Nieuws Politiek

Ilona Lagas (BBB): 'Ik ga de regeldruk voor ondernemers aanpakken. Daar kun je me aan houden'

BoerBurgerBeweging is de grote favoriet in de aanloop naar de Provinciale Verkiezingen. Dat de partij de belangen van boeren bedient is wel duidelijk. Maar volgens de fractievoorzitter in de Eerste Kamer Ilona Lagas is BBB steeds meer een ondernemerspartij.

Van onze redactie 14 maart 2023

Ilona lagas bbb de ondernemer kiest provinciale staten verkiezingen 2023

BBB-lijsttrekker Eerste Kamer Ilona Lagas, studiogast bij De Ondernemer Kiest. Links interviewer Hans van Soest, politiek redacteur AD.

Is Ilona Lagas straks een van de meest invloedrijke politici van Nederland? Haar partij BoerBurgerBeweging staat op winst in de verkiezingen van morgen en lijkt in minstens de helft van de provincies de grootste te worden.

De partij vaart wel bij het gemor in het gebied buiten de Randstad rond het stikstofdebat. BBB staat een praktische benadering voor, zo zegt Lagas tijdens de uitzending van De Ondernemer Kiest. ,,Het stikstofbeleid moet eenvoudiger. Kritische depositiewaarde, die nu als maatstaf wordt genomen, is te grof. Daardoor kun je geen maatwerk op locaties hanteren. Dan denk ik meteen aan de Drunense duinen, waar zandverstuiving het grootste probleem is. Om die tegen te gaan worden naaldbomen geplant, die het stikstofgehalte weer verhogen. Daar is nog geen boer aan te pas gekomen. Wij willen dat er echt naar het lokale probleem wordt gekeken, niet alleen naar de cijfers en de modellen.”

Hieronder zie je het interview met Ilona Lagas, tekst gaat verder onder de video.

BBB heeft in de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel ingediend om juist dit te regelen in een wet. ,,Snelheid is geboden. In corona kon alles snel, maar nu zien we geen wil en geen moed bij de andere partijen. Ik maak me zorgen over de onderliggende agenda. Willen we dit wel opgelost?”

Als voorbeeld noemt Lagas de agrarisch ondernemer die een stikstofkraker wil om aan de regels te voldoen. ,,Dat is een kostbare investering, die goed helpt bij stikstofreductie. Hij wil die in 10 jaar afschrijven, maar daar krijgt hij dan een vergunning voor een jaar voor. Wil je die innovatie dan wel of wil je iets anders?”

"Het stikstofbeleid moet eenvoudiger. Kritische depositiewaarde, die nu als maatstaf wordt genomen, is te grof"

Menselijke maat moet terug

Ook voor ondernemers is de BBB de partij om in de gaten te houden. ,,Natuurlijk zijn boeren ook ondernemers en zit er een hele bedrijfstak achter. Maar verder zijn we steeds meer een Boer, Burger en Bedrijvenpartij. Ik ben het niet eens met Laurens Dassen, die net zei dat je ondernemers moet helpen. Je moet ze faciliteren. Ondernemers weten zelf het beste wat ze moeten doen met hun bedrijf, daar moeten ambtenaren niet tussen gaan zitten met het idee dat ze het beter weten.”

Faciliteren kan al door de regeldruk enorm te verlagen, meent Lagas. ,,Ook dat is werk voor de Tweede Kamer, want in de Eerste Kamer worden wetten alleen getoetst. Maar ik help fractieleider Caroline van der Plas daar natuurlijk wel mee. Alles is zo dichtgetimmerd, de menselijke maat is helemaal weg. Je kunt mij eraan houden dat ik die regeldruk naar beneden ga brengen vanuit de Eerste Kamer.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws