Verkiezingen

Sophie Hermans (VVD): ‘Rekening moet niet nog meer naar ondernemers’

Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Als één sector de afgelopen jaren hard geraakt is door de coronapandemie en inflatie, dan is het de horeca. Tel daarbij het personeelstekort op en je creëert een kookpot van uitdagingen voor ondernemers in deze branche. Vraag dat maar aan de Rotterdamse horecatycoon Herman Hell, eigenaar van de Hell’s Kitchen Horeca Groep (HKHG). De ondernemer bestiert talloze cafés en restaurants en weet dus als geen ander wat er speelt. Hij heeft met deze wetenschap in het achterhoofd enkele vragen aan VVD-fractievoorzitter en Tweede Kamerlid Sophie Hermans in de zes uur durende live-uitzending De Ondernemer Kiest.

In het voorstel van het huidige kabinet is het de bedoeling om de mkb-winstvrijstelling naar beneden bij te stellen. Dat willen we juist niet doen

Sophie Hermans VVD

Wat doet VVD om horecabranche weerbaarder en financierbaarder te maken?

Herman Hell zijn vraag aan Sophie Hermans: ‘Wat doet de VVD om de horecabranche vanaf volgend jaar weerbaarder en - vooral ook - financierbaarder te maken?’. Zeker nu, steeds meer ondernemers gooien de handdoek in de ring en stoppen vanwege de vele problemen met hun bedrijf. ,,Wanneer je hoort dat er ondernemers stoppen, dan doet dat pijn’’, zegt het Tweede Kamerlid. Ze vindt dat de rekening de afgelopen jaren onevenredig vaak bij de horeca is neergelegd.

Lees ook: Wat zegt de Haagse politiek voor het mkb te gaan doen?

Lees verder onder de advertentie

,,Dat moet stoppen. We beginnen nu met het kijken naar onze eigen uitgaven. En kijken waar er voor ondernemers meer lucht en ruimte kan komen. In het voorstel van het huidige kabinet is het de bedoeling om de mkb-winstvrijstelling naar beneden bij te stellen. Dat willen we juist niet doen. Want door het verlagen van die winstvrijstelling creëren we ruimte voor jouw bedrijf. Om uit te breiden, meer personeel aan te nemen. Of voor verduurzaming, wat ook een belangrijk element is. Verder willen we de premie op arbeidsongeschiktheid verlagen. Zo hebben we enkele voorstellen om de werkgeverslasten voor mkb’ers te verlagen.’’

We moeten nu de coronaschulden terug gaan betalen. Dat duurt vijf tot zeven jaar. Daardoor is de horeca voor de banken een probleembranche geworden

Herman Hell Horecaondernemer

‘Verklaar je als ondernemer niet failliet‘

Een van de grootste problemen waar horecaondernemers mee moeten dealen is de schuldenlast veroorzaakt door de coronacrisis. ,,Die schulden leggen een last op onze solvabiliteit’’, benadrukt Hell. ,,We moeten nu die schulden terug gaan betalen. Dat duurt vijf tot zeven jaar. Daardoor is de horeca voor de banken een probleembranche geworden. We zijn niet meer financierbaar voor die bank en krijgen daardoor slechte ratings. Ook bij andere leveranciers. ,,We kunnen die schulden helaas niet kwijtschelden’’, zegt Hermans. ,,We hebben op initiatief van de VVD gezegd dat de betalingstermijn langer wordt.’’

Wel wijst de VVD-politica erop dat het ‘tot rare situaties leidt’ als ondernemers zich failliet verklaren om zo onder de schuldenlast uit te komen. ,,Niemand heeft iets aan die situatie. Voor ons is het belangrijk dat er goed maatwerk en overleg komt tussen ondernemers en de Belastingdienst.’’ Hell begrijpt dat kwijtschelding van de belastingschuld geen realistische oplossing is. Echter, de Rotterdammer heeft een tussenoplossing, zo vertelt hij aan de Haagse tafel. ,,Zorg ervoor dat die schulden worden ‘achtergesteld’, zodat ze bij het eigen vermogen van de ondernemer kunnen worden opgeteld. Op die manier zijn wij als branche financierbaarder en zijn de ratings beter. Daarmee los je voor de langere termijn een groot deel van het probleem op.’’

Lees verder onder de advertentie

Financierbaarheid van het mkb te verbeteren

Hermans begrijpt het idee, maar zoekt de oplossing op een andere plek. ,,Hoe zorgen we ervoor dat de initiatieven die er zijn om de financierbaarheid van het mkb te verbeteren, juist bij elkaar komen? En hoe creëren we een plek waar de ondernemer naar toe kan om uit te leggen wat het probleem is en hoe het probleem kan worden aangepakt? Wij moeten er voor zorgen dat ondernemers die verder willen bij elkaar komen. En we moeten zorgen dat de rekening niet nog meer bij de ondernemers terechtkomt. Het betekent dat we ook in ons eigen vlees moeten snijden. Dat betekent dat we minder kunnen uitgeven.’’

Lees ook: Dilan Yesilgöz (VVD) over belastingplannen GL-PvdA: ‘Het is een soort vijandigheid richting ondernemers’

Lees verder onder de advertentie