Nieuws Politiek

Dinsdag kijken en luisteren, woensdag stemmen: De Ondernemer Kiest Live

Dinsdag 14 maart kun je live kijken en luisteren naar De Ondernemer Kiest. Deze vooruitblik op de Provinciale Staten Verkiezingen met ondernemers en politici, vanuit Den Haag, is te volgen op de websites van De Ondernemer, AD, hun regionale nieuws-websites en New Business Radio.

Van onze redactie 10 maart 2023

Laatste update: 14 maart 2023 21:18

De ondernemer kiest micky adriaansens ezk provinciale staten verkiezingen

Volg deze week ook onze Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: BBB in alle provincies de grootste

Wie bijvoorbeeld wil weten wat (collega-)ondernemers van hun provinciebestuur vinden, hoe ook 'Den Haag' zou moeten reageren op de dossiers die zich opstapelen en wie de dag voor de Provinciale Staten Verkiezingen 'vanuit eerste hand' nog stemadvies kan gebruiken, kijkt of luistert naar De Ondernemer Kiest.

Presentatoren Ron Lemmens en Roland Tameling ontvangen met gastheer Hans Biesheuvel (ONL) in de studio in Den Haag ondernemers, economen en politici om vooruit te blikken op de Provinciale Staten Verkiezingen. Op elk heel en half uur praat Tamara Bok luisteraars en kijkers bij over het laatste ondernemersnieuws.

De Ondernemer Kiest is er dinsdag 14 maart van 12.00 tot 18.00 uur live.

Lees ook: Provinciale Staten Verkiezingen: 'Bestuurbaarheid Nederland staat op het spel'

Provinciale en landelijke politiek in De Ondernemer Kiest

In onze tijdelijke studio in Den Haag zijn onder meer te gast premier Mark Rutte, EZK-minister Micky Adriaansens, Ilona Lagas (BBB, lijsttrekker Eerste Kamer), Elrie Bakker (JA21/lijsttrekker Gelderland) en de Tweede Kamerleden Laurens Dassen (Volt), Mustafa Amhaouch (CDA), Romke de Jong (D66) en Farid Azarkan (Denk).

Zij worden geïnterviewd door Paul van den Bosch en Hans van Soest (AD), Thomas Hendriks en Jonathan van Noord (De Ondernemer). ONL-voorman Hans Biesheuvel geeft duiding bij de interviews.

Thomas Hendriks verzorgt bovendien de verslaggeving vanaf het Binnenhof, met meerdere ondernemers, de 'ministers' van het Ondernemerskabinet

Lees ook: Hulp nodig bij Provinciale Staten Verkiezingen? Doe de AD kieswijzer

Factchecking verkiezingsprogramma's, beloftes en beweringen

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen checkt het AD in samenwerking met onderzoeksplatform Pointer en Nieuwscheckers verkiezingsprogramma's, beloftes en beweringen van politieke partijen. Factchecking dus. John van den Oetelaar, die zich hier de afgelopen maanden mee heeft beziggehouden, praat ons bij over de bevindingen.

Begrijpt 'Nederland' de Provinciale Staten Verkiezingen? Wat doet die enorme keuze aan politieke partijen met ons stemgedrag en wat vindt Patrick Wessels als consumentenpsycholoog van hun keuzes, hun aanpak ons te overtuigen? Hij schreef er onder meer alvast deze expertblog over: hoe BBB vier keer de wind mee heeft bij de verkiezingen.

Provinciale Staten Verkiezingen: ook het Ondernemerskabinet laat van zich horen

De Ondernemer introduceerde rond Prinsjesdag vorig jaar een heus Ondernemerskabinet. Met als vanzelfsprekend ondernemers uit verschillende branches, met verschillende achtergronden en vanuit die gedachten met een duidelijke boodschap. 'Premier' Annemarie van Gaal en 'kabinetsadviseur' Cor Molenaar presenteerden hun 'ministersploeg' toen op Paleis Soestdijk, waarvan er dinsdag 14 maart aantal in De Ondernemer Kiest te gast zijn en hun vragen stellen aan premier Rutte en EZK-minister Adriaansens.

Saskia Griep bijvoorbeeld, van reisorganisatie Better Places. En Jan de Keijzer, met zijn online marketingbureau. De jonge ondernemer Frederiek van Ruiten heeft een eigen camperverhuurbedrijf en Kim Trotz is co-founder van The Freelance Qommunity. Gert-Jan Dekker runt Rataplan, een onderneming zonder winstoogmerk. Met Rataplan baat hij 30 kringloopwinkels uit, alsmede fietsenstallingen op NS-stations. Ook Maurice Crusio is 'minister' in het Ondernemerskabinet, als mede-eigenaar van een kapsalon en voorzitter van ANKO, de kappersorganisatie.

En zeker, ook Annemarie van Gaal en econoom/bijzonder hoogleraar Cor Molenaar zien we in De Ondernemer Kiest.

Lees ook: Gevoelig advies aan kabinet: minder vee en meer belasting om klimaatdoelen te halen

Nieuws uit de regio

Verslaggevers van regionale edities van het AD praten ons uitgebreid bij over dat wat er bij hen speelt rondom het bedrijfsleven en provinciale politiek. We bellen tijdens De Ondernemer Kiest met Dennis l'Ami (Groene Hart), Kelly Adams (Tubantia) en Yolanda Sjoukes (BN De Stem).

Lees ook: Provinciale Statenverkiezingen: megawinst voor BBB

'Schaf alle subsidies af. Zijn te veel ambtenaren mee bezig'

Econoom Lex van Teeffelen (lector Hogeschool Utrecht/Financieel-Economische Innovatie) heeft het niet zo op de politiek, op ambtenaren. Hij pleitte eerder voor het afschaffen van alle subsidies. ‘Er zijn te veel ambtenaren mee bezig'. En ook: 'Ambtenaren in Den Haag hebben geen verstand van ondernemen. Ik moet elke keer uitleggen wat ondernemen is. Elke ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet eerst vijf jaar ondernemer zijn geweest'.

Van Teeffelen legt in De Ondernemer Kiest onder meer uit waarom hij als wetenschapper zo met bewindslieden en politiek bezig is, en waarom de Provinciale Staten Verkiezingen voor ondernemers belangrijk zijn. Of... niet.

De Ondernemer Kiest is dinsdag 14 maart van 12.00 tot 18.00 uur live te volgen op deze website, AD.nl en hun regionale websites en op New Business Radio(.nl).

De inhoud van het programma is onder voorbehoud.

Jouw vraag aan de premier stellen?

Welke ondernemersvraag houdt jou al tijden bezig? Stel 'm nu en wie weet krijg jij antwoord op jouw vraag tijdens De Ondernemer Kiest Live.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws