Advertorial van MKB-Rotterdam Rijnmond

Advertorial Regio

Daniel den Hoed Fonds: steun ondernemers nog belangrijker

Wanneer bedrijven en ondernemers zich kunnen identificeren met een hoger doel, worden ook kleinere doelen als netwerken of teambuilding een fluitje van een cent. Samen hardlopen, fietsen en zwemmen tegen de ziekte kanker: daar draait de Daniel3Daagse om.

TEUN CEELEN | Foto: Bart Hoogveld 8 januari 2019

Daniel den hoed

De drang om een wedstrijd te winnen verdwijnt naar de achtergrond als deelnemers beseffen dat ze met hun sportprestatie geld inzamelen voor onderzoek naar immuuntherapie door het Erasmus MC Kanker Instituut. Jaarlijks overlijden meer dan 40.000 mensen aan de ziekte. Sporten tegen kanker biedt hoop en troost, vertelt Shakira Sohier-Borst, fundraiser bij het Daniel den Hoed Fonds. Vandaar dat het fonds het evenement, dat vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni volgend jaar plaatsvindt in Rotterdam, op poten heeft gezet.

De Tour de Rotterdam (zaterdag) en de 010CitySwim (zondag), vinden toevallig achtereenvolgens plaats. ,,Die kans grepen we aan om daar het hardloopevenement Run4Daniel op vrijdag aan toe te voegen. Zo is het driedaagse evenement ontstaan." Sohier-Borst verwacht dat het initiatief veel Rotterdamse ondernemers aanspreekt: ,,Het is goed voor teambuilding en gezond voor je personeel. Daarnaast kun je het zien als een evenement om het contact met relaties te onderhouden.Actief deelnemen, als personeelsteam of combinatieteam van bedrijven, is het leukste: in je trainingen werk je samen naar het doel toe."

Ook patiënten en ex-patiënten nemen deel aan het evenement. ,,Dat is bijzonder knap en brengt veel naasten op de been. Door het hogere doel ervaren deelnemers een ongekende saamhorigheid. Dat is niet gek, want iedereen kent mensen die getroffen worden door deze ziekte." Met de overkoepelende campagne 'Maak Kanker Kansloos 2019' hoopt de organisatie 500.000 euro in te zamelen voor immuuntherapie. ,,Immuuntherapie is veelbelovend: het lichaam 'leert' zélf kankercellen op te ruimen, waardoor het een aanvulling is op bestralen of een chemokuur. De therapie is effectief in het bestrijden van longkanker, melanoom en asbestkanker. Met het geld hopen we de methode ook geschikt te maken voor het bestrijden van andere kankersoorten."

De stappen op het gebied van kankeronderzoek zijn mede te danken aan donaties van particulieren en bedrijven. ,,Die steun wordt belangrijker nu de overheid minder geld besteedt aan wetenschappelijk onderzoek. We waarderen de inzamelingsactie die MKB Rotterdam Rijnmond initieerde met de Ondernemershoed dan ook enorm en bedanken de ondernemers voor hun inzet."

Elektronenmicroscoop

De 1,8 miljoen euro die het fonds afgelopen jaar ontving, heeft het Kanker Instituut besteed aan wetenschappelijk onderzoek en de aanschaf van een elektronenmicroscoop. ,,Met dit apparaat, naar mijn weten het eerste exemplaar van het kankerinstituut, kunnen onderzoekers kankercellen op moleculair niveau bestuderen. Door scherp te krijgen wat er precies gebeurt in zo'n cel, kunnen we terugkerende kanker beter bestrijden. Uitzaaiingen komen geregeld voor na een chemokuur. Die hopen we straks tegen te gaan."