Niemand kan in de toekomst kijken. Toch is dat precies wat er van energie-inkopers wordt verwacht. Want om zo voordelig mogelijk in te kopen, moet je voorspellen of de prijzen gaan stijgen of dalen. Daarvoor moet er goed naar ontwikkelingen op de energiemarkt worden gekeken.
Wat bepaalt de gasprijs?
Belangrijk om te weten is dat gas, in tegenstelling tot elektriciteit, kan worden opgeslagen. Bij een lage dagprijs kan het dus gunstig zijn, om nu alvast in te kopen voor de lange termijn.
Lees ook: ‘Bakjes vullen gaat niet zonder stroom’
Hoeveel gas we gebruiken, hangt af van de temperatuur. Warm weer betekent minder vraag, dus een dalende prijs. Bij koud weer stijgt de vraag en dus ook de prijs. Heel bepalend is ook de beschikbaarheid van gas. Veel aanbod leidt immers tot prijsdaling. Zo kan de extra aanvoer van vloeibaar aardgas vanuit Azië, op korte termijn de prijs drukken. Bij weinig aanbod stijgt de prijs. Wordt er in de zomer bijvoorbeeld tijdelijk opslagcapaciteit gesloten? Dan is er in de winter minder gas in voorraad. Dit zorgt voor een groter verschil in prijs tussen de zomer en de winter.
Door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, is Nederland bovendien steeds meer afhankelijk van de productie en voorraden in het buitenland.
Veel gascontracten voor de lange termijn zijn nog gekoppeld aan de olieprijs. Als die stijgt, beweegt de gasprijs op den duur ook mee. Verder is het absolute prijsniveau van invloed. Stel dat de prijs al laag is. Dan is de kans dat deze nog verder daalt, lager dan de kans dat de prijs weer gaat stijgen. Dat hangt samen met het niveau van de gasprijs in het verleden. Er is historisch gezien een bepaalde prijs, waaronder het voor de gasproducenten onaantrekkelijk wordt om nog te produceren. Een verdere daling is dan onwaarschijnlijk. Houd daarnaast rekening met geopolitieke gebeurtenissen, zoals oorlog en economische conflicten. Zet Rusland bijvoorbeeld de gastoevoer naar Oekraïne stop, dan daalt het aanbod in Europa en stijgt de gasprijs.
Wat bepaalt de elektriciteitsprijs?
In tegenstelling tot gas, kan elektriciteit niet worden opgeslagen. Het aanbod moet dus altijd in balans zijn met de vraag. Dat hangt voor een groot deel af van de productiecapaciteit. Zoals bijvoorbeeld hoeveel wind en zonne-energie er wordt opgewekt, en hoeveel centrales er in werking zijn. De prijs van de elektriciteit die niet duurzaam is opgewekt, wordt bepaald door de prijzen van gas, kolen en CO2-compensatie (ofwel het compenseren van de uitstoot door ergens anders de uitstoot van CO2 te voorkomen of te verminderen). Houd daarbij rekening, dat de kolenprijs vooral wordt bepaald door China. Daardoor is de prijs ook afhankelijk van de Chinese economie.
Snel en eenvoudig instappen
Het juiste inkoopmoment bepaald? Dan wil elke inkoper meteen een energiecontract kunnen regelen voor zijn grootverbruik aansluiting. Alleen, dat blijkt bij veel energieleveranciers nog niet zo eenvoudig.
Via Energie Online regelt u met het grootste gemak zélf uw energiezaken in slechts tien minuten, simpel en transparant. Wacht u liever nog even af wat de markt gaat doen? Dan houdt Essent u in de tussentijd op de hoogte van relevante marktinformatie. Zodat ú het juiste inkoopmoment kunt bepalen. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zo houdt u via Energie Online zelf grip op uw energiezaken. Ook ná het afsluiten van uw overeenkomst. Ga naar essent.nl