Aangeboden door ONVZ

Branded Content Regio

Bevlogen medewerkers als succesfactor voor je bedrijf

Bevlogen medewerkers zijn gelukkiger, meer gemotiveerd en werken harder. Alle reden dus hier werk van te maken, betoogt Bas Kodden van Nyenrode Business Universiteit.

De Ondernemer i.s.m. ONVZ | Foto: Adobe Stock 31 juli 2018

Onvz vitaliteit bevlogenheid werknemers

Hoeveel Nederlanders hebben nu eigenlijk een baan waar ze echt blij van worden? Daarover verschijnen voortdurend nieuwe studies. Specialist in medewerkersfeedback Effectory becijferde enkele jaren geleden nog dat maar een derde van de werknemers echt bevlogen is.

Eerst maar eens even de definitie schetsen. Want wat is bevlogenheid eigenlijk?

“Bevlogenheid moet je zien als een opperste staat van voldoening, die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptievermogen”, aldus Bas Kodden. Hij schreef een aantal boeken over bevlogenheid in organisaties. “Je gaat ergens helemaal in op waar je veel plezier uithaalt. De meeste organisaties meten echter nog steeds tevredenheid. Als dat al iets zegt, dan gaat het meer over het verleden en is het zeker niet het antwoord op de vraag of iemand ook echt bevlogen is. Waar het in feite allemaal om draait is werkmotivatie en daar kom je achter door de bevlogenheid van medewerkers te meten. Bevlogenheid moet je zien als de activatiegraad van betrokkenheid.”

Lees ook: Zo zet je vitaliteit volgens Pieter van den Hoogenband op de kaart

Goed, nu we de definitie kennen, komen we vanzelf bij de vraag waarom dit voor jou als werkgever belangrijk zou moeten zijn. Je hebt immers nog tal van andere zaken aan je hoofd. Producten verbeteren, omzet draaien en nieuwe klanten vinden bijvoorbeeld.

Dus, waarom ook nog druk maken om de motivatie van mijn mensen?

Bas Kodden twijfelt geen moment. “Binnen kennisorganisaties draait alles om werkmotivatie”, zegt hij. “Zijn jouw kennisprofessionals gemotiveerd, dan doen ze meer hun best en kun je betere resultaten verwachten. Zo simpel is het eigenlijk. Bevlogenheid zegt iets over de mate waarin iemand geactiveerd is. In hoeverre diegene zich niet alleen betrokken voelt bij zijn baan, collega’s, leidinggevende en het bedrijf, maar ook gepassioneerd, vitaal en toegewijd is om hieraan gevolg te geven. Bevlogen medewerkers gebruiken hun energie om die betrokkenheid tot uiting te laten komen. Dat is precies wat je als werkgever wil natuurlijk. Dit zegt namelijk iets over de toekomstige prestaties van je organisatie. Juist daar wil je op varen.”

Bevlogen medewerkers zitten lekker in hun vel, hebben zin om werk te verzetten, rennen daardoor een stapje harder en bereiken zo betere resultaten. Alle reden dus om hier als ondernemer serieus werk van te maken.

Maar ja, hoe breng je die bevlogenheid in je eigen organisatie nou eigenlijk tot leven?

“Alles draait om leiderschap. Daarbij is het heel belangrijk om een hoger doel te formuleren, een nooit af te ronden taak. Met name millennials hebben daar behoefte aan”, aldus Kodden. “Ik noem dat een purpose. Moving your world, luidt die van KLM. Dat gaat dus om veel meer dan enkel vliegen. Ook een koffiejuffrouw of stewardess kan met zo’n purpose gemotiveerd raken om het werk met toewijding en passie uit te voeren. Coolblue gebruikt een andere: alles voor een glimlach. CoolBlue was de eerste internetwinkel van Nederland die zo’n duidelijke purpose heeft geformuleerd. Met veel succes. Ze doen eigenlijk niet veel anders dan een Mediamarkt of Dixons, maar mede dankzij hun purpose en de manier waarop ze daar mee omgaan, zijn ontzettend veel mensen gemotiveerd om voor Coolblue aan de slag te gaan. Het bedrijf krijgt niet voor niets elk jaar meer dan 80.000 sollicitaties binnen. Ongekend in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.”

Hoe vitaal is jouw bedrijf?
De bevlogenheid van medewerkers speelt dus zeker een rol bij de vitaliteit van organisaties. Maar er zijn nog meer factoren. Benieuwd hoe vitaal jouw bedrijf is, doe dan de Vitaliteitsscan van ONVZ en neem deel aan de verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2018.