Nieuws Regio

Bedrijfsopvolging kent ook een zachte kant

De overdracht van een familiebedrijf is een delicaat schaakspel. Niet alleen de ‘harde’ kant – geld, notaris en fiscus – moet zorgvuldig worden opgepakt, maar ook de ‘zachte’ kant. Dat laatste betekent dat binnen de familie goed gepraat moet worden.

Eduard Voorn | Foto's: Pim Ras 19 juni 2017

Schipper RD

Begin op tijd met het overdragen van een bedrijf. Het in familiebedrijven gespecialiseerde, accountants- en adviesbureau Schipper Groep weet daar alles van. ,,De zachte kant van een bedrijfsoverdracht is een belangrijke component om het gehele traject tot een goed einde te brengen. Begin tijdig met praten over de opvolging met de hele familie. Is zoon of dochter geschikt om het bedrijf voort te zetten?

Medewerkers

Betrek ook de werknemers bij het traject, die moeten uiteindelijk onder de volgende generatie gaan werken.” Aan het woord is Mathilde van Engelen van Schipper Personeel & Organisatie. Tijdens het gesprek staat Corporate Finance Adviseur Rutger Groenewegen – de harde kant – haar terzijde: ,,Voor een overdracht zal er eerst een actuele waardering van het bedrijf moeten worden gemaakt. Maar net zo belangrijk is om uit te zoeken of het bedrijf levensvatbaar is nu pap niet meer aan het roer zal staan.”

Specialistisch

De twee vergelijken hun werk een beetje met dat van een huisarts en een specialist in een ziekenhuis. Rutger: ,,Onze relatiebeheerder, de huisarts, doet het controle- en advieswerk. Wordt het specialistisch, zoals een overdracht binnen het familiebedrijf dan worden wij ingeschakeld. Dit is de kracht van de Schipper Groep: veel disciplines en kennis van familiebedrijven onder één dak. Wij loodsen de familie langs alle valkuilen om tot een goed resultaat te komen. Een uitkomst kan zijn dat het bedrijf toch wordt verkocht, omdat de beoogde opvolger iets anders wil.’’

Samenbrengen

Om familieleden voor te bereiden op een overdracht, organiseert de Schipper Groep interne cursussen. ,,Door familiedynamiek zoals hiërarchie en loyaliteit, komen zichtbare en onzichtbare beïnvloedingsfactoren soms niet naar boven en worden zaken niet uitgesproken. In een neutrale omgeving komen die aan de oppervlakte. Zo proberen we meer aandacht te krijgen voor het goed en op tijd regelen van de overdracht.’’

Mathilde van Engelen is Personeelsadviseur en Rutger Groenewegen Corporate Finance Adviseur bij de Schipper Groep. Informatie? www.SchipperGroep.nl of bel 010 48 00 155.

‘Wat wil uw zoon of dochter zelf?

Mathilde van Engelen