Nieuws Politiek

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties: 'Regeerakkoord negeert belang van reisbranche en toerisme'

De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) is verheugd dat er na 274 dagen eindelijk een regeerakkoord ligt. Voorzitter Ton Brinkman ziet hierin echter vooral gemiste kansen. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is eens te meer gebleken dat het bij de Nederlandse overheid ontbreekt aan goede en gedegen kennis over deze belangrijke sector, aldus de VvKR.

Van onze redactie 17 december 2021

Toerisme regeerakkoord

VvKR ziet vooral gemiste kansen, bijvoorbeeld als het gaat om verduurzamen van de luchtvaart voor toerisme. Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer het Coalitieakkoord en de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

De gemiste kansen ziet Ton Brinkman vooral bij zaken als de vliegticketbelasting. Ook is de summiere melding over toerisme reden tot teleurstelling. Uiteraard onderschrijft VvKR het belang van genoemde zaken zoals verduurzaming van de luchtvaart door het beperken van korte vluchten, het toepassen van synthetische kerosine en het stimuleren van het gebruik van de trein in plaats van het vliegtuig.

Branche is teleurgesteld in uitblijven specifieke steun

In het regeerakkoord is aangegeven dat slechts een deel van de opbrengst van de vliegticketbelasting is bedoeld voor verduurzaming, waardoor deze tot een ordinaire belastingverhoging ten bate van de algemene middelen zal worden gebruikt. VvKR vindt ook dat de Nederlandse overheid moet kijken naar de vliegticketbelasting in onze omringende landen. ,,Het moet wel een level playing field blijven voor Nederlandse reisorganisaties,” aldus Brinkman.

Het enige wat over toerisme wordt vermeld in het regeerakkoord is: 'toerisme krijgt een volwaardige plek in het economisch beleid, met spreiding als inzet'. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is volgens Brinkman eens te meer gebleken dat het bij de Nederlandse overheid ontbreekt aan goede en gedegen kennis over deze belangrijke sector. Dit blijkt uit de wijze waarop de overheid momenteel beslissingen neemt over reisadviezen met name buiten de EU en het uitblijven van branche specifieke steun.

Lees ook: Gezocht: 'minister van Toerisme en Gastvrijheid' die sector meer aandacht geeft

Coalitie gaat voorbij aan economisch belang toerisme

Met dit regeerakkoord gaan de coalitiepartijen voorbij aan het grote economische belang van toerisme, zowel inkomend als uitgaand. VvKR verwijst hierbij naar het eerder dit jaar opgestelde rapport door Gastvrij Nederland en CELTH over de maatschappelijke waarde van toerisme. Uit het rapport blijkt dat de Toerisme en Gastvrijheidsbranche in 2019 goed was voor een bijdrage aan het BBP van 4,4 procent (bijna twee keer zoveel als landbouw).

In dat rapport pleitte VvKR samen met de organisaties die deel uitmaken van Gastvrij Nederland voor een Minister van Toerisme. De ondernemers uit de brede gastvrijheidssector zijn verantwoordelijk voor 91,2 miljard euro aan omzet en ruim 800.000 banen. Wereldwijd werkt zelfs een op de tien mensen in de sector. Het is daarom volgens VvKR een gemiste kans dat nu de ministers en staatssecretarissen zijn uitgebreid naar dertig posten, er wederom geen portefeuillehouder is voor een departement Toerisme. VvKR blijft daarom, samen met Gastvrij Nederland, lobbyen voor een eigen portefeuillehouder Toerisme.

Lees ook: Prijskaartje corona voor toerismesector: 2 biljoen dollar

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws