Advertorial van ENGIE Energie

Advertorial Regio

Busscher Weerselo ademt duurzaamheid

Net buiten de dorpsgrenzen van Weerselo, in het Twentse groen, ligt het enorme terrein van Busscher, groothandel in aanhangwagenonderdelen en organisator van de vermaarde wekelijkse Weerselose Markt. Twee uiteenlopende activiteiten met een gemeenschappelijke deler: duurzaamheid. Dat zit tenslotte in het DNA van Busscher.

De Ondernemer 27 mei 2019

Bastian Wolbert Busscher Weerselo Engie1

Dat duurzaamheid in het DNA zit, heeft alles te maken met de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf. Net na de Tweede Wereldoorlog begint Hendrik Busscher met de verkoop van turf als brandstof. Het bedrijf gaat als een speer, maar de komst van aardgas maakt er abrupt een eind aan. Hij gaat verder als handelaar in zand en grind. Wanneer de overheid turfstekers bovendien compenseert voor het verlies aan inkomsten, krijgt Hendrik de kans om een markt te beginnen. Sinds eind jaren zestig komen – nog steeds – elke zaterdag duizenden mensen naar het ruim twintigduizend vierkante meter grote terrein om de uitstallingen in de tientallen kraampjes van de beroemde Weerselose Markt te bekijken.

Gewoon een dagje uit

,,De markt is er voor zowel bedrijven als particulieren die iets te verkopen hebben. Je kunt per keer een kraampje huren, bijvoorbeeld als je je zolder hebt opgeruimd of als handelaar je spullen verkoopt. Sinds kort is de markt ook elke tweede zondag van de maand open, net zoals op sommige feestdagen. We merken wel dat het iets terugloopt door de komst van bijvoorbeeld Marktplaats, maar nog altijd is het hier lekker druk. Het is gewoon een dagje uit”, zegt Bastian Wolbert, IT- en duurzaamheidsspecialist bij Busscher.

De markt leidde uiteindelijk naar de tweede kernactiviteit van het bedrijf, de groothandel in aanhangwagenonderdelen. Hendrik en zijn zoon Theo zagen als snel dat met name de op de markt aangeboden aanhangwagenonderdelen erg populair waren en als handelaars pur sang zijn ze daar ingestapt. Met als resultaat dat ze nu een van de belangrijkere leveranciers zijn voor iedereen die zoekt naar onderdelen voor aanhangwagens. ,,In Duitsland, Frankrijk, België, eigenlijk heel Europa, weten ze ons te vinden. Er is op dit moment zelfs iemand in Suriname een aanhanger aan het bouwen met onze onderdelen”, weet Wolbert.

Hergebruik zeecontainers

In Duitsland – slechts 20 kilometer oostelijker – ligt al 18 jaar een van de bedrijfsmagazijnen. Hier kwam het bedrijf in aanraking met zonnepanelen. ,,Toen de hallen werden gebouwd, zagen we dat de Duitse buren al ver waren op dit gebied en werd een aantal jaar later besloten om ook zonnepanelen te plaatsen. Het bespaart tenslotte geld en energie. Hier in Weerselo was duurzaamheid immers altijd al een begrip. Zo worden gebruikte zeecontainers voor allerlei doelen ingezet. Denk aan machinebehuizingen, mobiele werkplaatsen en tijdelijke opslaghallen."

,,Hergebruik is in onze ogen belangrijk. Dat zien wij op de markt waar mensen hun eigen spullen verkopen voor een tweede leven, maar ook de verwarming van het overdekte gedeelte van de markt is op een bepaalde manier energiezuinig. Normaal gesproken moet je die verwarming in de winter namelijk op een vaste stand houden om bevriezing te voorkomen. Dat kost veel energie. Oplossing was het toevoegen van antivries. Daarvoor heeft de fabrikant van de ketel wel wat onderdelen moeten aanpassen, maar het werkt”, aldus Wolbert.

LED-verlichting en elektrische vorkheftruck

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuw magazijn, in Weerselo zelf. Hier wordt alles uit de kast getrokken om zoveel mogelijk energie te besparen. Er is geen vierkante meter dak meer over, alles ligt vol zonnepanelen. Daarnaast zorgen warmtepompen voor de verwarming en is alles goed geïsoleerd, met name de (rol)deuren waar normaal gesproken veel warmte verloren gaat. LED-verlichting en een elektrische vorkheftruck maken het verhaal compleet.

Wolbert: ,,In Nederland wordt vooral gekeken naar investeringen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Zo nauw nemen wij het niet. Vastgoed gaat zeker twintig jaar mee, dus die tijd mag het ook duren. Daarnaast maken we gebruik van overheidssubsidies op dit gebied, zoals de SDE+-subsidie voor zonne-energie. Dat maakt het toch net iets interessanter.”

Sturende overheid

Het valt de IT- en duurzaamheidsspecialist op dat de overheid best wel sturend is in het subsidietraject. ,,We hebben uiteindelijk 1.200 panelen op dak en gevel en dat is voor ons verbruik eigenlijk niet nodig, maar de overheid vraagt je zo veel als je kunt te investeren in duurzame energie. Dan krijg je geld om er een succesvolle businesscase van te maken. Bijvoorbeeld door laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen. Daarnaast dragen we op deze manier bij aan de milieudoelstellingen van het land. Maar een dergelijke grote duurzame investering is niet iets dat je van nature zelf bedenkt”, aldus Wolbert.

Breng energieverbruik in kaart

Aan de andere kant merkt hij dat het aanstekelijk werkt naar andere ondernemers. ,,Als wij ondernemers of klanten meenemen naar ons nieuwe pand, dan hebben we altijd een leuk gesprek. Het wordt gewaardeerd dat wij dit doen en het zet onze buurman mogelijk ook aan tot het plaatsen van zonnepanelen. Wij hebben wat dit betreft een voorbeeldfunctie. Ik raad ondernemers daarom altijd aan om een keer hun energieverbruik in kaart te brengen en vervolgens uit te rekenen wat goede alternatieven zijn. Het is niet altijd een gemakkelijke weg, maar via de overheidswebsite van Ondernemend Nederland (rvo.nl) kom je al een heleboel te weten, maar ook een energieleverancier kan je goed op weg helpen.”

Dit artikel wordt aangeboden door ENGIE Energie. Alles weten over de mogelijkheden van duurzame energie voor jouw bedrijf? Dat vind je hier.

In Nederland wordt vooral gekeken naar investeringen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen

Bastian Wolbert, IT- en duurzaamheidsspecialist bij Busscher