Nieuws Oekraine

Driekwart Nederlanders voor nieuwe Russische sancties, ook als dat economie schaadt

Een meerderheid van 72 procent van de Nederlanders wil dat er meer economische sancties komen tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, ook als dit negatieve gevolgen heeft voor de economie. Dat blijkt uit het nieuwste IPSOS-onderzoek.

Van onze redactie 20 juni 2022

Oekraine rusland oorlog

Afbeelding: Shutterstock.

De economische sancties kunnen in Nederland op veel meer steun rekenen dan in andere landen. Wereldwijd staat 48 procent van de ondervraagden in het onderzoek hierachter. In Groot-Brittannië is er met 75 procent de meeste steun voor, in Turkije het minst (23 procent). In onze buurlanden Duitsland (62 procent) en België (51 procent) heerst over dit punt meer verdeeldheid.

Nederlanders volgen het nieuws over de oorlog bovengemiddeld veel, ruim driekwart zegt het nauwgezet te volgen. Wereldwijd ligt dit aantal op 70 procent, zo wordt duidelijk uit het nu gepubliceerde onderzoek dat is uitgevoerd in 27 landen in de laatste week van maart. Van de representatieve groep van 500 ondervraagde Nederlanders ziet twee derde de oorlog als een risico voor Nederland en 85 procent als een groot wereldwijd risico.

Lees ook: Van en naar Rusland en Oekraïne: dit zijn de miljarden achter import en export

De steun voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne is met 86 procent voorstanders groot hier. Alleen Zweden gaven vaker (89 procent) aan voor opvang te zijn. Wereldwijd vindt 74 procent dat het eigen land Oekraïners moet opvangen.

Over welke militaire steun Nederland moet geven aan Oekraïne, wordt verschillend gedacht. De helft is voor het geven van financiële steun aan het Oekraïense leger. Een meerderheid steunt de regering in het leveren van zwaardere wapens en het deelnemen aan Navo-oefeningen door Nederlandse soldaten.

Lees ook: Wat kun jij met jouw bedrijf doen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws