Nieuws Regio

BrightPensioen: ondernemers laten geld liggen door onwetendheid fiscale jaarruimte

Bijna alle zzp’ers schat het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in. Twee derde heeft zelfs geen idee wat fiscale jaarruimte is. “Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar dit niet gebruiken, laten veel geld liggen.”

De Ondernemer i.s.m. BrightPensioen | Foto: Pexels.com 8 december 2017

Geld pexesls

Maar liefst 91 procent van de zpp’ers schat het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in, blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Allianz en BrightPensioen, een challenger op de pensioenmarkt voor zzp’ers, DGA’s en vernieuwende werkgevers.

“We hebben gevraagd hoeveel procent men denkt extra te moeten inleggen om hetzelfde resultaat te halen zonder het fiscale voordeel”, legt commercieel directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen uit. “Het juiste percentage is van vijftig tot zestig procent. Slechts negen procent van de zzp’ers heeft dat goed. Een kwart denkt zelfs dat een extra inleg tot tien procent al genoeg is om het misgelopen fiscale voordeel door jaarruimtegebruik te compenseren. Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar dit niet gebruiken, laten veel geld liggen."

Lees ook: Zo regel jij als ondernemer zelf je pensioen

Fiscaalvriendelijk opbouwen

Bijna tweederde van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is, blijkt ook uit het onderzoek onder 511 zzp’ers. Vooral onder de jongere generatie zzp’ers (25-35 jaar) heerst veel onduidelijkheid over fiscale jaarruimte; 77 procent heeft geen idee wat die term betekent. En dat terwijl die fiscale jaarruimte de kans biedt om fiscaalvriendelijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Zzp’ers krijgen de betaalde belasting terug over de inleg en ze betalen over deze pensioenpot geen vermogensbelasting.

“Voor zzp’ers die starten met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel een belangrijke trigger”, vervolgt Zonneveld. “Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem, ook in politiek Den Haag. Dit onderzoek toont aan dat een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp’ers onder de aandacht brengt, effectief zal zijn om dit probleem aan te pakken.”

Dit onderzoek toont aan dat een campagne door de overheid effectief zal zijn om dit probleem aan te pakken.

Sjaak Zonneveld, commercieel directeur BrightPensioen

Berekenen fiscale jaarruimte

Van de zzp’ers die weten wat fiscale jaarruimte is, berekent 37 procent het zelf en 38 procent laat het door de accountant doen. Het bereken ervan kan eenvoudig via de website van BrightPensioen. Belangrijk om te weten is dat de jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat er vorig jaar verdiend is. Stel dat een zzp’er vorig jaar €60.000 heef verdiend. Dan is de jaarruimte (€60.000 - €12.032) * 13,8% = €6.620 per jaar, oftewel €551,63 per maand. Dit mag afgetrokken worden van de inkomstenbelasting van dit jaar.

Meer weten over fiscale jaarruimte en het opbouwen van pensioen? Bereken het eenvoudig zelf via brightpensioen.nl/jaarruimte. Daarnaast organiseert BrightPensioen webinars waarin dit uitgelegd wordt. Aanmelden kan hier: brightpensioen.nl