk te wekken dat het Oekraïense leger bij voorbaat kansloos zou zijn"

Anatoliy Babic

Die actiewebsite bouwen was trouwens een kolfje naar Babic’ hand. Het bèta-wonderkind (hij deed in 2010 namens Nederland mee aan de Scheikunde Olympiade in Japan) maakte met zijn technische en wiskundige kennis carrière als daytrader en tech-ondernemer. Samen met studiegenoot Giels Brouwer richtte hij de startup SciSports op, die allerhande data vastlegt van professionele voetbalspelers. Nadat hij daar was vertrokken ging hij handelsalgoritmes ontwikkelen voor pensioenuitvoerder MN. Al dat werk ligt nu even stil. ,,Mijn aandacht gaat nu naar Oekraïne. Ik kan even aan niets anders denken.”

Wie is Anatoliy Babic?

'Mathematical entrepreneur' Anatoliy Babic opereert tegenwoordig als zelfstandig adviseur, vanuit zijn eigen bedrijf Støl BV. Zijn werkzaamheden omschrijft hij als ‘contributing mathematical expertise in projects in the field of data analysis, functional programming and mathematical modelling.' De door hem uitgevoerde projecten richten zich op het implementeren van innovatieve wetenschappelijke methoden op allerhande besluitvormingsprocessen.

Anatoliy Babic (rechts) rond 2013 met mede-oprichter Giels Brouwer van SciSports. Foto: Tubantia

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws