Nieuws Regio

Achterhoekers zien gat in de markt met airbnb voor campers

Als je een camper koopt, moet je een paar keer per jaar op vakantie. Anders is het een erg luxe aanschaf. Berry Helming en Mark Mink staan in De Gelderlander met een oplossing om de kosten te dekken: verhuur je camper!

DOMIEN ESSELINK 5 juni 2018

Aalten verhuurprivatecampers markmink

Zonder het van elkaar te weten, lopen de twee collega's met dezelfde kriebels rond. En met hetzelfde idee. Als beiden de gedachten uitspreken, besluiten ze de sprong in het diepe te wagen, ze beginnen met een digitaal platform voor 'camperdelen': GoSharing.

Berry Helming (45) en Mark Mink (34) zijn geen krullenjongens bij een groot autobedrijf in de Achterhoek. Ze zijn respectievelijk commercieel directeur en manager Volkswagen, met doorgroeimogelijkheden, maar de drang om zelf een bedrijf op poten te zetten, is te groot. Dat wordt een onlineplatform voor de (ver)huur van privé-campers.

Lees ook: GoBoony: vliegende start Airbnb voor campers

Marktonderzoek

Ze zijn zeker van hun zaak. ,,We zijn jarenlang actief in de autobranche, bij een heel innovatief bedrijf, daar doen we ons voordeel mee", zegt Mink. ,,De camperbranche is enorm groeiende, die gaat de komende jaren verdubbelen, zo heeft marktonderzoek uitgewezen. Qua marketing en communicatie zijn wij dankzij onze huidige baan al heel ver."

Ze noemen hun nieuwe uitdaging 'camperdelen'. ,,Dat wordt steeds populairder, zeker bij de jeugd. We worden een airbnb voor campers. Bezit is minder belangrijk, gebruik is juist belangrijker geworden. De markt om een camper te huren is vele malen groter dan het aanbod."

Máár, een onbekende zomaar met die dure camper op pad laten gaan, hoeveel eigenaren van hun rijdende paleisje zijn daartoe bereid? ,,Het is een heel dierbaar bezit", erkent Mink. ,,Niet iedereen wil het, maar een deel van de eigenaren van een camper staat er wel voor open. Ik heb er zelf ervaring mee. Als een camper stilstaat, is het een duur bezit. Na twee keer verhuren had ik de kosten van verzekering, wegenbelasting, onderhoud en stalling er uit."

Lees ook: Het megasucces van het bedrijf achter de bekendste campinggids van Nederland

Prijs bepalen

De site van GoSharing brengt de partijen bij elkaar. Mink: ,,De eigenaar kan zelf de prijs van verhuur bepalen en daar faciliteren wij in. Belangrijk is de chatservice op de site: de eigenaar en de huurder kunnen onderling chatten. Er kunnen voorwaarden ingebouwd worden, zoals niet roken of minimaal vijf jaar ervaring met het rijden van een camper. Daardoor wordt het persoonlijker. Schade wordt gedekt door de verzekering."

GoSharing gaat verder dan alleen het digitale platform. Stapje voor stapje willen Helming en Mink de service uitbreiden. ,,Met een haal- en brengservice, het aanbieden van stalling, schoonmaken van binnen en buiten, track and trace, een poetsbehandeling, verzekeringsservice en de aop", zegt Mink. Een aop? ,,Alles op peil: bandenspanning, vloeistofcontrole, et cetera."

Crowdfunding

Met het opzetten van het nieuwe bedrijf is 2 ton gemoeid. ,,We brengen zelf 50.000 euro in en de andere 150.000 euro gaat via Kapitaal Lokaal", zegt Mink. ,,Ja, via crowdfunding, tegen 6 procent rente. Daarmee creëren we lokale ambassadeurs. We hebben wel met banken gesproken, maar hebben na een tip en enkele gesprekken bewust voor Kapitaal Lokaal gekozen."