Nieuws Oekraine

Ali Niknam en Hans Biesheuvel: ‘Betrek grote en kleine ondernemers bij aanpak Oekraïne-crisis’

Geef grote en kleine ondernemers een plek in de aanpak van de crisis die ontstaat door de voortwoedende oorlog in Oekraïne. Het is de boodschap van ondernemer Ali Niknam, ceo van bunq, en Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL.

Van onze redactie 24 maart 2022

Laatste update: 25 maart 2022 08:30

Ali niknam bunq transip ondernemer

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Biesheuvel en Niknam willen niet dat er weer een ‘soort OMT’ komt waarin geen ondernemer te vinden is. ,,Bedrijven worden getroffen door de oorlog in Oekraïne, betrek ze dan ook bij de aanpak van de crisis die nu is ontstaan”, zegt Hans Biesheuvel tegen De Ondernemer. ,,Er moet een permanente adviesorganisatie komen, wie heeft een goede naam ervoor?, met daarin mensen uit het bedrijfsleven en ondernemers.”

Lees ook: Topondernemers Niknam, Beckers en Vis pakken huisvesting Oekraïners aan

Met ondernemende blik het verschil maken

De crisis waarin we door corona zijn gekomen, zal als gevolg van de oorlog in Oekraïne blijven. Ondernemers kunnen een rol spelen bij de aanpak, meent Ali Niknam. Hij haalt het resultaat aan van zijn stichting People for People. Samen met collega-ondernemers Joris Beckers (Picnic) en Robert Vis (MessageBird) zette Niknam in drie weken een goed draaiende organisatie op die hulp biedt aan Oekraïense vluchtelingen.

Hans Biesheuvel, ONL

"Ondernemers kunnen niet alles oplossen, maar we kunnen zeker een rol spelen bij het optuigen van een crisisorganisatie"

Ali Niknam, ceo bunq

,,Met een ondernemende blik hebben we het verschil gemaakt. Wij ondernemers zijn snel en dynamisch. Nederland (Niknam woont en werkt een deel van de tijd in New York, red.) is niet zo goed in de aanpak van crises. Er is bijvoorbeeld te eenzijdig en beperkt naar de coronapandemie gekeken. Ondernemers kunnen niet alles oplossen, maar we kunnen zeker een rol spelen bij het optuigen van een crisisorganisatie. In Amerika is het heel gewoon dat een ondernemer, ceo of zakenman iets terugdoet. Mark Rutte mag mij altijd bellen!”

Lees ook: Wat kun jij met jouw bedrijf doen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws