Nieuws Oekraine

Gevluchte Oekraïners kunnen bij deze bedrijven direct aan de slag

Bedrijven gaan gebukt onder flinke kostenstijgingen door de oorlog in Oekraïne. Is het dan alleen maar ellende? Nee, de Oekraïners die naar Nederland komen, kunnen een oplossing zijn voor het schrijnende tekort aan personeel, menen ondernemers.

Terence Garnier en René Cazander (AD) 16 maart 2022

Groenendijk Bedrijfskleding Marien

Marien Groenendijk bij zijn pand in Woerden. Foto: Rianne den Balvert

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Marien Groenendijk, eigenaar van Groenendijk Bedrijfskleding in Woerden, kreeg vorige week al de eerste mailtjes binnen van bewoners, die Oekraïners in huis hebben genomen. Ze vroegen of hij werk heeft voor deze vluchtelingen. Dat heeft hij zeker, vertelt hij aan het AD. ,,Ik heb zo’n mannetje of 10-15 nodig.” En de Woerdenaar is zeker niet de enige, bleek deze week tijdens een verkiezingsdebat, georganiseerd door de Ondernemerskring Woerden.

Lees ook: Hoge brandstofprijzen drijven taxichauffeurs tot wanhoop

Prijzen voor brandstof en grondstoffen schieten omhoog

De horeca, installatietechniek, de zorg en de logistiek. Al deze sectoren zitten te springen om personeel. Groenendijk lijdt, net als veel andere ondernemers in onze regio, indirect onder de oorlog, omdat de prijzen voor brandstof en grondstoffen omhoog schieten, vertelt hij. ,,In Oekraïne wordt geen bedrijfskleding gemaakt. De grote merken als Tommy Hilfiger zitten er wel.”

Tegenover de alsmaar oplopende kosten en het tekort aan materialen wijst Groenendijk op de komst van een mogelijk groot potentieel aan werknemers naar ons land. ,,Dat verzacht de pijn een beetje”, zegt hij.

''Oekraïners worden al veel ingezet voor internationaal transport. Een deel van hen moet vechten. Het wordt misschien juist minder''

Diederik Antvelink, levensmiddelentransporteur Nedcargo

Ook Snel, transporteur uit Woerden, ziet kansen. De Oekraïners zijn van harte welkom. ,,Binnen Snel krijgen ze Nederlandse taalles en opleiding”, zegt directeur Peter de Vries. Snel focust zich vooral op de Benelux, maar wordt wel geraakt door ‘de bizar hoge dieselprijzen die we helaas moeten doorbelasten aan onze opdrachtgevers’.

Koffiedik kijken: je weet niet hoe lang de Oekraïners blijven

Bij de kwekerijen in Boskoop kunnen ze ook wel extra handjes gebruiken. ,,De omstandigheden zijn triest, maar dit zou een gunstige ontwikkeling kunnen zijn. Als zij mogen, kunnen en willen werken”, zegt Michiel Gerritsen, voorzitter van de Greenport Boskoop. ,,Maar het is koffiedik kijken, je weet niet hoe lang de Oekraïners blijven.”

Bij Dachser en Nedcargo, twee grote transportbedrijven uit Waddinxveen, gaat het vooral over kostenstijgingen. Ook het gebrek aan voorraadcapaciteit en duur geworden containers is een gevolg van de oorlog (en corona). ,,Oekraïners worden al veel ingezet voor internationaal transport. Een deel van hen moet vechten. Het wordt misschien juist minder”, denkt Diederik Antvelink van levensmiddelentransporteur Nedcargo.

Aat van der Meer, directeur van transportbedrijf Dachser Nederland uit Waddinxveen. Foto: Frank de Roo

Ook al kunnen Oekraïners bijspringen achter het stuur, het is de vraag of dat zal helpen, denkt Aat van der Meer, managing director bij Dachser Benelux. ,,Bij ons werken veel Poolse mensen. Die regering roept op de militaire uitrusting bij elkaar te zoeken. Dus je raakt ook veel mensen kwijt.”

Aanvullende scholing en werkvergunning vanuit IND

Hoewel ook de zorg staat te springen om extra handen, verwacht het Groene Hart Ziekenhuis op korte termijn weinig Oekraïners in te kunnen zetten. ,,Wanneer vluchtelingen er fysiek en mentaal klaar voor zijn om hier te gaan werken, is een aantal noodzakelijke stappen nodig. Voor verpleegkundigen en artsen die afkomstig zijn van buiten de EU moeten diploma’s erkend worden en waar nodig moet scholing plaatsvinden. Daarnaast moeten zij Nederlands spreken. Tot slot moet vanuit de IND een werkvergunning afgegeven worden”, aldus een woordvoerder.

Lees ook: Lege schappen dreigen in supermarkten: 'Heet hangijzer is prijsstijging zonnebloemolie uit Oekraïne'

Mark Haagen, voorzitter van de Woerdense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, is eveneens iets terughoudender over de inzet van vluchtelingen uit Oekraïne. ,,Het kan een oplossing zijn voor het grote personeelstekort, maar ik weet niet wie hierheen komt. Het zijn voornamelijk moeders met kinderen. Ik kijk liever eerst de kat uit de boom.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws