Nieuws Prinsjesdag

Hoogleraar Eijffinger: 'Kabinet moet problemen mkb snel oplossen. En dat gaat ook gebeuren'

Een plafond voor de energiekosten, lonen die omhoog gaan, belasting die verlaagd wordt: de Miljoenennota zit vol met compensatiemaatregelen maar het mkb komt er maar bekaaid van af, vindt ook hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger.

Rodrick de Munnik 21 september 2022

Eijffinger miljoenennota prinsjesdag

Dat het mkb steun gaat krijgen, is onvermijdelijk, meent emeritus hoogleraar Sylvester Eijffinger.

De bakker, de slager: ze zaten gisteren allemaal op het puntje van de stoel. Zou er in de plannen van het kabinet om de burgers van Nederland tegemoet te komen iets voor hen bij zitten? Nee, was de harde conclusie aan het einde van Prinsjesdag. In totaal werd 25 miljard aan compensatiemaatregelen ingepland, maar niets voor het mkb. Nog niets. Volgens emeritus hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger gaat er bij de steunpakketten nog wel wat bij komen voor het bedrijfsleven.

,,Dat kan niet anders. Gaat ook wel gebeuren, hoor. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland gaf het ook al cryptisch aan: we hebben al gesproken over het mkb. Alleen dat moet nog verder uitgewerkt worden”, zegt Eijffinger in zijn analyse. ,,Alleen, en dat klinkt een beetje pedant, is dat voor het kabinet in de huidige context met de stijgende energieprijzen en alle andere problematiek, een beetje klein bier. Dus het wordt wel opgelost.”

'Boosheid van Jacco Vonhof terecht'

Eijffinger gaat een stapje verder: ,,Het móet ook worden opgelost, vind ik. Mkb'ers hebben het heel moeilijk. Zeker als ze een bedrijf hebben dat veel energie gebruikt, zoals bakkers. Als we toch over steunpakketen in de orde van 25 miljard praten, dan kan compensatie van het mkb er gezien de lage staatsschuld die we hebben ook nog wel bij.”

Dat het niet al in de Miljoenennota is opgepakt, laat zien wat de prioriteiten van het kabinet zijn, meent Eijffinger. ,,Het geeft aan dat het mkb in het Haagse spel niet erg veel invloed heeft. Ik merkte dat ook aan de rede van Jacco Vonhof in de Koningshoeven. Dat was een beetje boze rede. Dat begrijp ik, want je bent boos als je niet genoeg invloed hebt kunnen uitoefenen op het proces. Ik vind die boosheid terecht. Het mkb moet gecompenseerd worden.”

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

Prijsplafond niet objectief te maken

Verder is Eijffinger niet ontevreden over wat het kabinet aan plannen aankondigde. ,,De stijging van het minimumloon, de stijging van de AOW, de verlaging van de accijnzen: dat is heel erg goed. Ik had alleen de energieprijzen generiek gecompenseerd. Dat was ook eerst de bedoeling, maar het kabinet heeft met stoom en kokend water een prijsplafond ingevoerd. Dat heeft niet mijn voorkeur. Wat is een 'normale' situatie? Een gezin met twee kinderen? Welk soort huis? Dat is niet te objectiveren.” Eijffinger heeft daarom als econoom een voorkeur voor een generieke maatregel als het inperken van de energiebelasting.

Lees ook: Coalitie wil plafond energierekening vanaf 1 november

Inflatie ook volgend jaar hoger dan geraamd

Is Eijffinger optimistisch over het herstel van de economie door deze maatregelen? Het CPB noemt een inflatie van net onder 10 procent voor dit jaar en gaat uit van 2,6 inflatie volgend jaar. ,,Dat gaan we niet halen, vermoed ik. Aanvankelijk was de voorspelling 4,3 procent inflatie en dat ligt meer in de lijn der verwachtingen. Dat komt vooral door wat monetair economen inflationary overhang noemen. Als je inflatie hebt gedurende een wat langere periode, komen er looneisen. Kijk naar de NS. Dat verspreidt zich als een olievlek, dus er komen meer loonstijgingen aan. Daarna gaan ondernemers die kosten doorberekenen in hun prijzen. Terecht, want die moeten ook hun marge halen. Dat maakt het heel moeilijk om de inflatie gelijk terug te dringen.”

Dat heeft ook invloed op de verwachte koopkrachtstijging. Die gaat volgens Eijffinger niet gehaald worden. ,,Die 3,9 procent koopkrachtstijging gaat niet worden gehaald.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws