Nieuws Prinsjesdag

Ondernemerskabinet-minister Geertje Zeegers (Too Good To Go): ‘Als we blijven praten verandert er niets’

Met Geertje Zeegers (Too Good To Go) als Minister tegen Verspilling in het Ondernemerskabinet komt er niet alleen eindelijk duidelijke wetgeving over voedselverspilling, het beleid wordt ook strenger. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat we in een klimaatcrisis zitten en dat er niet wordt gesproken over het tegengaan van voedselverspilling.’

Jonathan van Noord 18 september 2022

MyChannels Video ID: 328586

Het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had daarom uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.

,,Als ik naar het huidige kabinet kijk, overheerst er frustratie. Maar ik hou er niet van om lang bij negatieve emoties stil te staan, dus van frustratie wil ik gaan naar inspiratie. Hoe kunnen we zorgen dat er daadwerkelijk iets gebeurt om voedselverspilling tegen te gaan? Als we de hele tijd blijven praten over wat er niet goed gaat, dan verandert er nog steeds niets."

'Geen duidelijk beleid tegen voedselverspilling'

,,Duidelijk beleid tegen voedselverspilling is er bijvoorbeeld nog niet in Nederland. Wat er is, is heel onduidelijk, versnipperd of werkt ander beleid tegen. Besef dat tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot ontstaat door voedselverspilling, dan vind ik het echt onbegrijpelijk dat we middenin een klimaatcrisis niet spreken over het tegengaan van voedselverspilling. Het lijkt wel alsof er maar naar één oplossing wordt gekeken, dat zijn nu bijvoorbeeld de boeren. Maar er is zoveel meer dat we kunnen doen, waaronder iets heel simpels: het tegengaan van voedselverspilling."

Lees ook: Too Good To Go opnieuw verkozen tot meest inspirerende organisatie

,,Enerzijds gaan wetten daarbij helpen, omdat ze mensen en bedrijven belonen of straffen voor hoe ze met voedsel omgaan. In veel landen in de EU is die regelgeving er wel. Zo is er in Frankrijk een wet die supermarkten met een bepaald aantal vierkante meters verbiedt om voedsel weg te gooien dat nog geschikt is voor menselijke consumptie. Daardoor zijn die winkels uitgedaagd om veel creatiever om te gaan met voedsel. Daarentegen is Engeland op dit moment bezig om meer inzichten te krijgen in voedselverspilling en komt er openbare data over verspilling. Wat dat betreft lopen wij echt achter."

'Oplossing ligt ook in de keuken'

,,De andere oplossing ligt bij de consument in de keuken. Ongeveer een derde tot de helft van de verspilling vindt daar plaats en dan vooral door de onduidelijkheid over de houdbaarheidsdata. Die worden nu volledig ingestoken vanuit de gezondheidsoptiek, maar voor veel producten is er helemaal geen gezondheidsrisico en kan het stempel met ‘ten minste houdbaar tot’ worden geschrapt. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst en conserven. Een consument ziet nu een t.h.t.-stempel, ziet dat de datum is verstreken en gooit het weg."

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

Belonen in plaats van straffen

,,Als ik het nu voor het zeggen had, dan had ik direct een wet ingevoerd die alle plekken waar eten wordt verkocht, beloont als ze voedselverspilling voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan belastingvoordeel. Ook schrap ik alle houdbaarheidsdata van productcategorieën met weinig risico. Op alle producten komt een logo met ‘kijken, ruiken, proeven’, zodat de consument niet meer klakkeloos alles in de afvalbak gooit. Ten derde komt er een grote landelijke campagne om consumenten tussen de oren te krijgen dat je op heel veel manieren thuis minder eten kunt verspillen."

Too Good To Go: wederom Meest Inspirerende Bedrijf

,,Tot slot mag Den Haag best een voorbeeld nemen aan ons bedrijf, Too Good To Go. Ik ben er apetrots op, want voor het vierde jaar op rij voeren wij de lijst aan van Meest Inspirerende Bedrijven. Hoe dat komt? We hebben een heel duidelijk visie: een wereld zonder voedselverspilling. We willen iedereen inspireren en motiveren om daar wat mee te doen én we bieden een simpele goedwerkende oplossing. Kortom, we maken het leuk, we inspireren en het is duidelijk. Laten dat nu net allemaal dingen zijn die in Den Haag nu ontbreken."

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws