Nieuws Oekraine

Van en naar Rusland en Oekraïne: dit zijn de miljarden achter import en export

Bedrijven die zich terugtrekken uit Rusland, hun productie er al dan niet tijdelijk stilleggen, import en export dat een enorme dreun krijgt: over welke bedragen en percentages hebben we het dan eigenlijk?

Van onze redactie 9 maart 2022

Rusland oekraine geld oorlog

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je viadeondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Import Rusland: olie en gas

Het overgrote deel van de import vanuit Rusland betrof vorig jaar fossiele brandstoffen zoals olie en gas, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die categorie was goed voor 87 procent van alle goederen die Nederland uit Rusland haalde. Nederland haalt verder onder meer metalen als nikkel en koper uit Rusland. De totale waarde van de import bedroeg 18,4 miljard euro.

Die import verdubbelde bijna ten opzichte van 2020, wat deels te verklaren is door meer economische activiteit ten opzichte van het eerste coronajaar. Ook de vorig jaar al stijgende prijzen voor olie en gas speelden echter een belangrijke rol. Nederland was vorig jaar de zesde exporteur van Russische goederen.

Qua exportgrootte is Nederland de achtste handelspartner van Rusland

Export Rusland: geneesmiddelen, wegvoertuigen, bloemen

De Nederlandse export naar Rusland bedroeg 6,6 miljard euro, waarvan 4,1 miljard euro in Nederland gemaakt was. Belangrijke goederenstromen naar het land zijn geneesmiddelen, wegvoertuigen en bloemen. Wederuitvoer, de export van eerder in Nederland ingevoerde producten, betreft onder meer elektronische schakelingen, telefoons en geneesmiddelen. Qua exportgrootte is Nederland de achtste handelspartner van Rusland.

Lees ook: Geen LUKoil, HAK en wodka meer: moeten we alle Russische producten boycotten?

Export naar Oekraïne is slechts 0,2 procent van de totale Nederlandse export

Import Oekraïne: plantaardige oliën en vetten

De import uit Oekraïne ging vorig jaar voor het eerst door de grens van 2 miljard euro heen. Nederlandse bedrijven halen hoofdzakelijk plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie, en maïs uit het land. Van dat landbouwproduct is Oekraïne zelfs de belangrijkste leverancier voor Nederland.

Export Oekraïne: onder meer geneesmiddelen, bloemen en planten, cacao

De uitvoer naar Oekraïne kwam vorig jaar uit op 1,2 miljard euro, slechts 0,2 procent van de totale Nederlandse export. Geneesmiddelen, bloemen en planten, cacao, computers en mobiele telefoons zijn de belangrijkste categorieën, maar zijn tezamen goed voor niet meer dan een derde van de exportwaarde naar het land.

Lees ook: Stijgende gasprijzen en duurder brood: zo valt de oorlog in Oekraïne de winkelstraat binnen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws