Nieuws Oekraine

Russische eigenaar Heesen Yachts draagt aandelen over: bedrijf weer volledig Nederlands

Luxejachtenbouwer Heesen Yachts uit Oss zegt weer volledig in Nederlandse handen te zijn. Het bedrijf was tot voor kort eigendom van de Russische miljardairsfamilie Alekperov. Dat werd een probleem omdat Alekperov wegens de oorlog in Oekraïne door de Britten en Australiërs op sanctielijsten zijn gezet.

Van onze redactie 19 mei 2022

Heesen Yachts oekarine rusland oorlog boten oligarchen

Alle aandelen zijn inmiddels overgedragen aan een stichting waarvan topman Arthur Brouwer en president-commissaris Anjo Joldersma de bestuurders zijn. Doordat Heesen Yachts in handen was van Alekperov durfden sommige leveranciers het niet meer aan om het scheepsbouwbedrijf nog onderdelen te leveren. Onder andere de Britse motorenfabrikant Rolls-Royce zei de samenwerking met het bedrijf op te schorten

Sancties vanwege oorlog Oekraïne

Het bestuur vreesde door die situatie, ontstaan vanwege de oorlog in Oekraïne, in de problemen te komen. Nu Heesen Yachts weer een Nederlandse eigenaar heeft zouden er geen belemmeringen meer zijn voor leveranciers. Financiële details van de transactie zijn niet direct bekend.

Lees ook: Zorgen bij Nederlandse superjachtbouwers nu Russische miljardairs geen 'boot' bestellen

De overdracht van alle aandelen naar een stichting liep onlangs nog vertraging op. Een notaris wilde niet meewerken aan de deal omdat ze daarmee mogelijk Europese sancties tegen Rusland zou ontduiken. In een kort geding stelde de rechtbank haar in het gelijk. Het is niet direct duidelijk waardoor de verkoop nu wel door kon gaan.

Ook topman van Lukoil

Alekperov was voorheen onderminister voor olie in de Sovjet-Unie en vergaarde een fortuin met het door hem opgerichte olieconcern Lukoil. Onlangs trad de zakenman af als topman van dat bedrijf. Lukoil was een van de eerste grote Russische concerns die openlijk een oproep deed om de oorlog in Oekraïne te stoppen.

Lees ook: Situatie schatrijke Russische eigenaar Heesen Yachts wordt 'met argusogen gevolgd'

Heesen Yachts is absoluut één van de top-tien bedrijven van Oss, erkende wethouder Frank den Brok eerder dit jaar in dit artikel. En ja, het voelde vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne 'best ongemakkelijk’ dat dat bedrijf in handen is van een steenrijke Rus die jarenlang deel uitmaakte van de entourage van Vladimir Poetin.

Vagit Alekperov heet de man die in april 2008 Heesen Shipyards kocht van grondlegger Frans Heesen. Op de ANP-foto hieronder zit hij aan tafel met Poetin. De geldsom die met de overname van Heesen gemoeid was, is nooit officieel naar buiten gebracht, maar het is een publiek geheim dat Alexperov ruim 150 miljoen euro op tafel legde, schrijft het AD. Een ‘onwaarschijnlijk hoog bedrag’, zei Heesen, die tot 2013 dienst bleef doen als adviseur.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws