Nieuws Regio

Bereid je alvast goed voor op een bedrijfsopvolging

Zeventig procent van de bedrijfsopvolgingen binnen familiebedrijven mislukt. Een belangrijke reden hiervoor is dat ondernemers het moment uitstellen. Dat komt later wel, denken ze. Maar later komt soms sneller dan gedacht. En wat als je zoon of dochter de bedrijfsovername niet ziet zitten? Door Timo van de Kasteele

TIMO VAN DE KASTEELE | De Ondernemer i.s.m. De Schipper groep 6 april 2017

Jolanda jan schipper2voor PZC De Ondernemer

Ondernemers weten vaak niet hoe ze een opvolgingsproces in gang moeten zetten. Toch zijn er volgens familiebedrijvenspecialisten Jan Rutjes en Jolanda van der Velden, werkzaam bij de Schipper Groep, volop mogelijkheden. ,,Wacht niet af, ga in gesprek met je kinderen", zegt Rutjes. ,,We zien vaak genoeg dat ouders het als vanzelfsprekend ervaren dat één van de kinderen het bedrijf overneemt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet."

Platform en bijeenkomst

Rutjes begeleidt bedrijfsopvolgers op fiscaal vlak. Van der Velden heeft een coachende rol en is specialist in familiedynamiek. ,,Een succesvolle overname kost veel tijd en vraagt om een goed plan", zegt Rutjes. Van der Velden vult aan: ,,Goede voorbereiding met de juiste begeleiding verhoogt de kans van slagen. Daarom lanceert Schipper een platform speciaal voor (toekomstige) bedrijfsopvolgers. Dit platform bestaat uit een startbijeenkomst, workshops en een online platform voor het delen van kennis en ervaringen." Het platform wordt afgetrapt met een startbijeenkomst op dinsdag 18 april in Goes om 16.00 uur (locatie is afhankelijk van de groepsgrootte). Het programma duurt tot 18.30 uur. Na de eerste bijeenkomst volgen verschillende workshops met de thema's: ondernemerschap & leiderschap, dynamiek van een familiebedrijf en ondernemen & overname.

Bedrijfsovername

Het doel van de bijeenkomsten is inzicht geven in wat er komt kijken bij de overname van een familiebedrijf. Ondernemers kunnen in contact komen met collega-opvolgers. Van der Velden: ,,Een kijkje in de keuken van een ander biedt vaak nieuwe inzichten. Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je collega-ondernemers die voor dezelfde beslissing staan, of het besluit net hebben genomen."

Via het online platform kunnen opvolgers met elkaar in contact blijven. Deelname aan het platform is gratis en staat ook open voor opvolgers die geen relatie zijn van Schipper.

Aanmelden voor het platform en de startbijeenkomst? Ga naar bit.ly/Schipper- Bedrijfsopvolgers of mail naar communicatie@schippergroep.nl.