Nieuws Politiek
Het bedrijfsleven als pinautomaat? 'Solidariteitsheffing is een onzalig idee'
Het Nederlandse bedrijfsleven is geen ‘pinmachine’ waar je ongelimiteerd geld uit kan halen. Door het plan van de Tweede Kamer om ondernemingen die het nu goed doen extra te gaan belasten met een solidariteitsheffing tast je het verdienvermogen aan van de BV Nederland. Zowel Hans Biesheuvel van ONL als professor Cor Molenaar vindt deze heffing daarom een onzalig idee.

Meerderheid Tweede Kamer wil extra belasting voor bedrijven die nu profiteren van gestegen energieprijzen. Werkgevers en economen vinden het een onzalig idee. Foto: Shutterstock
,,Ik vind een solidariteitsheffing een interessante gedachte", zei VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans woensdag tijdens het debat over de voorjaarsnota in de Tweede Kamer. Ook coalitiegenoten D66 en CDA noemden het een interessant en sympathiek idee. ChristenUnie kwam al voor het debat met de oproep aan het kabinet om te onderzoeken welke wetgeving nodig is om een 'gerichte heffing' in te voeren.
Hans Biesheuvel, voorman van ONL, viel van zijn stoel toen hij Hermans dit hoorde zeggen. Juist de partij die er is voor ondernemers. ,,Ik ben er niet blij mee. Het is gewoon een slecht plan”, zegt hij gelaten. ,,Hetzelfde hoorde ik tijdens corona. Er waren bedrijven die het toen beter deden dan andere. We zijn nu in de volgende crisis beland en weer hoor ik dit. Gaat dit nu elke crisis plaatsvinden?”
Is Akzo nog superverdiener na winstwaarschuwing?
Biesheuvel haalt de winstwaarschuwing van Akzo eerder deze week aan. ,,Tijdens de coronacrisis draaide dit bedrijf geweldig. De consument ging flink klussen. Maar de situatie is nu anders. Diezelfde consument doet het nu veel rustiger aan. Wat dit zegt? Dat het succes van vandaag beslist niet het succes van morgen hoeft te zijn.”
Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Overheid heeft zorgplicht voor ondernemers. En die verzaken ze'
Hans Biesheuvel
Werkgeversorganisaties reageren de laatste maanden fel op het feit dat het bedrijfsleven meer en meer belasting moet gaan betalen. ,,We hebben in Nederland al een progressief belastingstelsel en daarnaast zijn onze lasten ook nog eens met miljarden toegenomen”, haalt Biesheuvel aan. ,,Deze solidariteitsheffing is het effect van sentiment en emotie, dat wij de gestegen lasten van de gewone Nederlander maar moeten gaan compenseren. Vanuit VVD en kabinet is er onvoldoende tegenwicht en de oppositie pakt die ruimte. Er gaapt een gaat tussen de Haagse papieren werkelijkheid en de economische werkelijkheid. De balans is weg en daarmee breng je het draagvlak in gevaar.”
Econoom Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit, is voor solidariteit, maar fel tegen een superbelasting voor ondernemingen die nu goed draaien. ,,Waarom moet je ondernemers bestraffen die het nu goed doen? Ik ben faliekant tegen. Er is in de Kamer en bij de regering geen inzicht en dan ga je dit soort onzalige ideeën krijgen. Het remt juist ondernemerschap en zo’n heffing raak je nooit meer kwijt. Overigens profiteert de overheid zelf bovenmatig van deze huidige situatie: meer inkomsten uit accijnzen en btw.”
"Er is in de Kamer en bij de regering geen inzicht en dan ga je dit soort onzalige ideeën krijgen. Het remt juist ondernemerschap"
Cor Molenaar
Solidariteit door samenwerken
Molenaar zoekt solidariteit in ondernemers die elkaar door deze moeilijke periode heen helpen. Er zijn namelijk genoeg ondernemers die nog niet uit de coronacrisis zijn gekomen. Er rust nog voor miljarden euro’s aan uitgestelde belastingen op hun schouders. Ook Biesheuvel haalt dit dagelijks aan in zijn gesprekken met politiek Den Haag.
Molenaar: ,,In een winkelcentrum kunnen retailers elkaars voorraden delen, of gezamenlijk een thuisbezorgdienst opzetten. Door deze vorm van solidariteit, het delen van risico’s, help je ondernemers die het gewoon nog moeilijk hebben.”
Lees ook: Jacco Vonhof: 'Nu lasten voor bedrijven verzwaren beperkt investeringskracht enorm'