Aangeboden door Evidos

Branded Content Regio

Haal alles uit je marketingeuro met Evidos

Marketing automation helpt je klanten aan je te binden. Hoe groot of klein je bedrijf ook is: je benut je marketingbudget maximaal. Evidos is daar een mooi voorbeeld van.

Kitty Döppenbecker 28 augustus 2019

Alles uit je marketingeuro

Iedere week komt het driekoppige marketingteam van Evidos bij elkaar om te bepalen op wie het de pijlen deze keer zal richten. Welk type bedrijven zijn volgens de omzetcijfers goeie klanten? Of is er een nieuwsfeit om op in te spelen? Nadat een lijst met contacten is samengesteld, bijvoorbeeld op basis van LinkedIn, gaat een geautomatiseerd marketingproces van start. De personen op de lijst worden via een vaste stroom van activiteiten per e-mail benaderd.

Zo persoonlijk mogelijk

Ieder contactmoment ligt vast, net als de informatie of ‘content’ die wordt geboden om interesse te triggeren of potentiële klanten te overtuigen om tot aankoop over te gaan. Eerst is dat bijvoorbeeld een relevante business case, whitepaper of event, pas later volgt productinformatie. De e-mails zijn gepersonaliseerd via enkele variabelen. ,,Als een robot in bulk mailen werkt niet. Bij marketing automation benader je mensen zo persoonlijk mogelijk”, zegt Evidos-marketingmanager Martijn Höcker.

Mensen die zelf naar informatie zoeken, via een zoekmachine, op social media of de website van Evidos, komen eveneens in een ‘flow’ terecht. En ook nadat ze klant zijn geworden, gaat het proces verder. Dan krijgen ze bijvoorbeeld e-mails om naar hun tevredenheid te informeren of om te vragen of ze nog suggesties voor verbetering hebben. Dat is goed voor de relatie.

Grote aantallen

Evidos is een jong bedrijf met iets meer dan 20 medewerkers en een innovatief product. Het richt zich op vraagstukken rond digitale bewijskracht: hoe zorg je dat je als organisatie weet met wie je zaken doet? Met de lancering van www.ondertekenen.nl in 2014, een online-platform voor digitale ondertekening en identificatie, kreeg de business een boost. Het aantal ondertekeningen via Evidos ging van enkele duizenden toen naar 2,5 miljoen nu. Met marketing automation kan het bedrijf met beperkte middelen grote aantallen mensen persoonlijk aanspreken. Dat zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Nu zijn de klanten nog ‘innovators’ die openstaan voor vernieuwing. Om verder te groeien, zal Evidos bredere doelgroepen moeten benaderen die meer overtuigingskracht vergen.

Geen onderbuikgevoel

Er zijn allerlei oplossingen voor marketing automation op de markt. ,,Je maakt al gebruik van onlinesoftware voor een tientje per maand”, zegt Evidos-productmanager Paul Loth. ,,Voor een succesvolle inzet is het vooral belangrijk dat je duidelijke doelstellingen hebt en de resultaten van je activiteiten meet.” Data is kostbaar en dat weten ze bij Evidos. Door te meten wat er in een stroom gebeurt, kunnen ze zien wat werkt en wat niet. De resultaten van de flows zijn in real-time te volgen op grote schermen in het bedrijf. Ook heeft Evidos op elk moment inzicht in de financiële stand van zaken.

Hoe langer je meet, hoe betrouwbaarder je data zijn. Zo leer je je klanten steeds beter kennen en voorspel je steeds nauwkeuriger wat de resultaten van een actie zijn. ,,Marketing automation is een instrument om sneller en efficiënter keuzes te maken. Je weet wat je in je marketing stopt en wat het je oplevert, ook op langere termijn. Je hoeft niet meer op je onderbuikgevoel te werken, zoals veel in het mkb gebeurt”, aldus Kick Willemse, oprichter en operationeel directeur van Evidos.

Blijven verbeteren

Ook is het belangrijk om de locatie van je marketinguitingen te meten. Als je mensen dus naar je website verwijst, zorg dan dat je weet waar ze vandaan komen. Dat doe je met behulp van een zogenaamde analysecode. Dat kan een QR-code op je beursstand zijn of via een linkje in je mail gaan. Zo weet je welke marketinguiting succes oogst. Die informatie trek je vervolgens door naar je product: welke doelgroep op welke locatie bestelt welke producten? Daar leer je weer van bij nieuwe campagnes.

7 tips voor succesvolle marketing automation

  1. Haal een techneut in huis. Versterk je marketingteam met iemand die ook verstand heeft van moderne IT. Marketeers zijn meestal niet technologiegedreven.
  2. Breng je klant(reis) in kaart. Zorg dat je je doelgroepen, klantprofielen en klantreis scherp hebt: welke stappen gaan vooraf aan de aankoop?
  3. Bepaal je doelstellingen. Kijk hoe marketing automation je bedrijfsdoelstellingen ondersteunt. Het staat niet los van de rest van je organisatie. Bepaal wat je moet meten om op die doelstellingen te sturen.
  4. Ga experimenteren. Ontdek zelf wat werkt. Probeer bijvoorbeeld uit welke ‘tone-of-voice’ het beste werkt in je teksten en welke content aanslaat. Online vind je veel tips.
  5. Begin direct met meten. Leg vanaf het eerste moment gegevens vast, al is het maar in een spreadsheet. De kern van marketing automation is meten en leren van je data.
  6. Maak je berichten persoonlijk. Stem je berichten af op de ontvanger en de situatie. Met een paar variabelen in je mail ben je er al.
  7. Heb geduld. Geef marketing automation de kans om zich te bewijzen. Dat hangt ook af van je verkoopcyclus. Wanneer mag je resultaten verwachten?