Advertorial van Wierda en Partners

Advertorial Regio

De kunst van het weglaten in vermogensbeheer

Beleggen zonder franje, dat is wat Edwin Wierda als de basis van modern vermogensbeheer ziet. 'Wij beleggen als de grootbanken, maar wat beter kan doen we beter en wat overbodig is halen we eruit.' Binnenkort presenteert Wierda zijn strategie in het Evoluon.

Martijn de Meulder | Wierda 2 mei 2019

Edwin Wierda

Weet je wat het volgens Edwin Wierda is met beleggen? ,,Je moet het echt leuk vinden om te doen en er iedere dag mee bezig zijn. Daar moet je maar net de tijd en expertise voor hebben." Wierda kan het weten, hij beheert op dit moment 300 miljoen euro vermogen van zijn klanten op wat hij noemt zijn 'no-nonse manier':,,Ik ben in 2008 weggegaan bij Rabobank en voor mijzelf begonnen omdat ik zag dat vermogensbeheer veel beter kon. Er zitten enorm veel kosten in de constructies die de banken gebruiken. Ik heb het model van de bank als basis genomen en alles wat beter kan doe ik beter en alles wat overbodig is heb ik eruit gehaald."

Dat betekent voor Wierda dat hij zich louter richt op aandelen, obligaties en opties: ,,We beleggen niet in hypotheken, lijfrentes, erfrecht- constructies, indextrackers en dat soort zaken. Want daarin zitten niet alleen heel veel verborgen kosten, je belegt ook in zaken waar je weinig zicht op hebt. Ik zeg: neem een kleine portefeuille van rond de twintig aandelen en zorg dat je die door en door kent. Dat werkt veel beter.' Zijn kantoor Wierda en Partners maakte dit jaar ongeveer veertien procent rendement op de beleggingen die het voor zijn klanten beheert, ,,maar het is ook wel een fantastisch beursjaar.

Afgelopen jaar zaten we op een negatief rendement, daar ben ik eerlijk in. Dat hoort er af en toe gewoon bij. Als je het over de afgelopen vijf jaar bekijkt, zitten we op acht procent in de plus." Wierda accepteert een inleg vanaf een ton vermogen. Zijn klanten vindt de geboren Fries onder vermogende particulieren en actieve ondernemers die geen tijd hebben zelf actief een portefeuille te beheren. ,,Daardoor houd je je handen vrij voor waar je goed in bent en hoef je je niet druk te maken om wat er op de wereldwijde markten gebeurt. Beleggen is onze core business, wij nemen je het werk uit handen."

Dat kost ook wat natuurlijk: over een vermogen tot 300.000 euro rekent Wierda 1,7 procent beheervergoeding, daarboven wordt het getrapt minder. De kosten worden goedgemaakt door het rendement. ,,Onze kosten zijn in ieder geval niet meer dan strikt nood-zakelijk." De gekochte stukken zijn ondergebracht bij InsingerGilissen en Binckbank, op naam van de klant. ,,Wij zijn alleen de beheerder van het vermogen, de klant blijft altijd eigenaar."

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Wierda en Partners. Op 16 mei presenteert Edwin Wierda zijn strategie in het Evoluon en bent u met uw huidige beleggingsportefeuille welkom op de speeddatemiddag. wierdavermogensbeheer.nl