liveblog Prinsjesdag

Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

Prinsjesdag 2022: in deze liveblog houden we je op de hoogte van de reacties op de Derde Dinsdag van September en de Algemene Beschouwingen. Onze dagelijkse nieuwsbrief hierover ontvangen? Klik HIER.

DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN.

Laatste update: 22 september 2022 17:38

LIVEBLOG PRINSJESDAG IS GESLOTEN.

Horeca Alliantie komt met noodnummer om hoge energieprijs:

De horeca komt met een speciaal nummer waar ondernemers hun problemen en verhalen kwijt kunnen nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Het nummer, dat door de Horeca Alliantie is ingesteld, is een reactie op de miljoenennota van het kabinet, is te lezen in dit artikel.

Gasverbruik gehalveerd maar energiekosten verdrievoudigd: deze horecaman wacht een barre winter

Jurrian Visscher hoeft als restauranteigenaar geen medelijden, maar maakt zich nu de energierekening is geëxplodeerd op voor een zware winter. En dat terwijl hij met zijn zaak Roadrunner de afgelopen jaren het gasverbruik wist te halveren. ,,Van 1.672 euro naar 4.454 euro per maand. Maar ik kan mijn kacheltje en lampjes niet méér uit doen.” Hoe de horeca-ondernemer zich dan wel voorbereid op komende winter.

Pieter Omtzigt twittert: 'Prijsplafond energie? Tweede Kamer heeft niets ontvangen'

'We hebben geen wetsvoorstel, geen beleidsbrief, geen begrotingsvoorstel voor een prijsplafond ontvangen. Dat betekent dat wij niet weten voor wie het geldt (stadsverwarming, vakantiehuisjes, gasloze woningen..), wanneer het ingaat, wat het kost. Dat maakt het debat heel moeilijk: waarop moet je reageren?', twittert Pieter Omtzigt. En: hij doet een oproep aan iedereen, met drie vragen.

pieter omtzigt tweede kamer

De belastingplannen van het kabinet: 'Een loflijk streven, maar toch te weinig'

De belastingplannen die het kabinet ontvouwt in de Troonrede moeten het stelsel weer in evenwicht brengen. Een loflijk streven, vindt hoogleraar financiele economie Sylvester Eijffinger. Die evenwichtskunstenarij gaat wel gevolgen hebben voor ondernemers: DGA's kunnen zichzelf minder lenen.

Een totaal nieuw belastingstelsel, dat zou mooi zijn, zegt Sylvester Eijffinger. Hoe mooi het huidige stelsel een jaar of 20 geleden ook is ontworpen, het past niet meer bij de huidige tijd. Maar dat nieuwe stelsel gaat er niet komen. Onhaalbaar, aldus Eijffinger in dit artikel.

belastingdienst belasting uitstel

Sophie Hermans (VVD): 'Geef bedrijven meer tijd om belastingschuld af te lossen'

Ondernemers moeten nog langer de tijd krijgen om hun schuld bij de fiscus af te lossen, vindt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij vraagt het kabinet de betalingsregeling verder te verruimen voor bedrijven die in de coronacrisis uitstel van belastingbetalingen hebben gevraagd.

,,Ik snap heel goed, en ik vind het ook volstrekt logisch, dat er een moment komt dat ondernemers die leningen gaan terugbetalen", zegt Hermans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Maar nu sommige bedrijven hoge rekeningen moeten betalen, vraagt ze het kabinet ,,te zeggen: ja, we helpen je ook hier de winter door."

Sophie Hermans VVD

MVO Nederland kritisch over duurzaamheid Rijksbegroting

In de Rijksbegroting die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde ontbreken concrete maatregelen die passen bij de ambitie in het coalitieakkoord. Dat blijkt uit een analyse van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. 

De Rijksbegroting scoort matig op transparante ketens en biodiversiteit. Bij beide focust het kabinet vooral op beleid in eigen land en neemt het geen internationale verantwoordelijkheid. Voor biodiversiteit geldt bovendien dat de impact van Nederland nu net in het buitenland het hoogst is, maar dat in de Rijksbegroting hiervoor alle aandacht ontbreekt. De verdere bevindingen van MVO Nederland lees je in dit artikel.

analyse mvo nl 2022 09 21 122507 ztuh

Kabinet wil geen corona-achtige discussies over energiesteun mkb

Het kabinet is bereid kleine ondernemers met een hoog energieverbruik te helpen, maar zoekt daarbij wel naar een "strak afgebakende oplossing". Het wil niet tegen dezelfde discussies aanlopen als bij de steunpakketten die werden opgetuigd voor het bedrijfsleven tijdens de coronacrisis.

Dat staat in de onderliggende stukken die zijn vrijgegeven over het beoogde prijsplafond voor stroom en gas dat huishoudens en bedrijven met een bescheiden verbruik moet gaan verzekeren van een betaalbare energierekening. Voorkomen moet worden dat, net als bij de coronasteun, "er elke week een nieuwe sector in beeld komt" waar dan weer discussie over ontstaat.

Het kabinet vindt ook dat er ruimte moet blijven voor ondernemersrisico, en benadrukt dat het ook bij bedrijven "niet de hele pijn" kan wegnemen. Ook mag energiesteun niet de prikkel tot verduurzaming wegnemen. Verder zijn uitvoerbaarheid en juridische houdbaarheid "belangrijke randvoorwaarden".

Mercer: 'Hoger minimumloon kost werkgevers en overheid miljarden'

Het kabinetsplan om het minimumloon per 1 januari met zo'n 10 procent te verhogen kost werkgevers en de overheid minstens 11,2 miljard euro. Dat heeft adviesbureau Mercer uitgerekend. Dat is veel meer geld dan puur op grond van de zogeheten minimumloonsom mag worden verwacht.

Volgens de organisatie bestaat het bedrag zowel uit extra loonkosten als uit een bijkomende stijging van verzekeringspremies. Een verhoging van het minimumloon heeft daarbij waarschijnlijk voor meer salarissen gevolgen dan alleen de allerlaagste. Organisaties waarbij het start- of instroomsalaris gelijk is aan het minimumloon, zullen volgens Mercer ook de schalen daarboven moeten aanpassen.

Hoogleraar economie Eijffinger noemt problemen mkb 'klein bier voor kabinet'

Het mkb komt er in de Miljoenennota - gisteren gepresenteerd - maar bekaaid van af. Dat vindt ook hoogleraar Sylvester Eijffinger.  Volgens de emeritus hoogleraar economie gaat er bij de steunpakketten nog wel wat bij komen voor het bedrijfsleven, zo vertelt hij op De Ondernemer.

,,Dat kan niet anders. Gaat ook wel gebeuren, hoor. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland gaf het ook al cryptisch aan: we hebben al gesproken over het mkb. Alleen dat moet nog verder uitgewerkt worden,” zegt Eijffinger in zijn analyse. ,,Alleen, en dat klinkt een beetje pedant, is dat voor het kabinet in de huidige context met de stijgende energieprijzen en alle andere problematiek, een beetje klein bier. Dus het wordt wel opgelost.”

Een uitgebreidere versie van Eijffinger zijn analyse lees je hier.

sylvester eijffinger prijzenwet koopkrachtcrisis


Zwembaden willen meer duidelijkheid van minister over steunpakket mkb

Minister Adriaansens van Economische Zaken wil het mkb gericht helpen met hulp van energiebedrijven om inzage te krijgen in het verbruik. Ze wil vooral energie-intensieve mkb-bedrijven steunen. Ze noemt als voorbeeld bakkers, tuincentra en sauna's. Ook voor zwembaden is dit van belang, zegt Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

,,Niet alleen met het oog op sport en bewegen, maar ook voor de zwemveiligheid. Zwembaden uit de publieke sector staan hoogstwaarschijnlijk wel op het lijstje. Voor de commerciële tak van de branche is het wachten op uitwerking van de plannen. Gemiddeld loopt een zwembad tegen een extreme stijging van energiekosten aan van ongeveer twee ton per zwembad'', aldus De Winter. Haast is volgens de stichting geboden aangezien de huren eind dit jaar, met het oog op 2023, gaan stijgen. ,,De vraag is of minister Adriaansens op tijd zal zijn voordat er zwemscholen en verenigingen zijn die de huur niet meer kunnen betalen en hun deuren moeten sluiten.''

zwembad energieprijzen mkb

Minister van EZ wil dat steun mkb'ers in november geregeld is

Rond november moet er een steunpakket liggen voor ondernemers. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken gezegd in Nieuwsuur. Volgens de minister was het niet mogelijk om, net als voor huishoudens, op Prinsjesdag met een plan te komen om ondernemers te steunen, meldt NOS.

,,We willen gericht helpen met hulp van energiebedrijven om inzage te krijgen in het verbruik. Dat verschilt sterk per onderneming.'' Adriaansens wil vooral energie-intensieve mkb-bedrijven steunen. Ze noemt als voorbeeld bakkers, tuincentra en sauna's.

Vorige week bezochten premier Rutte en minister Adriaansens de ambachtelijke bakkerij Lekker Brood in Den Haag. Aanleiding: de oplopende energieprijzen. Lees een artikel over dat bezoek nog eens terug.

BOVAG: 'Te weinig focus op ondernemers in Prinsjesdag-plannen'

De aandacht van het kabinet bij het aanpakken van de energie- en inflatiecrisis is te eenzijdig gericht op de burger. De ondernemer, met name het mkb, komt er bekaaid vanaf. Gerichte maatregelen om de hoge energielasten voor mkb'ers te dempen en/of gerichte steun voor energie-intensieve sectoren zijn (nog) niet beschikbaar. Terwijl de verhoging van een aantal ondernemersbelastingen er stevig inhakt. Dat is de conclusie van BOVAG na een eerste snelle analyse van de Prinsjesdag-stukken.

Ondernemers worden volgens BOVAG geconfronteerd met een stevige verhoging in de vennootschapsbelasting. En ook DGA's gaan meer belasting betalen. Dat is allemaal geld van de ondernemer dat naar de schatkist gaat en dat hij niet in zijn personeel of in duurzame investeringen kan steken. Een paar lichtpuntjes: de opslag Duurzame energie (ODE) wordt afgeschaft, er komt een lichte verhoging van de belastingvrije ruimte in de werkkostenregeling en het kabinet zegt het bedrijfsleven tegemoet te willen komen in de hoge energierekening. Maar hoe is nog niet duidelijk.

bovag den haag 2

Energiebedrijven: details energieplafond volgende maand duidelijk

Volgens de energiebedrijven staat de precieze invulling van het prijsplafond op energie nog niet vast. Branchevereniging Energie-Nederland zegt dat Den Haag het plan eerst nog verder moet uitwerken en dat er naar verwachting in de loop van oktober meer duidelijkheid is. ,,Individuele energieleveranciers kunnen dus nog geen vragen beantwoorden over wat de exacte gevolgen zijn voor de energierekening van huishoudens", staat in een toelichting.

Het kabinet wil vanaf 1 november een korting op de energierekening invoeren. De daadwerkelijke maatregel gaat officieel pas per 1 januari in, maar het kabinet zegt met energiebedrijven te hebben afgesproken dat zij de termijnbedragen per 1 november al verlagen. Het kabinet denkt aan een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit. Energie-Nederland zegt blij te zijn met het compensatiepakket. Over het aanbieden van vaste contracten volgend jaar zijn nog geen afspraken gemaakt.

'Zelfstandig ondernemers opnieuw de dupe’

Voor het vierde jaar op rij wordt er hard geknaagd aan de zelfstandigenaftrek zonder dat er iets voor in de plaats komt. Dit terwijl juist zelfstandig ondernemers voor eigen rekening en risico ondernemen. Dat zeggen de samenwerkende partners in het Netwerk Zelfstandig Ondernemers in een eerste reactie op de Miljoenennota voor komend jaar. 'Dit heeft direct effect op hun financiële ruimte om te investeren, groeien, reserveren en consumeren, en dit is geen goede zaak.' Dezelfde groep wordt volgens het netwerk ook nog eens geraakt door het afschaffen van de fiscale oudedagsreserve (pensioenvoorziening) en de zogeheten middelingsregeling.

Cristel van de Ven, voorzitter van het netwerk: ,,Zelfstandig ondernemers repareren je dak, bouwen je website, bakken je brood en houden het land leefbaar. Dat moet beter op waarde geschat. Natuurlijk moeten schijnconstructies worden aangepakt, maar pak niet ook de echte zelfstandigen die ons land draaiende houden. Hier is echt wat extra nodig komende jaren." Ook zegt ze ,,Na de zeer gebrekkige coronasteun voor deze groep ondernemers, worden ze nu opnieuw geraakt. Deze versnelde en verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek is in strijd met het coalitieakkoord, toch 'het contract' met de maatschappij. Dat is een klap in hun gezicht.”

Ondernemers bezorgd over lastenverzwaringen en hogere lonen

Ondernemers zijn bezorgd over de extra lastenverzwaringen, de versnelde verhoging van het minimumloon en alle andere kosten die bedrijven op hun bord krijgen, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in een gezamenlijke reactie op de miljoenennota. ,,We moeten de motor van de economie niet uit het oog verliezen en bijvoorbeeld onbedoeld de inflatie verder aanjagen", stellen de organisaties. Ook vinden ze dat de effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven die veel energie gebruiken, gedempt moeten worden, net als in omringende landen. ,,Het is verstandig dat het kabinet hier nu serieus naar kijkt."

Verder vinden de belangenclubs het goed dat het kabinet actie onderneemt om de koopkracht van burgers te verbeteren en dat er zo’n 600 miljoen euro beschikbaar komt voor het mkb.

Dit zijn de belangrijkste punten uit de troonrede

MyChannels Video ID: 328984

Kabinet helpt ook mkb met hoog opgelopen energierekening

De maximale tarieven voor gas en elektriciteit die het kabinet wil invoeren, gaan ook gelden voor middelgrote en kleine bedrijven die op grond van hun verbruik in aanmerking kwamen voor korting op hun energiebelasting. Daarnaast wordt gewerkt aan een specifiek pakket ter ondersteuning van grootverbruikers, bijvoorbeeld bakkers en glastuinders. Deze hulp voor het bedrijfsleven die het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakt, komt als een verrassing. De Tweede Kamer drong de afgelopen maanden meer dan eens tevergeefs aan op hulp voor ondernemers die zich door de hoog opgelopen energieprijzen soms zelfs gedwongen zien de deuren te sluiten.

Het kabinet wil bedrijven ook helpen verduurzamen, zodat zij zelf hun energieverbruik kunnen verminderen. Om dat mogelijk te maken komt extra geld beschikbaar voor diverse groene aftrekposten.

Minister van Financiën Sigrid Kaag

Prijsplafond per 1 november: energienota voor gemiddeld huishouden 190 euro per maand

Het prijsplafond dat het kabinet ambieert, scheelt een gemiddeld huishouden zo'n 2280 euro op jaarbasis, 190 euro per maand. Die korting krijgen huishoudens vanaf 1 november, maar is wel omgeven met onzekerheden, zo benadrukt het ministerie van Financiën. Het kabinet denkt aan een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit.

De daadwerkelijke maatregel gaat officieel pas per 1 januari in, maar het kabinet heeft met energiebedrijven afgesproken dat zij de termijnbedragen per 1 november al verlagen. Deze 'tussenversie' geeft ook vanaf dit najaar al de nodige verlichting. De afgelopen dagen voerde het kabinet onder hoge druk overleg met energieleveranciers. Om te voorkomen dat een maximumtarief leidt tot hoger verbruik, wil het kabinet een volumegrens instellen van 1200 kubieke meter gas en 2400 KWh stroom. 

Hoe duur het plan is en hoe het betaald gaat worden, moet nog duidelijk worden. De 5,4 miljard euro die het kabinet opzij had gezet voor de verlaging van de energiebelasting kan in elk geval worden ingezet: die verlaging gaat vanwege de invoering van het plafond niet door. Het kabinet kijkt ook naar het inzetten van overwinsten die vooral energiebedrijven maken. Als dit niet genoeg oplevert, gaat het kabinet in het voorjaar op zoek naar extra geld om het pakket te betalen.

Rob Jetten

FNV-reactie Miljoenennota: Noodverbanden onvoldoende om structurele problemen in Nederland aan te pakken

,,Er ligt een groot pakket op tafel, maar het blijft voornamelijk pleisters plakken. Er wordt niks gedaan om de fundamentele oorzaken van de scheefgroei in de samenleving aan te pakken. We zijn als land alleen maar rijker geworden, maar het geld blijft in beperkte zakken hangen. Economisch groeit Nederland, het geld moet alleen eerlijker worden verdeeld. De mensen in Nederland verdienen beter." Zo reageert Tuur Elzinga op de troonrede. De FNV ziet dat het kabinet een historisch pakket aan pleisters plakt, maar de oorzaken worden volgens de vakbond niet structureel aangepakt.

LTO: kabinet geeft boeren geen enkel toekomstperspectief

Ondanks alle beloftes over toekomstperspectief voor boeren is nog steeds compleet onduidelijk wat de economische, sociale en culturele impact wordt van de kabinetsplannen voor bijvoorbeeld water, klimaat en stikstof, reageert LTO Nederland op de troonrede.

Troonrede: mkb zoveel mogelijk ontzien bij hogere belasting op winst en vermogen

Per 1 januari gaan het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 10 procent omhoog. Voor werkenden daalt de inkomstenbelasting en stijgt de arbeidskorting, zodat werken meer loont. Deze maatregelen worden onder andere gedekt door hogere belastingen op winst en vermogen, waarbij het midden- en kleinbedrijf zoveel mogelijk wordt ontzien. Zo maakte de koning bekend tijdens de troonrede. Verdere details over hoe dit alles betaald moet worden zijn niet bekend gemaakt. Dit zal in de loop van dinsdagmiddag volgen als de miljoenennota bekend wordt gemaakt.

Verder werkt het kabinet aan een prijsplafond voor energie en loopt de belastingverlaging voor brandstoffen en energietoeslag door in het komende jaar. Deze maatregelen worden onder andere gedekt door een tijdelijke extra bijdrage van gas- en oliemaatschappijen. Daarnaast komen er structurele inkomensverbeteringen voor lage en middeninkomens.

Sigrid Kaag en Mark Rutte tijdens Prinsjesdag 2022

Inretail: ‘Schraal verhaal’ voor ondernemers

,,Het ontbreekt aan compensatie voor de forse loonkostenstijging waar de retail tegenaan loopt", aldus INretail in reactie op de troonrede. ,,De enorme stijging van het wettelijk minimumloon vanaf januari zonder compensatie van de loonkosten hakt er fors in. Het kabinet moet aan compensatieknoppen draaien.”

Evofenedex: meer lange termijn investering infrastructuur nodig

Ondernemersvereniging evofenedex wil dat het kabinet op de lange termijn meer geld uittrekt voor het onderhouden en aanleggen van infrastructuur, digitalisering en de transitie naar een duurzame samenleving. Volgens de belangenbehartiger is hier extra budget voor nodig om zo bedrijven te helpen hun handels- en productieketens te verbeteren en te verduurzamen.

,,Dit vraagt om meer dan een kortetermijnpakket van 18 miljard. Maak nu ook keuzes voor de lange termijn. Handel en logistiek raken immers niet alleen nu, maar juist ook op de langere termijn aan al onze maatschappelijke uitdagingen", aldus Machiel van der Kuijl, directeur van evofenedex, na het horen van de troonrede. De belangenvereniging voor de handel en logistiek zegt verder dat het bedrijfsleven samen met het kabinet aan een visie wil werken voor de industrie, grondstoffen en de krapte op de arbeidsmarkt.

koning willem alexander prinsjesdag troonrede maxima

Verzekeraars: langetermijnvisie ontbreekt in miljoenennota

De kabinetsaanpak van structurele problemen komt nog onvoldoende uit de verf, zegt het Verbond van Verzekeraars in reactie op de miljoenennota. Volgens de brancheorganisatie moet worden voorkomen dat Nederlanders later voor kosten opdraaien. De plannen van het kabinet zijn er vooral op gericht om Nederland goed door de winter te loodsen, zo klinkt het.

Zo besloot het kabinet maandagavond een prijsplafond voor energie in te stellen, naast een eerder aangekondigd noodfonds voor mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Ook gaat de koopkracht van huishoudens er volgend jaar 3,9 procent op vooruit, blijkt uit de miljoenennota. Daarvoor zet het kabinet in op een verlaging van de inkomstenbelasting en een flinke verhoging van het minimumloon.

Algemeen directeur van het Verbond Richard Weurding, hoopt dat de economie daarmee volgend jaar herstelt. Maar een structurele oplossing voor problemen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld klimaatverandering ontbreekt, evenals die voor de krapte op de arbeids- en woningmarkt. 

Kijk live: de troonrede door de koning

Vanaf 13:20 zal de koning vanuit de Koninklijke Schouwburg de troonrede voorlezen. Daarvoor is de traditionele rijtoer. Beide zijn in de livestream hieronder te volgen.

De livestream is ondertussen beëindigd. 

Ambachtelijke bakkers luiden noodklok in Den Haag

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) heeft vanmorgen in Den Haag tompouces aangeboden aan de Tweede Kamer voorzien van de tekst: 'Ambachtelijke bakkers luiden de noodklok, wij willen blijven bakken’. Het ludieke gebaar werd door Hawre Rahimi (VVD, EZK MKB en ondernemerschap) in ontvangst genomen. Volgens de ambachtelijke bakkers moet vanuit het kabinet snel iets gebeuren voor de bakkers, die massaal ten onder dreigen te gaan aan de extreem hoge energieprijzen.

De NBOV heeft daarnaast een brief gestuurd aan alle fractievoorzitters met daarin nog eens duidelijk uiteengezet hoe nijpend de situatie voor de bakkers in Nederland is. Lees hier hoe minister van Energie van het Ondernemerskabinet (en zelf bakker) Miriam Staffhorst ondernemers in deze moeilijke periode vooruit helpen?

bakker energie kosten duurzaam bakkerij Stel

Ook chemische industrie dreigt vast te lopen door hoge energieprijzen: 'Doorberekenen steeds groter probleem'

De chemische industrie, grootverbruiker van energie, dreigt vast te lopen nu de energieprijzen door het dak gaan. En dat kan vergaande consequenties hebben voor de economie: de chemie is van alle industriële sectoren het meest verbonden met veel andere sectoren.

Paul de Krom van de brancheorganisatie VNCI pleit voor steun vanuit de overheid. Lees hier waarom het volgens hem zo belangrijk is te blijven produceren in eigen land.

Het is Prinsjesdag: wat kunnen we precies verwachten?

De derde dinsdag van september is de dag waarop de koning de troonrede uitspreekt en via de miljoenennota de plannen voor het komende jaar naar buiten komen. Wat kun je precies verwachten op deze dag die in rustigere tijden zou draaien om de vele hoedjes op het Binnenhof? In dit handige overzicht van NU.nl lees je wie, wat, waar en wanneer plaats gaat vinden op Prinsjesdag. 

Kabinet en energiebedrijven akkoord over prijsplafond tot eind 2023

Het kabinet en de energiebedrijven zijn het eens geworden over een prijsplafond voor energie tot eind 2023. Dat melden ingewijden na berichtgeving van de NOS. De maatregel gaat gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag. Lees er meer over via deze link.

energierekening

Jacco Vonhof (MKB-Nederland) over looneis FNV: 'Gigantisch stom'

De looneis van vakbond FNV, die een automatische prijscompensatie in de lonen wil zien, is 'gigantisch stom'. Dat vindt Jacco Vonhof van MKB-Nederland, in een reactie op de voorstellen van de vakbond. Een automatische compensatie zou nu neerkomen op een loonsverhoging met 12 procent.

Volgens De MKB-voorman moet er een duidelijke scheiding komen tussen energie-inflatie en gewone inflatie. Bij de hogere energierekening zouden maatregelen van de overheid soelaas moeten bieden. De gewone inflatie zouden werkgevers wel kunnen compenseren. ,,Alles bij elkaar optellen is gigantische stom", aldus Vonhof in dit artikel.

Kijk mee naar de presentatie van ons kabinet, het Ondernemerskabinet:

MyChannels Video ID: 328543

Plannen coalitie energierekening: plafond per 1 november

De dag voor Prinsjesdag zijn de coalitieleden nog druk aan het overleggen omtrent compensatie voor de energieprijzen. Tot nog toe lijkt het plan te zijn om per 1 november een plafond in te stellen voor de prijs van energie. De grote vraag daarbij is of het ook haalbaar is voor de energiebedrijven. Met name de kleinere energiebedrijven lijken uitvoeringsproblemen te hebben. 

energie plafond prinsjesdag minister rob jetten

'Vooral horeca en boekhandels in de problemen als minimumloon stijgt'

De verwachting is dat op Prinsjesdag een stijging van het minimumloon met 10 procent wordt aangekondigd. Dat zou een stevige impact hebben op vooral de horeca en boekhandels. Zo becijferde Wissenraet van Spaendonck, dat onder meer de salarisverwerking bij mkb-bedrijven faciliteert. Zij becijferden dat voor een gemiddelde horeca-zaak de loonkosten per maand met 600 euro zouden stijgen

loon stijging horeca boeken winkel inflatie

ABN AMRO roept op tot uitstel energiesteunmaatregelen

Steunmaatregelen om de stijgende energieprijzen op te vangen kunnen averechts werken. Zo waarschuwen de economen van ABN Amro. Daarom roepen zij het kabinet op om de maatregelen wel klaar te zetten, maar nog niet in te voeren. Volgens hoofdeconoom Sandra Phlippen is er op dit moment nog geen eneregiecrisis

Op weg naar Prinsjesdag: dit is het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Tal van ondernemers werden benaderd; de formatie kostte slechts enkele dagen. Premier Annemarie van Gaal en kabinetsadviseur Cor Molenaar presenteren op het bordes van Paleis Soestdijk vol vertrouwen hun ministersploeg, lees er via deze link alles over.

prinsjesdag 2022 miljoenennota ondernemerskabinet1

Rapportcijfer Kabinet Rutte IV: een 3,3

Een 3,3. Dit rapportcijfer voor het kabinet Rutte TV blijkt uit een nieuwe peiling onder 31.500 mensen van het EenVandaag Opiniepanel. Het rapportcijfer 3,3 is het laagste dat ooit is gemeten bij de kabinetten van Rutte. Tot nog toe was het dieptepunt een 3,9. Het kabinet wordt een gebrek aan daadkracht verweten. Opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag reageert op AD.nl onthutst op de cijfers: ,,Vernietigender dan dit wordt het gewoon niet. Ik heb dit echt nooit eerder gezien zo.’’

Ook dit weten we nu al over de Miljoenennota

De Miljoenennota. Ook dit jaar weer, precies vier dagen voor de officiële presentatie van de kabinetsplannen voor het volgend jaar op Prinsjesdag is het uitgelekt. Een voor ondernemers, het bedrijfsleven relevante opsomming lees je hier.

prinsjesdag miljoenennota koffertje wopke hoekstra rutte

Kabinet Rutte: mogelijk toch coronapas voor horeca en recreatie

Het kabinet wil alsnog het coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist opnemen. Koninklijke Horeca Nederland is tegen, zo is in dit artikel te lezen. KHN-directeur Beljaarts. ,,Dit is vanuit de ministeries gebracht niet vanuit ons. Horeca is tegen CTB en we hebben dat ook niet in ons horeca sectorplan opgenomen".

qr code retail coronapas toegangsbewijs 12 november jan meerman inretail

Miljoenennota: klap van dit jaar wordt maar deels gedempt op Prinsjesdag, maar Kaag spreekt van ‘historisch’

De miljoenennota is traditiegetrouw op de vrijdag voor Prinsjesdag gelekt. De grote koopkrachtval van de afgelopen maanden wordt volgend jaar maar deels gedempt, in 2023 staat een plusje van 3,9 procent genoteerd. Dat betekent iets meer geld in de portemonnee, vooral uitkeringsgerechtigden overigens. Maar dat volgt dus op een dikke min dit jaar van bijna 7 procent. Dat bevestigen bronnen die inzage hebben gehad in de kabinetsplannen die met Prinsjesdag gepresenteerd worden.

In het voorwoord spreekt minister van Financiën Sigrid Kaag van een ‘historisch’ pakket als het gaat om de ‘omvang’. Toch kan niet alle pijn worden verzacht. ,,De overheid kan de gevolgen van inflatie niet helemaal wegnemen en we ons moeten ons ervan bewust zijn dat beleid nooit gratis is.” Lees het volledige artikel op AD.nl.

Kabinet wil door met prijsplafond voor gas en stroom: 'Constructief gesprek energiemaatschappijen'

Er zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt over een prijsplafond voor stroom en gas, maar het plan ligt nog steeds op tafel. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving. De komende dagen wordt nader uitgewerkt of het prijsplafond haalbaar is en gekeken wanneer dat ingesteld zou kunnen worden. Naar verwachting wordt het plan dinsdag, op Prinsjesdag, gepresenteerd.

Energieminister Jetten overlegde vrijdagochtend vroeg met energieleveranciers, nog voor de ministerraad. Dat gesprek was constructief, en ook de energiemaatschappijen willen meewerken, zegt hij.

rob jetten energie plafond bedrijven koopkracht prinsjesdag 2022

Hoge gasprijs: bij dit restaurant betaal je nu energietoeslag van 2,50 euro per diner

Op Prinsjesdag moet blijken of en hoe het kabinet (mkb-)ondernemers tegemoet komt in de explosief gestegen energiekosten. Tot de gasprijs naar beneden gaat, betalen gasten bij restaurant Achteraf in Zoetermeerse vanaf nu een energietoeslag van 2,50 euro per diner. ,,We moeten dit doen om te overleven. Hopelijk heeft men begrip en begrijpen onze gasten dat dit slechts tijdelijk is.” 

Lees hier waarom restauranteigenaar Dirk Braam liever een aparte toeslag voor energie berekent dan een prijsverhoging doorvoert op de menukaart.

horeca restaurany energie gasprijs toeslag prinsjesdag 2022 kabinet plannen 2023

Helft zzp'ers bezorgd over financiële situatie door inflatie

Meer dan de helft van de zzp'ers in Nederland maakt zich momenteel zorgen over de impact van de inflatie op hun huidige inkomsten en die op lange termijn. Dat meldt verzekeraar Interpolis in de maandelijkse BedrijvenMonitor. Ten opzichte van februari dit jaar kampt volgens de verzekeraar ook een groeiende groep zelfstandigen zonder personeel met wanbetalingen van opdrachtgevers. 

Om te voorkomen dat zelfstandigen steeds vaker te maken krijgen met wanbetalingen, adviseert Interpolis om afspraken altijd vast te leggen, zoals de voorwaarden bij het niet tijdig betalen van facturen bij de aanname van een opdracht. Daarnaast wordt zzp'ers aangeraden om vanaf het begin transparant te zijn over hoe hun tarieven tot stand komen, bijvoorbeeld door de impact van de hoge energieprijzen. Zo wordt het voor opdrachtgevers duidelijk waarom de tarieven zijn gestegen. Volgens de BedrijvenMonitor heeft een derde van de zzp'ers de tarieven verhoogd. 

Ondernemer Daan vreest recessie en vlucht met zijn bedrijf naar de VS: ‘Mensen kunnen hier straks niks meer betalen’

Ondernemers in ons land maken zich grote zorgen over de economie. Op Prinsjesdag dinsdag 20 september moet duidelijk worden welke plannen het kabinet concreet in petto heeft om ondernemers en consumenten te hulp te schieten. De vrees voor een algehele recessie groeit, met deze energieprijzen en hoge inflatie. Reden voor sommigen om ook ver buiten onze grenzen te kijken. 

Zo vertrekt ondernemer Daan Vischschraper met zijn bedrijf Webgrade nog eind dit jaar naar de Verenigde Staten. Volgens hem gaat het met de Europese economie rap de verkeerde kant op.

Nu luiden Eneco en Vattenfall zelf de noodklok: hoe moeten huishoudens ons betalen?

De experts die de Tweede Kamer heeft uitgenodigd zijn het over één ding eens: de hoge energieprijzen brengen een recordaantal gezinnen aan de bedelstaf. Over mogelijke oplossingen zijn ze minder eensgezind. Die zijn óf te duur, óf niet uitvoerbaar, óf te generiek, óf komen te laat.

De deskundigen die de parlementariërs deze week mogen vertellen hoe ze de energienood onder Nederlandse huishoudens moeten lenigen, laten de alarmbellen volop rinkelen. Bram Drewes, directeur klantenervaring bij VattenfallHij zegt zelfs: ,,Ik werk 22 jaar in de energiesector, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt."

energierekening gasmeter crisis

Rutte en Adriaansens in gesprek bij ambachtelijke bakker Lekker Brood

De campagne ‘Ambachtelijke Bakkers luiden de noodklok’ zorgt voor veel publiciteit en aandacht vanuit de media, overheid en politiek. Dit was ook de aanleiding voor het bezoek van premier Rutte en minister Adriaansens aan de ambachtelijke bakkerij Lekker Brood in Den Haag. Aanleiding: de oplopende energieprijzen. Intussen 40 tot 60 procent van de bakkers geeft aan nu al of in korte tijd in ernstige financiële problemen te komen als de prijzen niet snel dalen, is onder meer te lezen in dit artikel.

bakker energieprijzen crisis rutte adriaansens prinsjesdag

FNV stelt volgens maatstaf Europees Parlement: minimumloon in Nederland naar 14 euro

Voortaan moet 60 procent van het mediaanloon (het loon precies in het midden van alle lonen in een land) de norm zijn voor het bepalen van de hoogte van het minimumloon, stelt het Europees Parlement. Voor Nederland betekent dit dat het minimumloon minimaal 14 euro per uur moet zijn, stelt FNV. 'Het kabinet kan er nu echt niet meer omheen', stellen zij heel duidelijk in dit artikel.

geld schulden crisis euro domino

Horeca wil compensatie energiekosten en lagere werkgeverslasten

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het kabinet op om horecaondernemers financieel tegemoet te komen. De organisatie pleit daarbij voor een compensatie van de stijgende energiekosten en een verlaging van de werkgeverslasten, zoals de Sociaal-Economische Raad (SER) eerder al adviseerde aan het kabinet.

,,Ondanks een goed tweede en derde kwartaal staat de horeca nog steeds onder druk. De horeca is corona gewoon nog niet te boven. De hoge energielasten, stijgende inkoopprijzen en de gevolgen van de uitgelekte kabinetsmaatregelen zijn voor veel ondernemers niet meer op te brengen. Ruimte om al deze kostenstijgingen door te berekenen aan de gast is er in de meeste gevallen niet", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen, in dit artikel.

'Rutte, Jetten, zeg tegen de mensen hoe ernstig het is. Het ís heel ernstig'

Eurocommissaris Frans Timmermans liet onlangs in televisieprogramma Buitenhof weten dat het kabinet eens duidelijk moet maken hoe ernstig de energiecrisis is, en die kordater aanpakken. ,,Het gevoel van urgentie moet echt hoger", aldus de tweede man van de Europese Commissie.

Europa haalt momenteel alles uit de kast om komende winter ook zonder gas uit Rusland door te komen. Maar Timmermans zei zich toch grote zorgen te maken om het volgens hem ontbrekende besef in de samenleving over hoe riskant de toestand is. Daarin ligt volgens hem toch bij uitstek een rol weggelegd voor zowel premier Mark Rutte als energieminister Rob Jetten.

timmermans EU gas energie Rutte Jetten

Help, het mkb verzuipt! 'Rampscenario dreigt, solidariteit is vereist'

Retailexpert Cor Molenaar kijkt naar de staat van het mkb in deze crisistijden en komt tot een zorgwekkende conclusie. Het is tijd voor steun, solidariteit en hulp om te voorkomen dat er, in de woorden van Molenaar, een toekomst in Nederland is zónder mkb. In zijn blog legt hij het probleem uit en schetst hij een oplossing.

mkb cor molenaar energie inflatie

Bedrijven bezwijken onder torenhoge energierekening: 'Gas is voor ons gestegen met 955 procent'

Bij papierproducent Schut Paper uit Heelsum namen de energiekosten met duizelingwekkende percentages toe. Het perspectief is dan ook somber. Het Waalwijkse bedrijf Desch Plantpak wordt getroffen door de eerste afnemers die omvallen; de onderneming levert producten aan de zwaar getroffen glastuinbouw. Hoe de twee bedrijven omgaan met het energiespook.

Licht gaat uit in de kassen door energieprijzen: ‘Veel minder bloemen, planten, groenten en fruit’

De stijgende gasprijs betekent een rampscenario voor de glastuinbouw. De explosief gestegen gasprijzen, en die nog steeds stijgen, draait de sector de nek om. Telers hebben slapeloze nachten. 'Het is onmogelijk om met deze gasprijzen een betaalbaar product op de markt te zetten'. 

Waarom sluiting van kassen en het later opstarten van producties verregaande gevolgen heeft.

MKB-Nederland en VNO-NCW: dit moet er anders aan het 'miljardenpakket' van Rutte

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn 'ontstemd' over de uitgelekte lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven die het kabinet op Prinsjesdag zal aankondigen. 'De motor van de economie – het midden- en kleinbedrijf – wordt hard geraakt. Bovendien dreigen veel energie-intensieve mkb-bedrijven momenteel onder de stijgende energie- en andere kosten te bezwijken. Het lijkt erop dat het kabinet daar in de Miljoenennota niets aan doet.'

Hoe het volgens VNO-NCW en MKB-Nederland anders moet.

kabinet plannen prinsjesdag den haag VNO NCW MKB

Jan Meerman (INretail): ‘Rekening koopkrachtcrisis belandt door kabinetsplannen ten onrechte bij ondernemers’

Jan Meerman is ongerust. Na het uitlekken van het miljardenpakket van kabinet Rutte IV leeft volgens hem het beeld bij politiek Den Haag dat het bonnetje van de crisis bij de ondernemer kan worden neergelegd. Onterecht, vindt de INretail-voorman. ‘Laat de grote winstmakers betalen’, zo bepleit hij in zijn blog. Maar de grootste winstmaker van deze crisis mag ook vooral niet worden vergeten: de overheid zelf. Lees hier de blog van Jan Meerman.

Koopkrachtcrisis: dit is het miljardenpakket van kabinet Rutte IV

Met een miljardeninvestering wil Kabinet Rutte IV de koopkrachtcrisis te lijf. Maar liefst 14 miljard wil Den Haag uitgeven aan een scala aan maatregelen om zowel de minima als middeninkomens te beschermen tegen een inkomensval. Wat het kabinet van plan is én waar de rekening komt te liggen. 

De koopkrachtcrisis uitgroeien

Ben jij op zoek naar dé opleiding voor de groei van jouw bedrijf en de ontwikkeling van jezelf als ondernemer? De experts van Het Groeicollege helpen je in vier maanden te werken aan een persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf. Bekijk het lesprogramma >

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws