Nieuws Regio

Hoe Nijmeegs restaurant De Nieuwe Winkel groeit met botanische gastronomie

Er wordt al 4,5 jaar over gesproken, maar nu is het rond: restaurant De Nieuwe Winkel verhuist naar het oude weeshuis op de Hessenberg in hartje stad, schrijft De Gelderlander.

Jacqueline van Ginneken | Foto: Paul Rapp 9 juli 2018

Emile van der Staak restaurant de nieuwe winkel nijmegen roomsch katholyke weeshuis 1640 botanische gastronomie 1

,,Een verborgen juweel in de stad'', roemt restaurateur Emile van der Staak, staande bij het historische pand, het Roomsch Katholyke Weeshuis, met de imposante entree uit 1640.

Voormalige weeshuis

Kort voor de kerst hoopt hij te beginnen in het voormalige weeshuis, dat in de jaren 90 maar net ontkwam aan de sloophamer. Niet te verwarren met de gezondheidspraktijk en buurthuis 't Oude Weeshuis aan de Begijnenstraat.

Lees ook: Zo houden Jonnie en Thérèse Boer (De Librije) hun horeca-imperium aan de top

Open keuken

Er moet nog wel heel veel gebeuren aan de Hessenberg. Maar Van der Staak ziet het al helemaal voor zich. Het restaurant met 42 zitplaatsen, met een grote open keuken. Verderop de ruimte voor private dining voor groepen die een lezing hebben of uitleg willen van de kok die Van de Staak is. Hij wijst naar de oude muren en gewelven. ,,De historie van het pand zal straks ook zichtbaar zijn.''

Groenten

Zeven jaar geleden begon Van der Staak met De Nieuwe Winkel aan de Hertogstraat in Nijmegen. Een zaak waar groenten de hoofdrollen spelen. ,,Ons DNA schrijft voor dat we met groente werken. Botanische gastronomie.''

Lees ook: Centrum van Apeldoorn krijgt met Green Leaf nieuw Aziatisch restaurant

O42-pand

Vandaag is de laatste avond van De Nieuwe Winkel aan de Hertogstraat. Voor de tijd dat Van der Staaks restaurant nog niet in het weeshuis terechtkan, verhuist Het Nieuwe Winkelteam van de Hertogstraat naar het oude O42-pand aan de Oranjesingel, nu bekend als De Villa.

Pop-uprestaurant

Volgende week vrijdag opent Van der Staak daar een pop-uprestaurant, samen met de eigenaar van hamburgerrestaurant Wally. Op de kaart komen fastfoodgerechten in een gezonde variant te staan, zoals daar zijn een frietje kapsalon met geroosterde tempeh, een shoarma van knolselderij of een broodje 'hamburger' in een groente-variant.

'Guilty pleasures' die gezondheid en principes niet in de weg staan of het milieu aantasten, zegt Van der Staak.

Ons DNA schrijft voor dat we met groente werken

Emile van der Staak, eigenaar De Nieuwe Winkel