Nieuws Oekraine

Volkswagen-topman Diess: 'Schade oorlog kan groter zijn dan schade corona'

De economische schade als gevolg van de oorlog in Oekraïne kan voor de Europese economie nog wel eens veel erger zijn dan de schade als gevolg van de coronapandemie. Daarvoor waarschuwt Herbert Diess, topman van autoconcern Volkswagen in de Financial Times.

Van onze redactie 10 maart 2022

Volkswagen logo

Foto: Shutterstock.

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer. De nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je viadeondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Volkswagen-topman Diess wijst onder andere op de forse prijsstijgingen voor grondstoffen en materialen als gevolg van de oorlog. Daarnaast is de toevoer van energie onzekerder geworden.

Autofabrikanten, waaronder Volkswagen, BMW en Porsche, worstelen ook met de leveringen van cruciale onderdelen nu leveranciers in het westen van Oekraïne gesloten zijn vanwege de Russische invasie. Daardoor worden de autofabrikanten gedwongen om de productie te beperken. De problemen door de oorlog komen bovenop de al bestaande worstelingen van de automakers met tekorten aan onderdelen zoals chips.

Lees ook: MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen onderschatting effecten oorlog Oekraïne

Volkswagen besloot onlangs 'tot nader orde' te stoppen met het produceren van auto's in Rusland. De Duitsers hebben eigen fabrieken in Kaloega, ten zuidwesten van Moskou, en Nizjni Novgorod, verder naar het oosten. De productie op beide locaties staat stil. Er worden ook geen auto's meer naar Rusland geëxporteerd. Dit betreft niet alleen het merk Volkswagen zelf, maar ook zustermerken als Audi, Porsche en Škoda.

Stellantis stopt leveringen aan Rusland

Autoconcern Stellantis, het moederbedrijf van merken als Peugeot, Citroën, Opel en Fiat, stopt met de export van auto's naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt Stellantis het voorbeeld van andere grote autoconcerns zoals Volkswagen, Mercedes-Benz, Toyota Motor en BMW. Via deze link lees je een overzicht van tal van andere bedrijven die al dan niet tijdelijk in Rusland stoppen.

Ook de import vanuit Rusland wordt gestaakt, aldus Stellantis. Het bedrijf heeft een autofabriek in Kaloega, ten zuidwesten van Moskou, in samenwerking met Mitsubishi. Daar worden jaarlijks circa 11.000 bestelbusjes gebouwd. Er werken ongeveer 2700 mensen.

Stellantis had eerder gezegd dat het stilleggen van die fabriek alleen de werknemers zou raken en niet de Russische regering. Het bedrijf heeft daar wel last van tekorten aan onderdelen, waardoor de fabriek toch gedwongen kan worden om dicht te gaan. Andere autobouwers hebben al wel Russische fabrieken stilgelegd.

Lees ook: Ook McDonald's, Starbucks, Coca-Cola en PepsiCo stoppen voorlopig in Rusland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws