Nieuws Oekraine

Rum-ondernemer schenkt alle winst van speciale rumfles aan slachtoffers Oekraïne

Rumdistilleerderij Spirited Union viert deze week zijn vijfjarig jubileum op een wel heel bijzondere manier: met een speciale non-profit fles, waarvan alle winst wordt gedoneerd om de oorlogsslachtoffers in Oekraïne te helpen. ,,We vonden dat we dit moesten doen”, zegt ondernemer Ruben Maduro.

Jeroen Mirck 8 maart 2022

Ruben Maduro Spirited Union rum gin drank

Ruben Maduro (Spirited Union): ,,Voor onze actie is veel draagvlak in de horeca." Foto: Ming Chao

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je viadeondernemer.nl/nieuwsbrief.

Freedom Spice Rum, zo heet de speciale fles die de Amsterdamse liquor-startup Spirited Union op de Giro 555-actiedag voor Oekraïne heeft gelanceerd. Een robuuste rumfles met een geel-blauw etiket, als evidente verwijzing naar de vlag van het door Poetin belegerde land. ,,We bestaan deze week precies vijf jaar, dus waren we al bezig met de ontwikkeling van een speciale jubileumfles”, laat oprichter Maduro desgevraagd weten. ,,De anniversary-blend lag al klaar en hebben we gebruikt voor de speciale non-profit rum voor Oekraïne.”

Lees ook: De rum van Ruben Maduro verovert de wereld: ‘Dit is de nieuwe gin’

Voor wie Spirited Union niet kent: de Amsterdamse rumproducent timmert flink aan de weg met een speciaal product: botanische rum, gedistilleerd met natuurlijke ingrediënten als Italiaanse citroenen of theeblaadjes. ,,We wilden iets nieuws doen in de rum-categorie en streven daarbij nadrukkelijk naar eenheid met de natuur”, vertelt Maduro. ,,Onze groene mindset komt ook terug in het productieproces, met onder meer de inzet van zonne-energie en een zelf ontwikkelde fles die 31 procent lichter is en dus duurzamer qua transport.”

De actiewebsite van Spirited Union bevat een teller van gedoneerde winst.


Speciale Non-Profit Rum: ‘in union with Ukraine’

Maduro hanteert als uitgangspunt dat de ‘spirited union’ van zijn product ook kracht geeft. Kracht die men in Oekraïne meer dan ooit nodig heeft, aldus de ondernemer. ,,We vonden dat we iets moesten doen voor de Oekraïense slachtoffers, dus heb ik met onze partners gebeld om te overleggen hoe we zo veel mogelijk geld kunnen ophalen. Het resultaat is een speciale non-profit rum waarvan alle winst naar Oekraïne gaat.”

"We vonden dat we iets moesten doen voor de Oekraïense slachtoffers"

Ruben Maduro, Spirited Union

‘In union with Ukraine’, zo staat het prominent op de website van Spirited Union. De actiefles kost 29,95 euro en de helft van dat bedrag gaat direct naar het goede doel. Maduro: ‘’Op de actiedag voor Giro 555 hebben we het nieuws naar buiten gebracht. Nu zijn we druk bezig met het afvullen van de flessen en zoeken we actief naar slijters en bars die het leuk vinden om deze fles in hun assortiment op te nemen. We hebben al toezeggingen van retailklanten in Polen en Frankrijk. Ook is er veel draagvlak in de horeca.”

Distributeurs activeren, daarna het publiek

De lancering van de Non-Profit Rum is nog niet grootschalig aangepakt. ,,In principe zijn we natuurlijk nog gewoon een kleine startup”, lacht Maduro. ,,We hebben nu eerst ons warme netwerk van vooral distributeurs geactiveerd. Op het moment dat de flessen beschikbaar zijn, willen we er wat meer aandacht voor gaan vragen.”

Maduro is dan ook blij dat De Ondernemer hem nu al belt. Een grote marketingcampagne was hij sowieso niet van plan. ,,Dan gaat het al heel snel over het merk en dat vind ik niet gepast. Ik heb het liever over het goede doel. In plaats van een marketingcampagne maak ik liever geld over naar het Rode Kruis.”

De Non-Profit Rum van Spirited Union, met een etiket in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws