Nieuws Oekraine

Economen: nieuwe sancties zullen Rusland verder pijn doen

De nieuwe sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland zullen de Russische economie nog verder raken. Dat zeggen kenners van het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. De nieuwe sancties vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vooral gericht tegen de handel van Rusland.

Van onze redactie 12 maart 2022

Moskou rusland poetin

Uitzicht op Moskou. Foto: Shutterstock.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Zo wordt een belangrijke handelsstatus voor Rusland ingetrokken. Dat komt volgens het Ifo-instituut vrijwel overeen met het uitsluiten van Rusland uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waardoor het veel makkelijker wordt om allerlei tarieven en andere belemmeringen bij de internationale handel op te werpen tegen Rusland.

Maar er zijn ook andere maatregelen. Zo verbiedt de EU de export van luxueuze goederen naar Rusland en wordt de import van Russisch ijzer en staal verboden. De VS gaan Russische wodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban doen. Washington heeft al een verbod op de import van Russische fossiele brandstoffen opgelegd.

Lidmaatschap Rusland van IMF en Wereldbank opgeschort

President Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei ook dat het lidmaatschap van Rusland van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zal worden opgeschort. Het IMF heeft al gezegd dat de economie van Rusland dit jaar in een diepe recessie zal belanden als gevolg van de zware sancties door de invasie van Oekraïne.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws